Libia: Gaddafi a parasit Tripoli, orasul este bombardat

Autor: Ana Ilie
Luni, 21 Februarie 2011, ora 23:10
22251 citiri
Libia: Gaddafi a parasit Tripoli, orasul este bombardat
Foto: Arhiva

Revolta populara din Libia, impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, s-a extins la capitala Tripoli. Dupa protestele din weekend, lunetistii postati pe cladirile inalte din Tripoli au tras in manifestanti, iar fortele de securitate s-au ciocnit cu protestatarii, incercand sa preia controlul centrului Capitalei. Informatiile de la fata locului vorbesc despre un "masacru", iar luptele continua fara incetare.

Dis-de-dimineata, cladirea Guvernului era in flacari, iar manifestantii asediau cladirea televiziunii de stat, relateaza agentiile de stiri internationale. Manifestantii au incendiat si sediile Comitetului Poporului, reprezentante ale regimului.

Potrivit unor surse citate de BBC, colonelul Muammar Gaddafi a parasit Capitala Tripoli. Mai multe personalitati ale regimului si-au dat demisia, in semn de protest fata de violentele la care au fosti supusi protestatarii pasnici.

Ramai pe Ziare.com pentru a urmari desfasurarea evenimentelor:

- Doua cartiere din Tripoli au fost bombardate de avioane, iar din ultimele informatii, acestea urmeaza sa atace orasul Benghazi.

- Al saptelea ambasador libian, cel din India, a demisionat si el, declarand ca nu poate accepta folosirea de mercenari straini impotriva cetatenilor tarii sale.

- Pe fondul situatiei din Libia si al ridicarii nivelului alertei de calatorie in aceasta tara, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost activata celula de criza care raspunde solicitarilor de asistenta consulara venite din partea cetatenilor romani care se afla in zona, inclusiv din partea membrilor de familie sau a firmelor angajatoare care isi desfasoara activitatea pe teritoriul acestui stat.

In acest sens, in cadrul Departamentului Consular din cadrul MAE functioneaza o linie telefonica proprie (+40.21.319.21.37) la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Libia pot suna in intervalul orar 10:00 - 18:00. De asemenea, Departamentul Consular raspunde solicitarilor de informatii transmise prin Internet, la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Datele de contact ale Ambasadei Romaniei in Libia, la care cei interesati pot obtine informatii consulare sunt: Adresa: Ali Bin Talib Street (Ben Ashour Area); Telefon: (218)(21) 361.52.95; (218)(21) 361.29.12; Fax: (218)(21) 360.75.97; E-mail ambasada: ambaromatrip@hotmail.com; roembtrip@k.ro; E-mail birou comercial: ambaromatripbce@hotmail.com

- Ministerul Afacerilor Externe recomanda cu insistenta cetatenilor romani sa evite calatoriile in Libia, in aceasta perioada, avand in vedere demonstratiile violente care au loc in aceasta tara. Pana in prezent, la nivelul Ambasadei Romaniei la Tripoli au fost inregistrate 450 de cereri de asistenta consulara din partea cetatenilor romani care se afla pe plan local. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor care se afla deja in Libia sa contacteze Ambasada Romaniei la Tripoli si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

- "E un genocid", povesteste un cetatean libian, contactat de postul de televiziune Al Jazeera. El spune ca mai multe zone din oras sunt bombardate de avioane. O serie de fotografii arata trupe ce se indreapta spre Capitala.

- "Regimul se prabuseste", a spus adjunctul ambasadorului libian la ONU. Alti ambasadori libieni, cel din Bangladesh si cel la UE, au demisionat si ei.

- Trupele de mercenari au inceput un asalt sangeros asupra protestatarilor din Tripoli, in timp ce acestia mai sunt supusi si unui bombardament aerian.

- Secretarul General al NATO, Fogh Rasmussen, s-a declarat "socat de folosirea fara discriminare a fortei".

- In estul tarii au avut loc ciocniri sangeroase intre soldati care au trecut de partea protestatarilor si sustinatori ai regimului.

- Numarul protestatarilor din centrul Tripoli a crescut.

- Avioane militare bombardeaza parti din capitala Tripoli, conform Al Jazeera.

- S-a descoperit cine erau oamenii din avioanele si elicopterele care au aterizat in Malta. Este vorba despre colonei libieni carora li se ordonase sa bombardeze protestatarii, insa au refuzat si au fugit din tara.

