Libia - Gaddafi: Voi muri ca un martir!

Marti, 22 Februarie 2011, ora 22:13
17648 citiri
Libia - Gaddafi: Voi muri ca un martir!
Foto: Arhiva

Fortele de securitate libiene au deschis focul din elicoptere si avioane de razboi asupra protestatarilor stransi luni noapte in Piata Verde din Tripoli, in vreme ce colonelul Moammar Gaddafi a incercat, la miezul noptii, sa se agate de putere, aratandu-se la televizor sub o umbrela, pentru 22 de secunde de discurs naucitor.

Ulterior, el a tinut un discurs in care a spus ca protestatarii sunt "sobolani" care vor fi zdrobiti si a avertizat ca "va muri ca un martir", neavand nicio intentie sa paraseasca puterea.

Represiunea de luni noapte este cea mai brutala, de pana acum, din intreaga lume araba, cuprinsa de convulsii si miscari populare.

Diplomatii libieni din intreaga lume au demisionat sau se gandesc sa isi dea demisia, denuntand "genocidul" din tara, cativa sefi ai aviatiei au fugit in Malta ca sa nu participe la masacrul impotriva propriului popor, iar Consiliul de Securitate ONU va organiza marti, de urgenta, o sedinta cu usile inchise pe tema Libiei.

Stai pe Ziare.com pentru a urmari desfasurarea evenimentelor din Libia:

- Ministrul de Interne, Abdel Fattah Younes al Abidi, a anuntat ca a trecut de partea protestatarilor si a cerut armatei sa faca la fel.

- Ambasadorul Libiei la ONU spune ca a vorbit cu Gaddafi si ca ca acesta refuza sa demisioneze. "Copiii mei vor schimbare, nu sunt cu noi", i-a spus ambasadorul. "Si copiii mei vor schimbare", a raspuns dictatorul.

- Cancelarul german Angela Merkel a catalogat discursul lui Gaddafi ca fiind "foarte, foarte infricosator".

- Surse din Tripoli confirma ca in timpul discursului lui Gaddafi s-au auzit focuri de arma in mai multe cartiere.

- Familiile libiene care vor sa-si ridice mortii de la morga nu pot face asta pana nu semneaza ca acestia "au murit in timpul operatiilor".

- Granita Libiei cu Egiptul, controlata complet de opozantii lui Gaddafi. Un mare protest impotriva acestuia se pregateste dupa miezul noptii in Tripoli si alte orase.

- Gaddafi si-a terminat discursul dupa o ora si un sfert, spunand "voi curata Libia casa cu casa".

- Consiliul de Securitate al ONU a inceput marti dimineata, la New York, reuniunea consacrata violentelor din Libia, in debutul careia ambasadorul german Peter Wittig a chemat la o actiune "rapida si clara" si a calificat drept "socanta" reprimarea manifestantilor de catre regimul libian, relateaza AFP.

- Pe strazile din Tripoli se trage in continuare, iar deasupra orasului au aparut elicoptere militare pline cu oameni inarmati.

- Ambasadorul Libiei la ONU a declarat ca "va incerca sa negocieze direct cu Gaddafi", dand de inteles ca vrea sa-l convinga sa renunte la putere.

- O serie intreaga de zone din estul tarii sunt controlate de protestatari sau de triburile care se opun lui Gaddafi. Al Jazeera a realizat o harta a acestora:

- Mai multe unitati militare au trecut de partea protestatarilor, in unele zone ale tarii.

- Gaddafi le-a cerut sustinatorilor sai sa iasa pe strazi pentru a-i confrunta pe demonstranti, adaugand ca acestia sunt in fata unei "condamnari la moarte".

- "Voi muri aici, ca un martir! (...) Aceasta este tara mea si a stramosilor nostri", a declarat Gaddafi, care sustine ca nu va ceda presiunilor "sobolanilor" ce protesteaza in strada si nu va renunta la putere.

- "Libia vrea haos, barbi si turbane", spune Gaddafi, in discursul sau la televiziunea nationala.

- Grupul OMV si-a retras 12 angajati si membrii familiilor acestora din Libia, niciunul nu este roman

- Human Rights Watch are mai multe marturii ale protestatarilor postate pe website-ul sau. Una este cu adevarat emotionanta: "Am vazut tipi scotandu-si camasile, aratandu-si pieptul gol puscasilor. N-am vazut niciodata asa ceva, mi-era foarte rusine, ma ascundeam sub un copac, dar sunt si eu om".

- Cadavrele demonstrantilor ucisi zac pe strazile din Tripoli, spun pentru AP localnicii.

- Reuters - Gaddafi va anunta un plan de delegare a puterii guvernelor locale, in discursul pe care intentioneaza sa-l tina azi.

- Surse din navigatia libiana sustin ca operatiunile din porturile din Benghazi, Tripoli si Misrata au fost inchise- Reuters.

- Televiziunea libiana sustine ca Moammar Gaddafi va tine in curand un discurs. Gaddafi se va "adresa maselor poporului libian din Piata Verde" si infatiseaza imagini din Piata, unde "masele" sunt reprezentate doar de cateva zeci de persoane care flutura steaguri.

