Libia: Gaddafi s-a baricadat in Tripoli, americanii trateaza cu revolutionarii

Luni, 28 Februarie 2011, ora 22:48
13629 citiri
Libia: Gaddafi s-a baricadat in Tripoli, americanii trateaza cu revolutionarii

Orasul Zawiyah, din vestul Libiei, aflat la doar 50 de kilometri de Capitala Tripoli, a devenit noul centru al atentiei intregii lumi, si o metafora a situatiei prezente din tara ravasita de violente. Rebelii detin controlul orasului, insa la granitele acestuia sunt asezate 2.000 de trupe loiale liderului Moammar Gaddafi, gata sa atace in orice moment.

Militiile lui Moammar Gaddafi, intre timp, s-au asezat in Tripoli, gata sa apere pana la moarte orasul de revolutionari, asa cum le-a cerut liderul lor. Analistii cred ca, in cele din urma, Capitala va cadea in mainile rebelilor, si il vor ucide sau captura pe Gaddafi, insa nu trebuie subestimata puterea colonelului de a lupta pana in ultima secunda, cauzand un mare numar de victime.

Ati urmarit pe Ziare.com desfasurarea evenimentelor de luni:

- Libienii sunt fericiti cand vad ca actiunile lui Gaddafi sunt condamnate de marile tari ale lumii, insa doresc sa vada actiuni concrete.

- Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Dave Laplan, a anuntat ca armata americana pozitioneaza forte navale si aeriene in jurul Libiei, insa nu a specificat despre ce tipuri de unitati si nave sunt pozitionate.

- Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Antonio Guterres, avertizeaza ca mai multi cetateni din Irak, Sudan, Somalia si alte sari sarace raman blocati in Libia pentru ca guvernele lor nu au resurse necesare pentru a ajuta la evacuarea lor.

- 73 de persoane evacuate din Libia, dintre care 60 de cetateni romani, cinci americani, sapte ciprioti si un britanic, vor ajunge in cursul noptii de luni spre marti, pe Aeroportul Henri Coanda, la bordul unei aeronave apartinand Ministerului Apararii Nationale.

- Khaled Kaim, reprezentant al Ministerului de Externe, a anuntat ca se va incerca sa se poarte un dialog cu rebelii inainte de folosirea fortelor militare.

- Guvernul libian a anuntat SUA ca ambasadorul libian in SUA, Ali Aujali, nu mai reprezinta Guvernul.

- Trezoreria SUA a anuntat ca au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene, aceasta fiind cea mai mare suma blocata vreodata.

- Muammar Gaddafi a declarat pentru BBC ca intregul sau popor il iubeste si a refuzat sa recunoasca protestele de la Tripoli. Acesta a mai spus ca poporul sau isi va da viata pentru a-l proteja.

- Potrivit ultimelor informatii, 14 membri ai familiei lui Muammar Gaddafi au sosit luni la Viena. Printre acestia de afla fata si sotia lui Gaddafi.

- 25 de persoane, dintre care 12 cetateni romani, 5 americani, 7 ciprioti si un britanic,au fost evacuate luni din Libia de aeronava C-27 Spartan, care a decolat la ora 15.40 de pe Aeroportul din Tripoli cu destinatia Malta, de aici romanii urmand sa ajunga in tara cu aeronava Hercules, potrivit MApN.

- 26 de romani evacuati din Libia si ajunsi pe aeroportul din Budapesta au fost preluati de un autocar al Politiei de Frontiera a Romaniei, care i-a adus in tara.

- Gaddafi l-a desemnat pe seful spionajului ca negociator cu rebelii care controleaza estul tarii.

- Avioanele regimului lui Gaddafi au bombardat depozite de armamente din orasul Benghazi, unde protestatarii au preluat puterea.

- Arma secreta a lui Gaddafi: Armata de virgine.

- Uniunea Europeana a adoptat luni un embargo livrarilor de armel in Libia, precum si inghetarea conturilor si interzicerea vizei pentru dictatorul libian Gaddafi si 25 dintre apropiatii sai.

- Hillary Clinton, catre ministrul de Externe al Libiei: "Poporul libian a fost foarte clar - Gaddafi trebuie sa plece. Acum".

- Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, l-a acuzat pe Gaddafi, intr-un discurs in fata Adunarii Generale a ONU, ca foloseste "mercenari si batausi" impotriva propriului sau popor.

- Informatii inca neconfirmate spun ca Gaddafi a trimis un avion in Belarus, cu al carei lider e in relatii excelente. Se speculeaza faptul ca acesta fie transporta membri ai familiei sale, fie a fost trimis pentru a aduce arme de acolo.

- Peste 400 de oameni au protestat contra lui Gaddafi in districtul Tajoura din Tripoli. Suporterii guvernului au aparut si au tras focuri de arma in aer, pentru a-i speria.

- Gaddafi a pierdut controlul celor mai importante instalatii de petrol si gaze din tara, a declarat comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger. Acest lucru inseamna ca dictatorul libian are acum mai putine instrumente de santaj la indemana.

- Un doctor din orasul vestic Zawiya povesteste pentru BBC: "Zawiya este acum in mainile protestatarilor. Lucrurile sunt stabile, insa simt ca acesta este calmul de dinaintea furtunii. Zawiya este inconjurat... artilerie grea si tancuri. Acum se va intampla catastrofa daca aceste forte proGaddafi intra, va fi un adevarat dezastru... Vor fi masacre".

- Pe fondul temerilor ca Gaddafi are o rezerva de gaz mustar (iperita, n.r.) pe care o va folosi impotriva rebelilor, purtatorul de cuvant al premierului britanic David Cameron a spus: "Ne ingrijoreaza ce ar putea face colonelul Gaddafi si trebuie sa avem in vedere o serie de posibilitati" - BBC.