- Un adevarat masacru are loc in Tripoli, unde elicoptere militare au tras asupra unui grup de oameni ce marsaluiau dinspre suburbii spre centrul Capitalei.

- Suburbiile orasului Tripoli au fost si ele cuprinse de proteste si incendii, iar oamenii continua sa iasa pe strazi. Avioanele militare continua sa survoleze orasul.

- Saif al Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, a cerut formarea unui comitet care sa investigheze violentele. Din acesta vor face parte grupuri libiene si straine pentru apararea drepturilor omului si va fi condus de un judecator.

- Mercenarii platiti de regim au iesit pe strazi si trag la intamplare in locuitorii orasului.

- Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere ratingul de tara al Libiei, din cauza escaladarii violentelor in statul african bogat in petrol, transmite AP.

Fitch a anuntat, luni, ca a retrogradat ratingul Libiei pentru imprumuturile pe termen lung de la "BBB plus" la "BBB" si a avertizat ca ar putea decide o noua revizuire in scadere, ceea ce ar plasa calificativul Libiei in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii).

- Seria de demisii ale diplomatilor libieni continua. Ambasadorii tarii in Indonezia si Marea Britanie si-au parasit posturile, in semn de protest fata de represiunea dura a fortelor de ordine fata de protestatari.

- Postul Al Jazeera a dezvaluit ca la Tripoli avioane militare trag in protestatari.

- Intreaga delegatie libiana la ONU pare sa fi trecut de partea protestatarilor si a cerut comunitatii internationale sa intervina pentru a proteja cetatenii. Ei au numit actiunile fortelor de ordine "genocid".

- Secretarul General al ONU, Ban-ki Moon, a cerut guvernului libian "sa opreasca violentele".

- Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a spus ca e posibil ca Gaddafi sa fie "in drum spre Venezuela". Atat familia dictatorului cat si autoritatile din Venezuela au negat informatia.

- Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa al UE, baroneasa Ashton, a cerut ca autoritatile libiene sa se angajeze in discutii cu protestatarii si sa stopeze folosirea violentei.

- Membri ai fortelor de ordine trag din masini in oameni, fara discriminare, conform ultimelor informatii de la Tripoli.

- Un judecator retras a dezvaluit pentru BBC ca in orasul Benghazi au fost inmormantati 11 soldati care "au refuzat sa traga in protestatari".

- Agentia Lybian News Network, cu sediul la Geneva, dezvaluie ca in Piata Verde din Tripoli "masacrul continua".

- Doua avioane cu reactie libiene au aterizat in mod neasteptat in Malta. Oficialii din aceasta tara incearca sa stabileasca cine se afla la bord. Alaturi de acestea au sosit si doua elicoptere civile.

- Toate retelele de telefonie mobila au cazut in capitala libiana Tripoli.

- AP - In Benghazi, protestatarii sarbatoresc in strada preluarea controlului tarii. In Tripoli, un incendiu s-a declansat la Sala Poporului, echivalentul libian al Parlamentului, care se intruneste de cateva ori pe an. Manifestantii planuiesc sa marsaluiasca in aceasta seara in Piata Verde si la resedinta lui Gaddafi.

- Un anonim povesteste pentru Guardian: "Am cativa prieteni blocati in Benghazi - lucrau pentru Consiliul Britanic acolo, si acum sunt blocati in casa, impreuna cu alti cinci cetateni britanici si trei copii. E o adevarata zona de razboi si au doua zile la dispozitie sa plece inainte ca armata sa se intoarca cu echipamente mai bune. Este anarhie si au fost atacati de "protestatarii democratici" - pe drumul la aeroport, care este distrus. Ministerul de Externe britanic nu este de niciun folos, iar ambasada britanica nu face altceva decat sa ii intrebe daca au suficienta mancare".

- Seful armatei libiene, Abu-Bakr Yunis Jabir, a fost pus sub arest la domiciliu dupa ce a trecut de partea protestatarilor, informeaza site-ul Libya al-Yawm.

- Rapoarte neconfirmate arata violenta represiunii: fortele de securitate ale lui Gaddafi ar fi dat foc baracilor in care se aflau soldatii care n-au vrut sa traga in protestatari, arzandu-i de vii.

- Pe retelele de socializare se lanseaza un apel pentru "un mars de un milion" de persoane, dupa modelul Egiptului. Unii opozanti ai regimului spun ca vor iesi la noapte sa protesteze. Cetatenii din Tripoli spun ca atmosfera este una de asteptare tensionata.