- Sute de persoane au manifestat in Gaza impotriva lui Gaddafi.

- Moammar Gaddafi s-ar fi baricadat intr-un complex din Tripoli, spune un fost diplomat.

- Ambasadorul libian in SUA si-a anuntat demisia dar spune ca nu va "demisiona din serviciul poporului nostru pana vocile lor nu ajung la toata lumea, pana telurile lor nu sunt atinse".

- Un raport neconfirmat, vehiculat pe Twitter, spune ca seful companiei aeriene Afriqiyah si-a dat demisia, si nu va permite ca pilotii sa aduca mercenari in Libia.

- Televiziunea libiana arata cum protestatarii proGaddafi se strang in Piata Verde din Tripoli, insa sunt doar cateva zeci de persoane. Cei din centru au steaguri libiene si tin portretele liderilor libieni, insa cei de pe margine nu se misca deloc.

- Presedintele rus Dmitri Medvedev a avertizat ca revoltele din Orientul Mijlociu ar putea aduce fanatici la putere si conduce la decenii de criza.

- Jamal Elshayyal, corespondentul Al Jazeera, a ajuns in orasul Sidi Barani, aproape de granita Egiptului cu Libia, la 500 de kilometri de Benghazi. Imediat echipa sa a fost inconjurata de imigranti libieni, care i-au inmanat stickuri de memorie pline de imagini si inregistrari video din ultimele zile. Elshayyal spune ca "este o poveste dramatica" de spus despre ce s-a intamplat cu ei.

- Companiile aeriene britanice British Airways si BMI si-au anulat zborurile spre Tripoli marti. Franta a anuntat ca trimite trei avioane in Libia pentru a-si evacua cetatenii.

- Fostul sef al protocolului lui Moammar Gaddafi se asteapta ca liderul libian sa nu demisioneze, ci, dimpotriva, sa incerce sa ramana in tara - Reuters.

- "Egyptair va efectua patru zboruri pentru transportul egiptenilor din Libia si toate zborurile vor opera toata ziua", a anuntat ministrul de Externe egiptean, Ahmed Aboul Gheit, cerand egiptenilro sa paraseasca Libia.

- Al Jazeera a obtinut inregistrarea momentului in care protestatarii libieni de la ambasada Libiei la Londra au urcat pe acoperisul mobilului si au inlocuit steagul verde libian cu steagul tricolor adoptat de protestatari, cel folosit de Libia dupa obtinerea independentei,- in 1951.

- O atmosfera misterioasa inconjoara demisia ambasadorului libian in Bangladesh: acesta a disparut imediat dupa ce si-a dat demisia, luni seara, dupa ce a povestit ca se simte amenintat, de catre un angajat al ambasadei, un libian nascut in acelasi sat ca si Gaddafi. El a msi psu ca se teme pentru familia sa ramasa in Libia.

- Lucrator bancar din Tripoli pentru Guardian: Centrul orasului este complet blocat de regim, in asteptarea presei straine (cel mai probabil CNN). Regimul intentioneaza sa dovedeasca ca nu sunt probleme la fata locului si sa falsifice masacrele si genocidul din ultimele cinci zile si nopti.

- Un corespondent BBC la Tripoli spune ca este o uriasa prezenta armata in oras si o lipsa de control in afara acestuia: "Marti dimineata pare sa fie liniste dupa o noapte infricosatoare. Oamenii sunt intimidati si stau in casa. Foarte putina miscare pe strazi si orasul e inchis. Dupa zvonurile ca orasul este bombardat, oamenii sunt foarte precauti. Locuitorii din Tripoli au confirmat ca zonele din jurul Pietei Verzi au fost puternic atacate. Nu exista un numar confirmat de morti".

- Potrivit Beijing News, sediul companiei Huafeng, o firma de constructii, din orasul estic Ajdabiya, a fost atacat duminica si jefuit. Muncitorii si-au luat pasapoartele, biletele de avion, apa si mancare si au plecat pe jos spre Tripoli, aflat la cateva sute de kilometri, in speranta sa prinda un avion spre China.

- Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut o ancheta internationala cu privire la violenta folosita de autoritatile libiene pentru suprimarea protestelor, spunand ca acestea trebuie sa inceteze imediat. "Atacurile raspandite si sistematice impotriva populatiei civile pot duce la acuzatii de crime impotriva umanitatii".

- Compania petroliera Royal Dutch Shell anunta ca toti angajatii sai straini in Libia au fost evacuati, iar birourile sale au fost inchise.

- Fostul ministru britanic de Externe, Lordul David Owen, spune pentru Al Jazeera ca este nevoie de o "interventie militara" imediata in Libia, in forma unei zone "no-fly".

- Cresterea pretului petrolului ca urmare a crizei libiene ar putea afecta recuperarea economica globala, a spus Faith Birol, economis sef al Agentiei Internationale pentru Energie. Pretul ridicat al petrolului slabeste echilibrul comercial, sporeste inflatia si pune presiune pe bancile centrale sa ridice dobanzile. Pretul petrolului a crescut, marti dimineata, la 108,57 dolari pentru barilul de petrol Brent.

