Fiul lui Gaddafi cere scuze poporului libian, inaintea procesului

Luni, 31 Martie 2014, ora 12:06
3071 citiri
Fiul lui Gaddafi cere scuze poporului libian, inaintea procesului

Televiziunea de stat din Libia a prezentat un material video cu fiul lui Moammar Gaddafi, Saadi, in care acesta isi prezinta, din inchisoare, scuzele sale poporului libian.

"Cer scuze poporului din Libia pentru problemele si destabilizarea pe care eu le-am produs in Libia, si recunosc ca am facut lucruri rele pe care nu ar fi trebuit sa le fac", spune Saadi, potrivit CNN.

Saadi, unul dintre cei sapte fii ai lui Gaddafi, se afla in inchisoare dupa ce a fost extradat din Niger, la inceputul lunii martie. El fugise peste granita atunci cand fortele rebelilor, sprijinite de NATO, l-au indepartat de la putere pe tatal sau in 2011.

Saadi inca nu a comparut in fata tribunalului si inca nu exista o invinuire clara impotriva lui, dar guvernul spune ca detine dovezi care il leaga pe Saadi de anumite miscari de revolta din sudul Libiei.

"Le cer oamenilor care au arme sa le lase deoparte, armele trebuie sa se gaseasca numai in posesia statului", spune Saadi in film. In materialul video, care dureaza 3 minute, el roaga guvernul libian si parlamentul national sa ii acorde "iertarea".

Filmarea apare la o zi dupa ce fostul premier libian Ali Zeidan a spus intr-un interviu pentru presa engleza ca a auzit despre anumite abuzuri si torturi la care este supus Saadi Gaddafi in inchisoare. In filmare, Saadi spune ca este tratat bine in inchisoare. Informatiile ca are coaste sau maini rupte nu sunt reale, spune Saadi, aratandu-si bratele si zambind.

Saadi Gaddafi a fost jucator de fotbal profesionist si om de afaceri inainte de caderea regimului tatalui sau. Spre deosebire de fratele sau Saif al-Islam Gaddafi, el nu este urmarit de Curtea Penala Internationala pentru crime de razboi.

Fratele sau se afla in mainile unei grupari rebele din vestul Libiei, care l-a facut prizonier in 2011 si care refuza sa-l predea autoritatilor centrale libiene.

Nigerul a acceptat sa il predea pe Saadi dupa ce guvernul libian l-a acuzat ca incearca sa destabilizeze situatia din tara. In februarie 2012, Saadi a declarat o televiziune locala, intr-o interventie prin telefon, ca urmeaza o rebeliune armata in Libia, spunand si ca poarta discutii constante cu oameni care nu sunt multumiti de ceea ce se intampla in Libia.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...