Gaddafi: Mii de oameni vor muri, in caz de interventie straina

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 23:09
12210 citiri
Gaddafi: Mii de oameni vor muri, in caz de interventie straina
Foto: The Guardian

Trupele loiale dictatorului Moammar Gaddafi au inceput miercuri un contraatac militar de amploare, pentru a relua controlul oraselor, mai ales din estul tarii, aflat sub controlul trupelor revolutionare. Lupte de amploare au avut loc in zona oraselor Brega si Ajdabyia, principalele tinte ale lui Gaddafi.

Batalia cea mai importanta se da pentru orasul Berga, unde se pare ca revolutionarii au reusit sa respinga in cele din urma atacul.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor de miercuri

- Jurnalista Nabila Ramdani, care i-a luat un interviu lui Gaddafi in trecut, este de parere ca liderul libian se bucura de situatia actuala, mentioand ca acesta se joaca cu mass media.

- Teleziunea libaneza de stat a anuntat ca regimul Gaddafi va oferi lunar sprijin financiar in valoare de 400 de dolari fiecarei familii.

- Printre persoanele care au decedat in Brega s-ar afla si un copil in varsta de 12 ani.

- "Situatia in care se afla Libia este pur si simplu scandaloasa. Nu putem accepta asta. Actiunile complet inacceptabile ale regimului libian din ultimele saptamani au aratat ca Gaddafi face parte din problema, si nu din solutie," a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, care a promis libienilor sprijinul in reformele democratice si constitutionale, reforma sistemului judicia si sustinerea ONG-urilor, sindicatelor, organizatiilor de femei si mass-media.

- Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, a terminat miercuri dimineata evacuarea angajatilor romani din Libia.

- Navele USS Ponce si USS Kearsarge au trecut de Canalul Suez si au intrat in apele Marii Mediterane.

- Unesco, agentia Natiunilor Unite pentru stiinta, cultura si educatie, a pus capat parteneriatului cu Libia.

- Firas Kayal, purtator de cuvant al Agentiei ONU pentru refugiati, UNHCR, a declarat ca avioanele franceze si britanice care vin sa evacueze egiptenii reprezinta exact genul de raspuns pe care sperau sa il dea comunitatea internationala in urmatoarele zile.

- 103.500 egipteni au parasit Libia de la inceputul revoltei.

- Opozitia libiana a cerut ONU sa autorizeze atacuri aeriene impotriva mercenarilor care lupta alaturi de Gaddafi.

- Secretarul de stat Hillary Clinton a declarat ca cea mai mare grija a SUA este ca Libia ar putea deveni un de fel de Somalia, referitor la faptul ca aceasta tara nu mai are un guvern functional din 1991.

- China a terminat miercuri evacuarea cetatenilor sai din Libia.

- Consiliul National Libian, guvernul ad-hoc al Opozitiei, a acuzat Nigerul, Mali, Kenya si Algeria ca trimit trupe in sprijinul lui Gaddafi.

- Municitorii din Tunisia care vin din tari sarace ca Eritreea sau Bangladesh sunt disperati ca nu pot pleca, dat fiind ca nu au bani, iar tarile lor nu pot sau nu-si permit sa trimita avioane pentru salvarea lor.

- Rezidenti din Tunisia proveniti din Niger sau alte state subsahariene spun ca pleaca din cauza ca fie sunt arestati, fie obligati sa lupte de partea lui Gaddafi, scrie BBC.

- Ministrul de Externe francez, Alain Juppe, spune ca nu se pune problema unei interventii militare a NATO in Libia, dat fiind ca asta ar uni lumea araba impotriva Occidentului.

- Curtea Penala Internationala a lansat o ancheta despre Libia.

- Nouri al-Masri, fostul sef al protocolului pentru Gaddafi: "Nu se va sinucide, va lupta pana la sfarsit".

- Universitatea britanica London School of Economics a anuntat ca a lansat o investigatie privind acuzatiile de plagiat la adresa lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul dictatorului libian, care si-a dat teza de doctorat la aceasta institutie.

- Un avion de lupta a atacat din nou fortele revolutionare din Berga.

- Comisia Europeana decide, analizand dosarul Libia, sa il trimita in regiune pe comisarul pentru chestiuni umanitare.

- Luptele continua in orasul Berga, in avantajul rebelilor, care au incercuit trupele loiale lui Gaddafi in cladirea universitatii.

- Gaddafi a oferit o amnistie "tineretului rau-ghidat" daca depune armele.

- Gaddafi a amenintat ca-i va baga doua degete in ochi premierului britanic David Cameron pentru ca a spus ca are conturi uriase in strainatate. El pretinde ca are doar un salariu de 378 de dolari.

- Gaddafi: Va fi o baie de sange daca SUA sau NATO vor interveni in Libia.

- Gaddafi continua seria declaratiilor halucinante: "Nu exista nici macar un singur prizonier politic in Libia, pentru ca politica e in mainile poporului(...) Orasele din est sunt ocupate de oameni inarmati care tin populatia prizoniera, cu forta armelor".