- Un diplomat libian a declarat pentru Al Jazeera ca ministrul Securitatii si-a dat demisia.

- Trei angajati ai ambasadei libiene la Stockholm si-au dat demisia: "Condamnam genocidul civililor. Ne-am simti ca niste ipocriti daca am continua sa lucram".

- Tripoli este un oras blocat de fortele de ordine, in vreme ce al doilea oras ca marime, Benghazi, este sub controlul protestatarilor.

- Martori oculari din Sirte - localitatea natala a lui Gaddafi - neaga un raport al unei organizatii pentru drepturile omului care sustine ca protestatarii au preluat controlul orasului din nord, considerat de multi o fortareata a liderului libian - AFP.

- Un oficial de la Casa Alba spune ca Adiminstratia presedintelui Barack Obama "cauta clarificari" de la omologii libieni "in timp ce continuam sa ridicam problema necesitatii de a evita violentele impotriva protestatarilor pasnici si respectului drepturilor omului".

- Patru elicoptere survoleaza Piata Verde/a Martirilor din Tripoli, unde s-au adunat manifestanti - Al Jazeera.

- Forumul Economic Mondial l-a suspendat pe Seif Gaddafi din grupul "Forumul Tinerilor Lideri Globali".

- Surse medicale relateaza ca 18 muncitori sud-coreeni au fost raniti in evenimentele din tara, fara a preciza localitatea, starea celor atacati sau elemente de identificare a atacatorilor- Al Jazeera.

- Bilantul mortilor in Tripoli a ajuns la 61- Al Jazeera Arabic.

- Ministrul libian al Justitiei a demisionat in semn de protest fata de "folosirea excesiva a fortei impotriva protestatarilor", scrie cotidianul Quryna citat de Reuters.

- Donatella Rovera, purtator de cuvant al Amnesty International, a discutat cu personalul din Benghazi in ultimele zile si spune ca personalul de la spitalul Al-Jala estimeaza numarul mortilor in protestele de duminica la 60. 200 sunt raniti, cu rani la cap, piept, gat si abdomen. Rovera spune ca sunt rapoarte ca membri ai fortelor de securitate au trecut de partea manifestantilor.

- Politistii au fugit din orasul Zawiyah, la vest de Capitala si localitatea s-a scufundat in haos, spun martori care au fugit in tara vecina Tunisia - AFP.

- Gigantul italian ENI, cel mai mare producator strain de petrol din Libia, a anuntat ca isi evacueaza tot personalul ne-esential - AFP.

- Cotidianul libian Quryna relateaza ca protestele antiguvernamentale au izbucnit in orasul nordic Ras Lanuf, unde se afla o importanta rafinarie de petrol. Comitete speciale de muncitori au fost institutite la rafinarie pentru a impiedica distrugerile; capacitatea rafinariei este de 220.000 de barili pe zi.

- O statie de politie dintr-o suburbie din Tripoli este in flacari - Reuters.

- Pentru siguranta cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze in Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomanda sa se manifeste atentie sporita in locurile publice. MAE recomanda cetatenilor romani care se afla deja in Libia sa evite deplasarile in zonele urbane unde sunt anuntate demonstratii. MAE sfatuieste romanii sa renunte la calatorii in intreaga regiune araba cuprinsa de revolte.

- Televiziunea de stat libiana transmite cantece patriotice si un program de telefoane in direct cu sustinatorii colonelului Gaddafi, care isi exprima mania fata de "agentii si mercenarii" din tara - protestatarii antiguvernamentali.

- BBC a confirmat, din "surse independente", ca Muammar Gaddfi a parasit Capitala libiana.

- Un avion trimis de Turcia pentru a-si evacua cetatenii din Libia nu a primit permisiune de a ateriza- DPA

- Cateva companii petroliere europene - Statoil din Norvegia, OMV din Austria si Royal Dutch Shell - si-au mutat o parte din personalul din Libia ca urmare a violentelor. Productia la campul petrolifer Murzaq, exploatat de compania spaniola Repsol nu a fost deocamdata afectata, la fel ca si productia companiei italiene Eni- BBC.

- Familiile diplomatilor britanici din ambasada din Libia vor fi repatriati.

- Un localnic din Tripoli spune ca pe strazi e liniste acum, sunt putine masini, bancile si magazinele sunt inchise, e ca "un oras-fantoma". Oamenilor li se pare prea periculos sa manifesteze in timpul zilei, vor iesi la noapte.