- Liga Araba se intalneste marti pentru a discuta evenimentele din Libia, la ora 15.00 GMT, aceeasi ora la care se reuneste si Consiliul de Securitate ONU in New York, care va discuta aceeasi problema. Intalnirea de la ONu a fost convocata de ambasadorul libian, Ibrahim Dabbashi, care a cerut interventie internationala pentru protejarea poporului libian de ceea ce a numit "genocidul" facut de autoritati. Diplomatul a mai cerut si punerea sub acuzare a lui Gaddafi.

- Ministrul de Externe egiptean declara pentru Reuters ca pistele aeroportului din Benghazi au fost distruse. Zilele trecute au exista zvonuri neconfirmate conform carora protestatarii au distrus pistele, pentru ca avioanele pline cu mercenarii africani ai lui Gadhafi sa nu poata sa aterizeze in orasul aflat sub controlul civil.

- Presedintele israelian Shimon Peres a spus, luni, ca este "o ironie a istoriei" ca liderul libian Moammar Gadafi a cerut, recent, "un Orient Mijlociu fara Israel", si acum "va fi o Libie fara Gadhafi".

- La granita LIibia-Tunisia, aflata la 175 de kilometri de Tripoli, politistii sunt inca prezenti, si confisca telefoanele si banii celor care traverseaza in Tunisia, "lasand oamenii doar cu hainele". In est, garzile de la granita sunt absente.

- Coalitia Internationala impotriva Criminalilor de Razboi apreciaza numarul mortilor, de la inceputul revoltelor in Libia, la 519. Ar mai fi 3.980 de raniti si cel putin 1.500 de disparuti.

- Egiptul va intari granita cu Libia cu "garzi" si va deschide trecerea din orasul nordvestic Saloum pentru "bolnavi si raniti".

- Aproximativ 4.000 de egipteni s-au intors in Egipt din Libia prin Saloum, luni noapte.

- Ben Wedeman, corespondentul CNN la Cairo, este primul reporter ingernational care a reusit sa intre in Libia. El povesteste ca granita este foarte usor de trecut intrucat de partea libiana nu mai exista nimeni care sa faca controlul pasapoartelor, etc.

- Doctorii egipteni ducand echipamente medicale asteapta ore in sir sa intre in Libia, fiind foarte solidari cu lupta pentru libertate a vecinilor libieni.

Liderul libian, aflat intr-o dubita alba si adapostindu-se de ploaie sub o imensa umbrela gri, vorbind la televizor despre "cainii vagabonzi" - canalele straine de stiri - pare mai lipsit de contact cu realitatea ca oricand.

Vorbind la televiziunea de stat, Gaddafi a spus ca se afla in Tripoli, nu in Venezuela, asa ca nu sunt de crezut rapoartele canalelor de stiri. "Voiam sa le spun ceva tinerilor din Piata Verde si sa stau pana tarziu cu ei, dar a inceput sa ploua. Slava Domnului, este un semn bun ", a spus Gaddafi, la ora 2 noaptea.

Comunitatea internationala este totusi incapabila, in fata acestor dovezi de brutalitate si lipsa de contact cu realitatea, sa ia o atitudine transanta. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anuntat ca a vorbit cu Gaddafi timp de o ora la telefon, cerandu-i sa "protejeze drepturile omului, libertatea de asociere si de expresie".

Reporterul CNN Ben Wedeman, care luceraza din Cairo, este primul reporter strain care a reusit sa patrunda in Libia, si a descris, pentru Al Jazeera, o atmosfera de dezintegrare la granita - fara controale, fara vamesi. "Am mai vazut asta. In Afganistan, dupa caderea talibanilor, in Irak dupa caderea regimului lui Saddam Hussein. Autoritatea guvernului se evapora brusc. Este eliebrator intr-un fel; insa miroase si a haos".

In timp ce aeroportul din Tripoli estre plin ochi de straini si localnici care incearca sa fuga din tara, iar la iesirile din tara s-au format cozi lungi de autovehicule si autobuze cu libieni care fug de represiune, spitalele din Tripoli se lupta sa faca fata avalansei de morti si raniti. Toate ranile sunt la cap, piept sau spate, si sunt facute in cele mai multe cazuri de munitie de calibru mare.

In vreme ce multi libieni cred ca acestea sunt cele din urma spasme ale guvernului si se roaga sa se termine repede, strazile raman goale marti dimineata, cu exceptia politie inarmate sau a fortelor de securitate imbracate in civil - majoritatea mercenari africani.

Retelele de telefonie mobila nu functioneaza, si nici macar de pe telefoanele fixe nu se poate telefona in strainatate. Cladirile incendiate mai fumega inca in centrul oraselor, in vreme ce elicopterele survoleaza un peisaj dezolant, unde domneste o liniste apasatoare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Libia, #proteste libia, #masacru libia, #Gaddafi discurs , #Razboi Libia
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
sa vina Frontul Salvarii Nationale!!! sa vina Ilici-KGB sa faca ordine!!!
Poza Liviuchilian
Liviuchilian
rank 1