Femeia care sustine ca a fost violata de trupele lui Gaddafi a ajuns in Romania

Luni, 06 Iunie 2011, ora 20:06
2234 citiri
Femeia care sustine ca a fost violata de trupele lui Gaddafi a ajuns in Romania

Eman al-Obeidy, femeia care a avut curajul de a intra in hotelul ziaristilor straini din Tripoli spunand ca a fost violata de trupele lui Gaddafi, a ajuns in Romania cu statut de refugiat, au declarat luni surse din cadrul Centrului de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara.

CNN, care cita o sursa cu rang inalt din Departamentul de Stat, a anuntat, duminica seara, ca Eman al-Obeidy a plecat din Libia impreuna cu tatal sau si este insotita de un reprezentant al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati.

Ea urma sa ajunga mai intai in Malta si "se va indrepta in cele din urma catre un centru de tranzit din Europa inainte de a pleca spre destinatia finala", informa CNN.

Al-Obeidy a declarat in repetate ocazii ca vrea sa ajunga in Statele Unite. Sursa CNN de la Departamentul de Stat a spus ca secretarul de stat Hillary Clinton "a fost foarte interesata de cazul Obeidy si l-a urmarit cu atentie".

Un prim grup de 30 de refugiati eritreeni din tabara Shousha, aflata la granita dintre Libia si Tunisia, a ajuns deja la 20 aprilie la Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta (CTU) de la Timisoara. Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR), impreuna cu Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) au coordonat evacuarea acestora in Romania, unde refugiatii vor fi gazduiti la CTU pe o perioada de maxim sase luni, pana la relocarea acestora in tari terte.

Povestea lui Eman al-Obeidy

Eman al-Obeidy are 29 de ani si este absolventa de Drept. A intrat in atentia internationala la 26 martie 2011, cand a navalit in restaurantul hotelului Rixos din Tripoli si le-a spus jurnalistilor de acolo, strigand si luptand cu personalul care incerca sa o evacueze, ca trupele libiene au batut-o si au violat-o in grup.

Declaratia ei socanta a daramat un tabu si a inceput sa se discute despre crimele sexuale din Libia si atrocitatile soldatilor lui Gaddafi.

Fortele de securitate guvernamentale au scos-o pe Eman din hotel si au dus-o catre o destinatie necunoscuta, atacandu-i pe jurnalistii care au incercat sa o ajute.

Guvernul libian a spus apoi ca femeia era beata, ca este bolnava mintal, ca este o prostituata si o hoata si ca va fi acuzata de calomnie. Washington Post o considera insa "un simbol al sfidarii la adresa lui Gaddafi".

Eman al-Obeidy a fost eliberata dupa trei zile si imediat a acordat mai multe interviuri, inclusiv CNN, in timpul carora a oferit detalii ale violului si detentiei ei.

A fugit din Libia in cele din urma din Libia cu un ofiter din armata care a dezertat si care a ajutat-o sa treaca in Tunisia. S-a imbracat in costumul traditional al berberilor, pentru a nu fi recunoscuta.

A venit in Qatar, care ii oferise protectie, asteptand sa fie relocata ca refugiat. Reprezentantii ONU au declarat ca femeia urma sa ajunga la centrul pentru refugiati din Romania.

In mod surprinzator, ea a fost deportata, insa, joia trecuta, de Qatar, fiind trimisa inapoi in Libia, dar nu la Tripoli, ci la Benghazi, in fieful rebelilor. Qatarul nu a dat explicatii. Inainte de a fi expulzata din Qatar, se pare ca a fost batuta.

Cu cateva ore inainte de a fi deportata din Qatar, Al-Obeidy declarase ca in fata camerei ei de hotel au fost postate garzi inarmate, care au impiedicat-o pe reprezentanta UNHCR sa o ajute. Agentia ONU pregatise actele necesare plecarii ei din Qatar, pentru a incepe o noua viata.

Al-Obeidy a spus ca autoritatile din Qatar au luat-o pe ea si pe rudele ei din hotelul Kempinski Residences and Suites din capitala Qatarului. Femeia sustine ca a fost batuta si ca i s-au pus catuse la maini, apoi a fost urcata intr-un avion militar si trimisa in Libia. Ea mai spune ca autoritatile din Qatar i-au confiscat tot ce avea ea si rudele ei - inclusiv telefonul mobil, laptopul si banii. Cand le-a spus ca este protejata prin statutul de refugiat, sustine ca agentii Qatarului i-au spus: "Nu avem un acord cu ONU".

Al-Obeidy a spus unui jurnalist ca, de fapt, oficialii din Consiliul National de Tranzitie, organismul de conducere al rebelilor, au facut presiuni asupra Qatarului pentru a o expulza. Ea a relatat ca un grup de barbati si femei au batut-o pe ea, pe tatal ei si pe sora ei intr-o parcare, apoi au mai fost batuti inca o data la aeroport.

Statele Unite au spus ca sunt "dezamagite" de expulzarea lui Obeidy, considerand ca este vorba despre o "incalcare a normelor umanitare". Amnesty International a calificat drept "revoltatoare" deportarea si a spus ca gestul guvernului din Qatar constituie o "incalcare serioasa a obligatiilor internationale".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Eman al Obeidy, #Eman al Obeidy romania, #Eman al Obeidy violata gaddafi, #Eman al Obeidy Libia , #Razboi Libia