Franta va contracta 35% din rezervele de petrol ale Libiei?

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 16:35
1154 citiri
Franta va contracta 35% din rezervele de petrol ale Libiei?

Consiliul National de Tranzitie (CNT) din Libia a promis acordarea a 35% din petrolul brut al tarii Frantei, printr-o scrisoare recenta, care a ajuns in mainile jurnalistilor francezi.

Un acord secret intre rebelii libieni si Franta, privind acordarea a 35% din rezervele de petrol ale Libiei, estimate la aproape 44 de miliarde de barili, a fost dat publicitatii de catre cotidianul francez Liberation.

In 24 august 2011, liderul nr. 2 din CNT, Mahmoud Jibril, a fost primit la Palatul Elysee, de catre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, pentru discutii, scrie Le Figaro.

Scrisoarea dateaza din 3 aprilie 2011, adica dinaintea adoptarii rezolutiei ONU privind ajutoarele catre insurgentii rebeli din Libia.

Libia a produs 1,6 milioane de barili de petrol pe zi, in 2010, clasandu-se in top pe locul 17 mondial.

Tot in 2010, Franta a fost al doilea mare cumparator al petrolului libian, dupa Italia. CNT nu a ascuns faptul ca prioritatea pentru reconstructia tarii este alocarea contractelor cu petrol tarilor care au ajutat si sprijinit revolta populara.

Ministrul de Externe, Alain Juppe, a declarat pentru RTL ca "nu detine cunostiinte despre aceasta scrisoare si ignora existenta unui acord formal intre Franta si CNT".

In acelasi timp, ministrul francez este de acord cu declaratia nr. 1 al CNT, Moustapha Abdeljalil, conform careia, "statele care au acordat ajutor insurgentilor vor fi recompensate".

Marii castigatori vor fi Franta si Anglia, state care au permis folosirea fortei impotriva regimului condus de colonelul Gaddafi, folosindu-se de prevederile rezolutiei ONU din 1973.

Daca este adevarat, acest lucru ar relansa productia de petrol din Libia, care a fost abandonata, din cauza conflictului armat, extregandu-se mai putin de 100.000 de barili pe zi in iulie 2011. Grupul italian Eni este si el interesat de achizitionarea petrolului libian.

Analistii considera ca nu vor exista contracte privind achizitia petrolului libian cu companii din Rusia, China sau Brazilia, pentru ca guvernele din aceste tari s-au opus razboiului impotriva fostului guvern a lui Gaddafi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#petrol Libia, #razboi Libia petrol, #Sarkozy rebeli Libia, #Franta Libia petrol , #Razboi Libia