- Gaddafi pretinde ca nu au existat demonstratii in Libia, contrazicand flagrant realitatea. El spune ca incidentele din tara sunt toate atacuri ale gruparii teroriste Al-Qaida.

- Gaddafi, despre ce i-a intrebat pe unii dintre sustinatorii sai: "Cine va veni dupa mine? Mi-au zis ca forte din exterior, nimeni din Libia". El pretinde ca in toate colturile tarii sunt demonstratii uriase in favoarea sa.

- Gaddafi spune ca puterea e in mainile oamenilor, de la revolutia din 1969, si ca el s-a retras de atunci. Dictatorul pretinde ca el, de fapt, este un fel de "consilier".

- Gaddafi vorbeste in direct la televizor, la aniversarea constituirii republicii: "Libia e o democratie adevarata, fara Parlament si fara Executiv".

- Unele tari NATO fac planuri pentru implementarea unor zone de "cer inchis", conform BBC. Asta ar insemna interdictii pentru avioanele lui Gaddafi de a mai intra in unele zone ale Libiei, impiedicand astfel bombardarea civililor. In acelasi timp, Liga Araba a adoptat o rezolutie prin care avertizeaza impotriva "oricarei interventii straine in Libia".

- Agentia ONU pentru refugiati spune ca sunt "cativa acri" de teren ocupati de refugiati la granita Libiei cu Tunisia si cere urgent sute de avioane pentru salvarea lor.

- Contraatacul fortelor lui Gaddafi capata amploare, iar orasele estice Gharyan si Sabratha, din apropiere de Tripoli, au fost recucerite de acestea, scrie Associated Press.

- 14 oameni au murit in orasul Brega, iar luptele continua. Din cate se pare, rebelii sunt in avantaj.

- Saif al-Islam Gaddafi, unul din fiii dictatorului libian, a iesit la televizor si a spus ca Guvernul detine controlul Capitalei si al partii de vest, dar ca exista "mici probleme" in est. El a promis ca, daca ordinea e restabilita, vor fi introduse reforme in presa, justitie si societatea civila si va fi adoptata o noua constitutie.

- Desi informatiile initiale spuneau ca orasul al-Braqya (Brega) a fost recucerit de fortele lui Gaddafi, ultimele spun ca doar o parte a acestuia a fost luata si ca luptele continua.

- Conducerea miscarii rebele din Benghazi dezbate ideea de a cere interventia straina impotriva lui Gaddafi. Abdel-Hafidh Ghoga, unul dintre purtatorii de cuvant ai consiliului ce joaca rol de guvern revolutionar, spune insa ca nu vor interventia unei tari anume, ci a Organizatiei Natiunilor Unite.

- Fostul Inalt Reprezentant ONU pentru Bosnia Hertegovina, lordul Ashdown, a declarat ca e posibila o interventie militara occidentala impotriva lui Gaddafi, asa cum s-a intamplat in Bosnia in anii '90. Scopul e oprirea crimelor in masa impotriva populatiei.

- Depozitele de armament din apropierea orasului Ajdabyia, aflate sub controlul fortelor rebele, au fost bombardate de avioanele guvernamentale, scrie BBC. Rebelii au tras cu lansatoare de rachete asupra acestora si au trimis trei tancuri in apropiere, pregatindu-se de un atac la sol al fortelor regimului.

- Contraatac puternic al loialistilor lui Gaddafi, care au atacat si orasul Sirte. Trupele revolutionare si unitatile lui Gaddafi sunt aproape de a incepe o batalie langa orasul Ajdabyia.

- Fortele loiale lui Gaddafi au recucerit oraselul al-Barqya (Brega), din apropierea capitalei Tripoli.

- Exploziile din Capitala au fost provocate de incendii la mai multe camioane cu combustibil. Nu se stie deocamdata daca a fost vorba de accidente sau de acte de sabotaj.

- In primele ore ale diminetii de miercuri, o serie de explozii puternice au izbucnit in Tripoli, desi sursa e deocamdata necunoscuta.

- Coreea de Sud a anuntat ca va trimite trei avioane charter pentru a-si salva cetatenii din Libia, iar Grecia a trimis o nava in dimineata zilei de miercuri, in acelasi scop.

Batalie pentru Tripoli?

Cele mai importante forte care sunt decise sa marsaluiasca spre Tripoli si sa-l rastoarne pe Gaddafi sunt stranse in orasul Benghazi, unde 5.000 de oameni, majoritatea civili care au pus mana pe arme, se pregatesc sa ia cu asalt principalul oras al tarii, scrie Al Jazeera.

Ei au si sprijinul mai multor unitati militare care au dezertat si au trecut de partea revolutiei. De partea cealalta, dictatorul Moammar Gaddafi a promis sa continue lupta, iar fortele sale au lansat o serie de atacuri asupra oraselor detinute de revolutionari, atacuri care au fost insa respinse.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Libia rebeli asalt capitala, #Libia revolutie Tripoli , #Razboi Libia