- La intalnirea ministrilor de Externe de la Geneva, unele tari au dubii cu privire la fezabilitatea impunerii unei zone "no-fly" in Libia, insa ministrul australian Kevin Rudd le-a cerut sa nu stea cu mainile incrucisate in timp ce oamenii sunt bombardati, ca in timpul razboiului civil din Spania, la Guernica.

- Guvernele Uniunii Europene vor semna, luni, un document consfintind impunerea de sanctiuni impotriva lui Moamma Gaddafi si a guvernului sau, inclusiv un embargo privind armele si interdictia de calatorie in UE- Reuters.

- Curtea Penala Internationala, prin procurorul general Luis Moreno - Ocampo, a anuntat ca spera sa finalizeze o examinare preliminara a violentelor din Libia in urmatoarele zile, inainte de a deschide o ancheta. Consiliul de Securitate al ONU a facut plangere impotriva lui Gaddafi la Curte, pentru crime impotriva umanitatii.

- Ambasadorul libian in Africa de Sud ii transmite colonelului Gaddafi sa plece, insa anunta ca nu-si va da demisia, la fel ca alti ambasadori libieni, pentru ca are indatoriri.

- Franta a anuntat ca va trimite doua avioane cu ajutoare umanitare in estul Libiei, in Benghazi, acesta fiind inceputul unei operatiuni umanitare masive pentru "populatiile din teritoriile eliberate" - RTL.

- Un localnic din Tripoli a declarat, pentru Associated Press, ca preturile la alimentele de baza au crescut exponential, iar cozi lungi se formeaza la brutarii pentru painea rationalizata. Pretul orezului, spre exemplu, a crescut cu 500%, ajungand la echivalentul a 40 de dolari pentru o punga de cinci kilograme.

- Este posibil ca zeci de africani sa fi fost ucisi in Libia, in violentele indreptate impotriva mercenarilor africani angajati de Gaddafi - Al Jazeera.

- Fortele anti-Gaddafi care se lupta cu loialistii pentru controlul orasului Misrata au doborat un avion militar si au capturat echipajul - Reuters.

- Corespondentul The Guardian, Martin Chulov, relateaza ca a vazut mii de libieni venind in Benghazi luni, cu ajutorul unui feribot grecesc.

- O coalitie de peste 200 de organizatii arabe din 18 state si 30 de intelectuali din regiune au acuzat ONU ca nu face suficiente eforturi pentru a proteja cetatenii libieni si au cerut impunerea unei zone "no-fly".

- Purtatorul de cuvant al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a organizat luni o conferinta de presa la Tripoli, amenintand ca revolta ar putea deveni si mai sangeroasa, si "s-ar putea pierde sute de mii de vieti" daca acest conflict escaladeaza. Ibrahim a negat ca ar fi fost vreun masacru, vreun bombardament sau atac violent impotriva cetatenilor.

- Intalnirea ministrilor de Externe de la Geneva a inceput cu criza din Libia pe agenda. Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a spus, in deschiderea sesiunii: "Vreau sa amintesc tuturor celor prezenti atacurile raspandite si sistematice impotriva populatiei civile, care inseamna crime in dreptul international".

- BBC Ukrainian Service din Kiev relateaza ca Galyna Kolotnytska, "asistenta blonda voluptoasa" a lui Gaddafi, a ajuns in Ucraina si este pazita de prieteni si familie. Cand un reporter a incercat sa se apropie de ea, a fost imbrancit cu brutalitate.

O lume intreaga ii cere lui Gaddafi sa plece

Puterile lumii s-au coalizat pentru a-i transmite lui Gaddafi ca e momentul sa plece si sa puna capat masacrului, impunand sanctiuni economice. La randul sau, SUA au anuntat ca se afla in discutii cu gruparile de opozitie din Libia - ultimele vesti venite din aceasta directie relevau ca la Benghazi, fostul ministru de Justitie incerca sa creeze un guvern interimar anti-Gaddafi.

Ministrii de Externe ai lumii se strang, luni, la Geneva, pentru a discuta criza umanitara din Libia, in conditiile in care sunt inca mii de cetateni straini in Libia, incapabili sa fuga din tara, fara rezerve de alimente si apa.

Intr-o nota mai usoara, presa internationala relateaza ca valul de demisii ale inaltilor oficiali din armata, politie si diplomatie s-a imbogatit cu "asistenta ucraineana voluptoasa" a lui Gaddafi, a carei relatie stransa cu liderul libian a fost dezvaluita de WikiLeaks. Al Jazeera scrie ca Galyna Kolotnytska, in varsta de 38 de ani, a ajuns la Kiev la bordul unui avion care a evacuat 122 de ucraineni si 68 de straini.

Se apreciaza ca cel putin 1.000 de persoane au murit in cele doua saptamani de cand a inceput revolta impotriva regimului colonelului Gaddafi, iar numarul celor raniti este cu mult mai mare.

Cat despre Gaddafi, se crede ca el s-a baricadat in Tripoli. Ibrahim Sharquieh, director adjunct al Brookings Doha Centre, a spus ca Gaddafi se afla in zona Bab al-Aziziya: "Are militiile in jurul lui si ei fac o treaba buna, protejandu-l. A mai facut si niste atacuri in afara zonei Bab al-Aziziya. Putem spune ca inca mai detine controlul in Tripoli. Desi mai intampina rezistenta in unele zone, nu cred ca ne putem astepta ca orasul sa cada azi sau maine".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Libia, #proteste libia, #gaddafi libia , #Razboi Libia