Libia: Luptele continua, NATO ar putea interveni in forta

Luni, 07 Martie 2011, ora 23:59
8564 citiri
Libia: Luptele continua, NATO ar putea interveni in forta
Foto:lex18.com

Luptele dintre fortele dictatorului libian Moammar Gaddafi si cele ale rebelilor care s-au ridicat impotriva regimului sau au continuat si luni, cu un contraatac puternic al liderului de la Tripoli.

In dimineata zilei de luni, fortele lui Gaddafi au recastigat orasul Bin Jawad, pe care fortele revolutionare il cucerisera in timpul ofensivei de sambata, iar luptele s-au dus pentru orasul Misrata.

Intre timp, exista tot mai multe informatii asupra faptului ca America incearca sa-i ajute pe rebeli, convingand Arabia Saudita sa le trimita oameni, dar si incepand o misiune de monitorizare aeriana deasupra Libiei. Insusi presedintele american Barack Obama a anuntat ca NATO ia in considerare inclusiv interventia militara in Libia pentru a opri masacrarea populatiei.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor de luni:

- Ministrii de Externe din cele sase state din Golf cer Consiliului de Securitate ONU sa impuna o zona "no-fly" in Libia si sa se reuneasca de urgenta pentru a discuta situatia din tara nordafricana: "Consiliul de Cooperare din Golf cere Consiliului de Securitate ONU sa ia toate masurile necesare pentru a proteja civilii, inclusiv impunerea unie zone no-fly peste Libia".

- In acelasi interviu, Saadi Gaddafi a dat primul indiciu din ultimele saptamani ca ar exista disensiuni in familia Gaddafi, spunand ca unul din fratii sai, Saif al-Islam, care a fost creditat cu succesiunea la conducerea tarii, nu a rezolvat problemele libienilor obisnuiti.

- Saadi Gaddafi a spus, pentru televiziunea Al Arabiya, ca daca tatal sau demisioneaza, Libia va fi cuprinsa de razboiul civil. El a mai spus ca tara ar putea deveni o noua Somalia, unde triburile se lupta intre ele - Reuters.

- Banca Morgan Stanley a intrerupt tranzactionarea petrolului din Libia, intr-o noua lovitura pentru regimul Gaddafi. O sursa anonima de la Morgan Stanley a spus ca banca se conformeaza sanctiunilor SUA. Aproape jumatate din productia de petrol din Libia este deja blocata de luptele dintre sustinatorii lui Gaddafi si revolutionari. Expertii sustin ca transporturile de petrol din al treilea mare producator din Africa vor scadea si mai mult, pe fondul sanctiunilor impuse de Occident.

- AFP: Marea Britanie si Franta ar putea inainta o rezolutie in Consiliul de Securitate ONU in cursul acestei saptamani, pentru instituirea unei zone "no-fly" in Libia.

- Aliatii NATO nu au renuntat la niciuna din optiunile privind Libia, inclusiv actiunea militara, ca raspuns la conflictul dintre loialistii lui Gaddafi si rebeli, a spus presedintele american Barack Obama. Liderul de la Casa Alba a spus ca violenta guvernului impotriva propriului popor este "inacceptabila".

- Un purtator de cuvant al rebelilor din Misrata a vorbit cu BBC. El spune ca se asteapta la mai multe atacuri in Misrata: "Daca acest asediu mai continua mult timp, situatia va deveni disperata. Insa ne asteptam prietenii din est, ca sa putem inainta impreuna spre Tripoli". Tot el povesteste si care sunt planurile rebelilor din est: sa se mute dincolo de localitatea Bin Jawad, sa preia controlul in Sirte, localitatea natala a lui Gaddafi (considerata esentiala pentru prabusirea lui Moammar Gaddafi), si apoi sa intre in Misrata. "Este nemultumire in Sirte, nu toti sunt proGaddafi. O data ce rebelii se vor afla la periferia localitatii Sirte, o sa vedem ce se intampla. Am putea avea o supriza acolo, una placuta".

- ONU a cerut 160 de milioane de dolari pentru nevoile celor care au fugit din Libia, dar si a celor care au ramas prinsi in conflictul din tara nord-africana.