- Intrarea in forta a suporterilor regimului a cauzat zeci de morti duminica noapte. S-a tras cu mitraliera, de catre forte de ordine imbracate in civil. Este posibil sa existe zeci de morti, insa numarul victimelor este greu de confirmat, intrucat reporterilor nu le este permisa intrarea in tara.

- Ministrul britanic de Externe William Hague "condamna absolut" violenta indreptata impotriva protestatarilor in Libia, l-a chemat pe ambasadorul libian la Londra pentru a-i transmite protestul sau.

- Ambasadorul Libiei in India, Ali al-Essawi, a demisionat si a acuzat guvernul ca foloseste mercenari straini pentru a inabusi manifestatiile.

- Petrolul a ajuns la 105 dolari per baril, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, pe fondul evenimentelor din Libia.

- Fratia Musulmana, care are si o ramura libiana, anunta pe site-ul propriu ca cula zvonuri potrivit carora Seif al-Islam Gaddafi, fiul lui Muammar, a fost ranit de un foc de arma, in vreme ce tatal sau a fugit din tara impreuna cu sotia si o fiica.

- Ambasadorul Libiei la Liga Araba si-a dat demisia, spunand ca nu poate face parte dintr-un regim care ucide oameni nevinovati.

- Walid Shaari, din Beida, Libia, scrie pentru BBC: "Demonstratii in toata Libia, prietenii mei din Tripoli imi povestesc despre un atac brutal al fortelor de securitate impotriva lor, mult mai dur decat au vazut in Benghazi. De dimineata e destul de pasnic. Dupa-amiaza incepe cu inmormantarea celor morti in confruntarile din ziua anterioara".

- Ministrii de Externe ai UE intentioneaza sa condamne represiunea din Libia - Reuters.

- Un fost purtator de cuvant al guvernului libian sustine ca regimul are abordarea gresita, amenintand cu violenta - Reuters.

- Profesorul Aref Ali Nayed cere interventia comunitatii internationale: "Este foarte greu pentru civili sa se apropie de baraci cand sunt impuscati cu munitie de razboi. Avem nevoie de ajutor international si sangele lor va fi pe mainile tuturor" - BBC.

- Ministrul suedez de Externe Carl Bildt, care participa la intalnirea ministrilor de Externe ai UE de la Bruxelles, unde se afla si Teodor Baconschi, spune ca este ingrijorat de situatia din Libia: "Ne spunem opinia foarte clar. Suntem extrem de ingrijorati de aceste evenimente si condamnam foarte clar represiunea ce are lor acum".

Unele organizatii situeaza bilantul protestelor la cel putin 233 de morti, in vreme ce alte estimari, mai conservatoare, vorbesc despre cel putin 100 de morti. Numarul mortilor va creste, cel mai probabil, dupa masacrul de duminica noapte.

Timp de cateva ore, Capitala a rasunat, pe timpul noptii, de zgomotul focurilor de arma, in vreme ce multimile au cerut demisia lui Muammar Gaddafi si a Guvernului sau.

Comunitatea internationala este ingrijorata de evolutia revoltelor in Libia si trebuie sa faca orice pentru a preveni izbucnirea unui razboi civil in tara, a sustinut public Franta. Uniunea Europeana si compania British Petroleum au anuntat ca intocmesc planuri de evacuare a cetatenilor si, respectiv, angajatilor, din Libia, in special din Benghazi, zona-cheie a protestelor din estul tarii.

Pretul petrolului a crescut pe fondul manifestarilor violente din Libia, ajungand aproape de 88 de dolari per baril, si, din cauza grevelor, Libia a oprit exploatarea de la campul petrolifer Nafoora.

Nu a ajutat nici ca Seif Gaddafi, fiul lui Muammar, a avertizat ca tara se poate scufunda "intr-un razboi civil". Seif a recunoscut, intr-un discurs televizat tinut duminica seara, ca doua orase libiene sunt sub controlul manifestantilor.

La scurt timp dupa discursul in care Seif promitea "reforme", martorii oculari au transmis ca in Tripoli se aud focuri de arma si ca s-au declansat lupte de strada intre manifestanti care ocupasera piata centrala a Capitalei, Piata Verde, si "militia speciala care il pazeste pe Gaddafi".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Libia, #proteste libia , #Razboi Libia