Cum au incercat unii oficiali americani sa-l ajute pe Gaddafi - documente secrete

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 08:40
4712 citiri
Cum au incercat unii oficiali americani sa-l ajute pe Gaddafi - documente secrete
Foto: The Washington Post

Inalti oficiali libieni s-au intalnit si au discutat cu diversi demnitari americani, in incercarea de a convinge Washingtonul sa renunte la campania de a-l inlatura de la putere pe Moammar Gaddafi, arata noi documente secrete, citate de presa americana.

La inceputul lunii august, mai multi consilieri ai liderului libian s-au intalnit, la Washington, cu un inalt oficial al Departamentului de Stat, care i-a transmis lui Gaddafi cum ar putea sa-si imbunatateasca imaginea in ochii Occidentului, scrie The Washington Post.

Pe de alta parte, apropiati ai lui Gaddafi au incercat sa obtina sprijinul unui congresman american pentru discreditarea actiunilor rebelilor, arata aceleasi documente. Cu toate acestea, sursa citata precizeaza ca nu exista dovezi ca eforturile regimului Gaddafi au si avut succes, la Washington.

Unde ascunde Gaddafi miliardele Libiei?

Documentele au fost obtinute de Al Jazeera si postate pe pagina sa de Internet. Unul dintre documente este transcrierea convorbirilor dintre doi consilieri ai lui Gaddafi si David Welch, inalt diplomat al Departamentului de Stat in timpul Administratiei Bush, intalnire ce a avut loc la 2 august.

Welch, a carui cariera include negocierea acordului din 2008 asupra compensatiilor oferite victimelor americane ale teroristilor libieni, este citat spunand, "in calitate de prieten al Libiei", ca situatia a ajuns intr-un stadiu critic si este nevoie de "seriozitate si responsabilitate" pentru rezolvarea ei.

In plus, oficialul american mai este citat spunandu-le emisarilor libieni sa obtina avantaje de pe urma "dublului standard" al Vestului in ce priveste reactia la represiunile din Libia si Siria. "Gaddafi nu ar avea nimic de pierdut exploatand situatia astfel incat sa stanjeneasca Occidentul", mai este citat inaltul oficial american.

Alte documente secrete publicate zilele trecute de "The Guardian" arata ca regimul Gaddafi a facut lobby pentru a incerca sa opreasca bombardamentul NATO asupra Libiei. Regimul Gaddafi ar fi luat legatura cu personalitati internationale influente, inclusiv cu presedintele american Barack Obama, pentru a evita o posibila invazie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#gaddafi ajutor sua, #americani ajutat gaddafi, #intalniri secrete libia sua , #Razboi Libia