Executii si tortura in Libia, avertizeaza Amnesty: Militiile se razbuna pe fostii loialisti

Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:50
1431 citiri
Executii si tortura in Libia, avertizeaza Amnesty: Militiile se razbuna pe fostii loialisti
Foto: TheDailyBeast

Amnesty International a avertizat miercuri asupra situatiei din Libia, unde militiile se razbuna pe fostii loialisti ai lui Gaddafi, acum infranti. Acestia sunt supusi torturii in inchisori si uneori executati.

Raportul Amnesty International, realizat la un an dupa caderea regimului dictatorului Muammar Gaddafi, arata ca abuzurile comise de militie duc la lipsa de securitate si impiedica reconstructia statului.

Migrantii africani si refugatii sunt primele tinte ale atacurilor, iar uneori sunt mutate comunitati intregi, in conditiile in care autoritatile nu fac nimic pentru a pedepsi vinovatii.

"In urma cu un an, libienii si-au riscat viata pentru a cere dreptate. Acum, sperantele lor sunt puse in pericol de militiile armate care calca in picioare drepturile omului. Singura metoda de a scapa de abuzurile practicate in timpul regimului lui Muammar Gaddafi este sa ne asiguram ca nimeni nu este deasupra legii si ca aceste abuzuri sunt anchetate", arata Donatella Rovera, consilier la Amnesty International.

In ianuarie si februarie, reprezentantii organizatiei au vizitat inchisori in Libia, iar detinutii au spus ca au fost torturati sau fortati sa recunoasca violuri si crime pe care nu le-au comis.

Libia: Aproape 7.000 de prizonieri, detinuti de rebeli

Din septembrie, cel putin 12 detinuti au murit in urma torturii: trupurile lor erau acoperite de vanatai, rani si taieturi, iar unii aveau unghiile smulse.

Cei care au fost retinuti in preajma oraselor in care s-au dat cele mai grele batalii in timpul revoltelor (Tripoli, Gharyan, Mistrata si Sirte) au fost batuti ore intregi cu biciul sau cu cabluri, cu furtunul sau lanturi de metal si bete.

O inregistrare video obtinuta de organizatie arata cum cadavrele a 29 de persoane au fost gasite intr-un hotel: oamenii aveau mainile legate la spate si erau impuscati in cap.

La inceputul lunii februarie, organizatia "Medici fara Frontiere" s-a retras din Libia, dupa ce a constatat ca multi detinuti erau batuti cu salbaticie, tratati de medicii organizatiei si apoi din nou torturati in inchisori.

Citește și:
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se...
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
ura naste ura... cercul urii e greu de rupt
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3