- William Hague, ministrul britanic de Externe, a dat explicatii cu privire la misiunea secreta SAS in cursul careia opt militari britanici au fost capturati si ulterior eliberati de rebeli. Hague a aprobat personal misiunea formata din "cativa diplomati" care aveau nevoie de paza armata si care era destinata stabilirii de legaturi cu noul guvern rebel, insa aceasta nu s-a desfasurat conform planului, datorita "unei neintelegeri a intentiilor lor".

- Statele membre ale Uniunii Europene vor sa extinda sanctiunile impuse Libiei pentru a include Autoritatea libiana pentru Investitii, un fond in valoare de 70 de miliarde de dolari- Reuters.

- Al Jazeera: Trei morti intr-un atac aerian asupra localitatii Ras Lanuf.

- AFP: 21 de persoane, printre care si un copil, au fost ucise, si zeci de persoane ranite, in timpul ciocnirilor din Misrata, unde fortele loiale lui Moammar Gaddafi au folosit artilerie grea.

- Tinerii au recastigat controlul asupra pietei centrale din Zawiya, care fusese ocupata temporar de trupele lui Gaddafi.

- Fortele lui Gaddafi au atacat cu tancuri si artilerie orasul Zawiya, controlat de fortele rebele.

- Al Jazeera spune ca mercenari romani, alaturi de unii din Siria, Serbia si Ucraina au fost adusi pentru a lupta de partea lui Gaddafi.

- Secretarul General al NATO. Fogh Rassmunsen: Atacurile asupra civililor din Libia echivaleaza cu crime impotriva umanitatii.

- Un doctor din orasul Misrata a spus ca fortele lui Gaddafi au distrus toate farmaciile din oras, pentru a-i lasa pe rebeli fara medicamente.

- Liga Araba sustine crearea unei zone de excludere aeriana in Libia.

- Consiliul National Libian, guvernul ad-hoc al rebelilor, a anuntat ca Gaddafi ar putea sa distruga campurile petroliere daca Vestul nu intervine pentru a-l inlatura de la putere.

- Avioanele lui Gaddafi au atacat de doua ori orasul detinut de rebeli Ras Lanuf, unde se pregateste un atac. Avioanele au fost intampinate cu tiruri ale apararii antiaeriene.

- Misterul celor opt militari britanici capturati si ulterior eliberati de rebeli a fost elucidat - era o misiune destinata stabilirii de legaturi cu noul guvern rebel. Misiunea lor a fost un succes.

- Fortele lui Gaddafi se apropie de orasul Ras Lanuf, pe care il vor ataca in scurt timp pentru a-l recuceri de la rebeli.

- Jadallah Azous al-Talhi, un fost premier al tarii, originar din estul controlat de rebeli, a aparut la televiziunea de stat si a cerut sa se ajunga la o intelegere pentru a evita varsarea de sange.

- Cel putin 191.748 de persoane au fugit din Libia, din cauza luptelor din tara, a anuntat ONU.

- Gaddafi a declarat, intr-un interviu, ca nu exista rebeli, ci doar "mici grupuri Al-Qaida". El spune ca au murit "cel mult 150-200 de oameni".

- Trupele lui Gaddafi ataca intens si fac progrese si in orasul Brega, important terminal petrolier si aflat in partea de est a tarii, fieful rebelilor.

- Au izbucnit o serie de lupte si in orasul Az Zintan, din apropiere de Tripoli, unde forte dezorganizate de protestatari au atacat trupele pro-Gaddafi, au reusit sa le invinga si sa-l captureze pe comandantul acestora.

- Robert Fisk de la The Independent scrie ca SUA au cerut Arabiei Saudite sa furnizeze arme rebelilor care controleaza estul tarii, inclusiv mortiere si arme anti-tanc. Pana acum, Arabia Saudita nu a facut acest lucru.

- A fost confirmata informatia ca rebelii au fost respinsi din localitatea Bin Jawad, unde luptele au durat pe tot parcursul noptii.

- ONU a cerut Libiei sa inceteze "atacarea nediscriminata a civililor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Libia lupte, #Libia interventie America , #Razboi Libia