Este Gaddafi cu adevarat nebun? Analiza psihologica Foreign Policy

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 13:59
5955 citiri
Este Gaddafi cu adevarat nebun? Analiza psihologica Foreign Policy
Foto:BBC

Dictatorul libian Moammar Gaddafi a fost caracterizat de fostul presedinte american Ronald Reagan drept "cainele turbat al Orientului Mijlociu", iar de la inceputul revoltelor din tara sa, numeroase voci s-au indoit ca ar mai fi sanatos din punct de vedere psihic, dat fiind declaratiile sale care sfidau realitatea.

Dar este omul care a condus Libia timp in ultimii 41 de ani cu adevarat nebun? O analiza psihologica facuta de un specialist pentru prestigioasa publicatie americana Foreign Policy arata ca, desi nu se poate da un diagnostic final de la distanta, pare clar ca Gaddafi sufera de o tulburare de personalitate de tip borderline.

Aceasta conditie psihologica presupune ca Gaddafi, desi se comporta normal si rational in conditii normale, se tranforma in conditii de stres, cand perceptia lui asupra realitatii devine extrem de distorsionata, iar judecata sa e adesea una defectuoasa.

Cu alte cuvinte, el crede cu adevarat ca spune adevarul atunci cand afirma ca aproape toti oamenii din Libia il iubesc, chiar in conditiile in care se confrunta cu o rebeliune de mare amploare in interiorul tarii, unde aproape toate orasele importante ale Libiei se revoltasera, la un moment dat, impotriva sa.

Copilul sarac devenit dictator psihotic

Specialistii identifica sursele comportamentului lui Moammar Gaddafi in copilaria si tineretea sa. Nascut intr-o familie beduina saraca, el a vazut in armata modalitatea de a urca pe scara sociala. In scoala militara insa, el a fost vazut ca un marginal provincial si a fost deseori discriminat de colegii sai membri ai elitei cosmopolitane din orasele de coasta, lucru pe care l-a resimtit intens.

De atunci, cred specialistii, Gaddafi a dezvoltat atat o aversiune fata de autoritatea superioara, cat si o viziune narcisista si eroica despre propria persoana, vazandu-se ca un exponent al celor oprimati, dar care pot reactiona. Odata ajuns la putere dupa lovitura militara pe care a condus-o in anul 1969, Gaddafi a exprimat aceasta stare psihologica printr-o politica ce pretindea ca sustine revolutiile internationale, dar care de fapt a constat intr-un lung sir de atentate teroriste asupra cetatenilor marilor puteri, dar si prin sustinere pentru o serie de miscari de gherile care mai de care mai extremiste, de la sandinistii lui Ortega din Panama pana la revolutionari bizari din tarile africane.

De-a lungul vietii si carierei sale, Gaddafi a trait conform valorilor sale psihologice profunde, acelea ale outsiderului care se ridica impotriva autoritatii superioare, razboinicul musulman care infrunta curajos conditii ce par insurmontabile.

Conform acestei analize psihologice, Gaddafi isi accentueaza pana la extrem, in aceasta directie, personalitatea sa borderline, in conditiile actuale de stres, cand e amenintat sa fie rasturnat de la putere. Asa ca el chiar crede ceeea ce spune atunci cand afirma "eu sunt cel care a creat Libia, eu sunt cel care o va distruge". Concluzia? Gaddafi e gata sa lupte pana la capat si cu orice mijloace, fara a tine seama de nimic. Nu se poate altfel. Asa e construit dictatorul libian si asa functioneaza personalitatea sa devianta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gaddafi nebun, #Libia Gaddafi lupte, #Libia Gaddafi personalitate , #Razboi Libia