Fregata Regele Ferdinand a executat 70 de misiuni in Marea Mediterana

Joi, 12 Mai 2011, ora 20:12

   

Fregata Regele Ferdinand a executat 70 de misiuni in Marea Mediterana
Fregata Regele Ferdinand, care si-a inceput pe 30 aprilie actiunile in cadrul operatiei de impunere a embargoului asupra Libiei in Marea Mediterana, a executat, pana in prezent, aproximativ 70 de misiuni specifice, iar starea de sanatate si moralul membrilor echipajului sunt foarte bune, anunta MApN.

Reprezentantii MApN precizeaza ca fregata are ca misiuni principale patrularea si monitorizarea navelor din zona de responsabilitate, interogarea si controlul navelor suspecte de transport de arme si mercenari catre Libia.

De altfel, gruparea navala sub comanda NATO, din care face parte fregata romaneasca, are in compunere 20 de nave, iar in statul major al acesteia sunt si doi ofiteri din Fortele Navale Romane.

In perioada 17-19 mai, dupa incheierea primei etape de misiune in raionul maritim, fregata isi va reface capacitatea operationala intr-un port din sudul Europei stabilit de conducerea gruparii.

Fregata "Regele Ferdinand", comandata de comandorul Mihai Panait si avand la bord un echipaj alcatuit din 205 marinari, a parasit Portul Constanta la 22 aprilie pentru a participa, timp de trei luni, la operatia "Unified Protector", instituita de NATO la data de 23 martie, pentru impunerea embargoului asupra armelor impotriva Libiei, in conformitate cu Rezolutia nr. 1973 a Consiliului de Securitate al ONU.La data de 22 martie, CSAT a hotarat participarea Romaniei cu forte si mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor impotriva Libiei, constand in fregata "Regele Ferdinand" si doi ofiteri de stat major.

Executivul a adoptat, la 23 martie, HG 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 de lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru participarea la operatia "Unified Protector".

Nava militara romaneasca a mai participat, in anii 2005, 2007, 2008 si 2010, la operatia NATO "Active Endeavour" in Marea Mediterana, unde a executat misiuni specifice de prevenire si combatere a terorismului si a traficului ilegal, alaturi de alte nave si forte aflate sub comanda NATO.
Sursa: rNews

Articol citit de 1330 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
kondor
rank 5
.
Decit sa cheltuim banii aiurea in razboaie ce nu sint ale nostre, mai bine i-am folosi in dotarea cu echipamente.
Nava amiral a Marinei Romane are ca si armament doar lansatoare de torpile si un tun de 76mm. Cind era in dotarea englezilor, mai avea rachete anti-aeriene Sea Wolf, rachete anti-nava Exocet si tunuri antianeriene. Dar au fost demontate inainte sa ne-o livreze.
Pentru a fi eficienta i-ar trebui: rachete anti-nava (Exocet, Harpoon, Otomat, ...) rachete anti-aeriene cu bataie scurta, medie, lunga (RAM, Sea Sparrow, Albatros, Standard, ...), tun anti-aerian cu capabilitati de aparare anti-racheta (Phalanx, Goalkeeper), eventual si rachete anti-submarin (ASROC), pe linga radare si sonar de ultima generatie.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor