Libia: Sase motive pentru care Gaddafi nu pleaca

Autor: Ana Ilie
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 20:01
4606 citiri
Libia: Sase motive pentru care Gaddafi nu pleaca

Razboiul din Libia a intrat intr-o etapa de blocaj. Cu toate eforturile depuse de NATO, americanii se confrunta din nou cu aceeasi intrebare: De ce, in pofida capabilitatilor militare superioare, intampina atata dificultate cand vine vorba de fortarea de la putere a unui dictator?

Liderul libian Moammar Gaddafi demonstreaza mai multa rezistenta si hotarare decat credeau americanii ca vor intampina. Foreign Policy a gasit sase factori pentru care razboiul din Libia s-ar mai putea prelungi.

1. Motivatiile asimetrice: In volumul privind diplomatia coercitiva, expertii in relatii internationale Alexander George si William Simons au conchis ca o startegie de amenintari militare are o sansa mai mare de succes "daca partea care angajeaza forta este mai motivata decat oponentul sau de catre miza crizei".

Pentru SUA si NATO, aceasta este o misiune umanitara, in vreme ce pentru Gaddafi si sustinatorii sai este o chestiune de viata si de moarte. Care dintre ei este mai motivat?

Atata vreme cat scopul NATO este schimbarea de regim in Libia, orice negociere cu regimul Gaddafi este imposibila. Mai mult, cererea procurorului Tribunalului Penal International de mandate de arestare pentru varfurile regimului libian il pune pe Gaddafi intr-un colt din care nu vede alta optiune decat sa iasa luptand. Asta inseamna ca Gaddafi va arunca tot ce are in lupta, spre deosebire de SUA si aliatii sai - si Gaddafi stie asta.

2. Protectia fata de loviturile de stat: Avand in vedere cate distrugeri au provocat loviturile NATO impotriva fortelor lui Gaddafi si cati oficiali de rand inalt au abandonat regimul, europenii si americanii se asteapta ca cercul de intimi al lui Gaddafi sa il forteze pe acesta sa abandoneze puterea. Sunt slabe sanse sa se intample asa, arata publicatia citata.

Dictatorii fac bine un lucru, altfel nu raman dictatori mult timp - se pazesc impotriva amenintarilor care ar putea veni din interior. Timp de patru decenii, Gaddafi a cumparat liderii tribali si militari, si-a pus rudele in pozitii cheie, a asmutit factiunile rivale una impotriva celeilalte si a stabilit unitati militare ale caror jurisdictii se suprapun, pentru a se asigura ca nicio parte nu poate duce la indeplinire o lovitura de stat de una singura.

Spionii au fost inflitrati in fiecare unitate mulitara si in cercurile guvernamentale. Loialitatea a fost rasplatita, disidenta intampinata cu asasinare, tortura sau inchisoare.

3. Managementul coalitiei: Construirea si mentinerea unei coalitii - ca si obtinerea sprijinului ONU si altor grupari internationale - presupune multa munca diplomatica si limiteaza, in general, cantitatea de forta pe care o poate folosi coalitia. Membrii coalitiei vor fiecare sa-si impuna punctul de vedere cu privire la felul in care sunt conduse operatiunile, ce tinte pot fi lovite, generand slabiciune.

4. Sensibilitatea fata de pierderile de vieti umane: Operatiunile militare americane, in special in contexte umanitare, sunt efectuate pentru a reduce pierderea de vieti americane.

Publicul american nu sustine pe deplin operatiunea din Libia. Cum sprijinul publicului va scadea pe masura ce razboiul se prelungeste, chiar si cateva pierderi de partea americana risca sa submineze sprijinul public si al Congresului. Din acest motiv, administratia de la Casa Alba nu doreste sa desfasoare trupe la sol sau sa ia masuri care ar escalada presiunea militara.

5. Jocul asteptarii: Cand SUA si aliatii sai au schimbat scopul operatiunii din Libia pentru a include indepartarea de la putere a lui Gaddafi, dinamica conflictului s-a schimbat. SUA si aliatii sai trebuie sa depaseassca momentul de blocaj, Gaddafi nu trebuie decat sa-l mentina.

Liderii NATO calculeaza ca presiunea il va obosi pe Gaddafi, fortandu-l sa abandoneze lupta, insa acesta considera ca timpul este de partea sa: daca rezista suficient de mult, publicul american si cel european se vor plictisi de acest conflict.

6. Politica interna: In conditiile in care administratia de la Casa Alba incearca sa scoata trupele americane din Afganistan si Irak, era de asteptat ca Barack Obama sa fie prea putin interesat sa fie implicat intr-un al treilea razboi costisitor. Din acest motiv, a declarat ca nu vor exista trupe la sol in Libia, insa prin acest gest nu a facut decat sa-i transmita lui Gaddafi ca exista limite cu privire la folosirea fortei de catre alianta.

Cum acesta este un razboi in care SUA s-au implicat deoarece asa au ales, constrangerile politice interne sunt mai dure, scrie sursa citata.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Libia, #razboi Libia, #Gaddafi Libia razboi , #Razboi Libia