Traian Basescu: Romania se implica in razboiul din Libia

Marti, 22 Martie 2011, ora 21:09
9397 citiri
Traian Basescu: Romania se implica in razboiul din Libia
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, la finalul sedintei CSAT, ca, la solicitarea NATO, Romania va participa la embargoul impus Libiei cu fregata "Regele Ferdinand", doi ofiteri de stat major si 205 militari, pe o perioada de trei luni.

Costurile se vor ridica la 4,5 milioane de euro, iar suma va fi pusa la dispozitie de guvern, care va identifica resursele la urmatoarea sedinta.

Presedintele Traian Basescu a respins speculatiile potrivit carora fortele coalitiei care participa militar in Libia ar urmari sa preia sub control resursele petroliere ale acestei tari, explicand ca este un nonsens, pentru ca acestea sunt si in prezent principalele beneficiare ale acestor resurse.

La final, presedintele l-a ironizat pe liderul PNL Crin Antonescu, cel care in 2007 cerea incalcarea angajamentelor fata de partenerii externi si retragerea trupelor romane din Irak, iar acum sugereaza ca Romania ar trebui sa se implice militar in Libia.

"Sa plece la razboi, dar singur", a spus Traian Basescu.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format live text:

- Pe 20 martie a fost aprobat planul de operatii pentru impunerea embargoului cu privire la vanzarile de armament catre Libia.

- Pe 22 martie, adica astazi, a fost aprobat planul de operatii privind zona de interdictie aeriana.

- Tot astazi, in jurul orei 16:00, NATO, Consiliul Nord-Atlantic, a aprobat directiva de executie privind embargoul, in baza rezolutiei 1973 a Consiliului de Securitate.

- Odata cu aprobarea directivei, se trece la punerea in aplicare a planului de operatii.

- Fiind luata decizia astazi, am convocat CSAT, cu putin inainte de adoptarea ei. Stiam ca se va adopta directiva de executie pentru embargo si CSAT a decis implicarea Romaniei in impunerea conditiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand si doi ofiteri de stat major.

- Romania va participa cu 205 militari, plus cei doi ofiteri.

- Guvernul va aloca 4,5 milioane de euro in urmatoarea sedinta de Guvern.

- Pe de alta parte, s-a analizat contributia Romaniei pentru accelerarea procesului de tranzitie in Afganistan. CSAT a hotarat suplimentarea cu 66 de jandarmi. Costurile vor fi aprobate de guvern in urmatoarea sedinta.

- S-au discutat si alte subiecte, va fi dat un comunicat oficial.

Comentarii:

- Foarte multi analisti si oameni care apar la televizor pun actiunea coalitiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de titei si atractia lor pentru aceasta resursa. Ar fi bine sa nu dam impresia ca suntem nepregatiti a intelege lucruri elementare. O astfel de motivatie nu exista, marii beneficiari sunt exact aceste tari, Italia, Franta, Marea Britanie, SUA. Nu au nevoie de un razboi pentru a obtine ce au.

- Interventia a fost impotriva unui lider politic care omoara propria lui populatie.

- Atentionez ca este bine ca atunci cand se vorbeste de populatia din Libia sa se aiba in vedere ca sunt foarte multe triburi, cu origini diferite. Solutia de sfarsit nu poate sa nu fie analizata in parametrii unei natiuni unitare.

- Un alt comentariu, poate putin nelalocul lui, aici. Dar mi se pare corect. 26 martie 2007, cam acum 4 ani. (n.r. citeste din scrisoarea deschisa a lui Crin Antonescu din 2007, in care cerea retragerea trupelor din Irak). Trupele nu s-au retras. Luna martie ii aduce acestui lider politic astenii de primavara. Atunci il faceau pacifist, acum vrea sa plece la razboi. Daca vrea sa plece la razboi sa plece, dar singur. Fortele armate vor pleca atunci cand trebuie, unde trebuie si in limitele mandatelor NATO si ONU.

- Operatiunile militare trebuie sa se desfasoare nu numai sub mandat al Consiliului de securitate, dar si NATO, pentru ca asta ne ajuta pe toti la solidaritate, si aduna toate resursele.

- Romania va continua sa raspunda pozitiv in limita posibilitatilor pe care le are. Deocamdata, in baza directivei de executie adoptata astazi de NATO vom participa cu fregata "Regele Ferdinand" si 2 sefi de stat major, la impunerea embargoului.

Intrebari:

- Guvernul va trebui sa puna la dispozitie resurse.

- Centrala de la Cernavoda e sigura, ne cream probleme singuri.

- Operatiunile fregatei: de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta, de exemplu, armament catre Libia. O someaza, si daca nu, trage.

- Fregata era oricum programata sa participe in trimestrul patru la operatiuni in Mediterana.

- A fost solicitarea NATO. Am decis sa fie gata de plecare in misiune in 30 de zile, timpul normal de pregatire este de 60 de zile.

Schengen si evaziunea fiscala, pe agenda CSAT

Sedinta CSAT de marti a inclus si prezentarea unui raport privind progresele Romaniei in procesul de aderare la Spatiul Schengen, stabilind, cu acest prilej, prioritatile de actiune pentru perioada urmatoare. "Concluzia discutiilor a fost ca Romania si-a respectat toate angajamentele la acest capitol, ca isi mentine pozitia privind aplicarea actualelor criterii Schengen de evaluare si ca dezaproba conexarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) la aceste criterii", se arata intr-un comunicat de presa.

Conform acestuia, membrii CSAT au facut o noua evaluare a rezultatelor obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale. Pentru perioada urmatoare, CSAT a recomandat intensificarea actiunilor intreprinse pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, aplicarea acestora in toate domeniile economiei, eficientizarea activitatii de valorificare a bunurilor confiscate.

In finalul sedintei, membrii CSAT au adoptat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2010 si au decis trimiterea acestuia catre Parlamentul Romaniei

La sedinta au participat primul-ministru al Romaniei, Emil Boc; ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas; ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea; ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu; ministrul Economiei, Comertului si Mediului de afaceri, Ion Ariton; ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu; directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior; directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu; seful Statului Major General, general-maior Stefan Danila; consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota; secretarul de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Doru Costea; consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor; purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan.

Pozitia Romaniei fata de Libia, criticata de Opozitie

Presedintele Traian Basescu a prezentat duminica seara, la TVR, pozitia Romaniei fata de situatia din Libia, precizand ca vom manifesta "solidaritate si respect" fata de rezolutia 1973 din 17 martie a ONU, iar atunci "cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo".

Basescu despre razboiul din Libia: Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo (Video)

Liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat in repetate randuri lipsa de transparenta a presedintelui Traian Basescu in privinta deciziilor referitoare la implicarea Romaniei in conflictul din Libia. O pozitie similara a avut si fostul presedinte Emil Constantinescu, care a apreciat ca reactia Romaniei a fost "nepotrivita si nechibzuita".

De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu "a facut de ras Romania" pe plan extern prin pozitia adoptata in cazul Libiei, iar USL a cerut demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Raportul CSAT pe 2023: Securitatea în regiunea Mării Negre este în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”
Raportul CSAT pe 2023: Securitatea în regiunea Mării Negre este în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”
Climatul de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre a continuat să se deterioreze din cauza agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei care a modificat fundamental natura...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#CSAT, #Basescu CSAT, #sedinta CSAT Libia, #Romania Libia , #Razboi Libia
Comentarii