Libia: Tensiuni intre fortele rebele si liderii civili

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 19:49
1625 citiri
Libia: Tensiuni intre fortele rebele si liderii civili
Foto: Township Times

In Libia au aparut tensiuni in urma negocierilor purtate pentru a-i aduce pe luptatorii rebeli sub autoritate civila. Conflictul ii implica pe Mahmoud Jibril, care detine acum functia de prim-ministru interimar, si comandantul rebel Abdel-Hakim Belhaj.

Nimeni nu se poate pronunta asupra viitorului destin al Libiei in mana unei aliante civili-forte rebele. Momentan, nu exista un guvern functional si anumite orase sunt inca loiale fortelor lui Gadaffi, relateaza Los Angeles Times.

Un oficial care nu si-a declinat identitatea a declarat ca acest plan va aduce diviziuni generale in cadrul natiunii libiene.

"Nu exista nicio problema intre el [Belhaj] si noi", declara Jibril. Belhaj nu a fost prezent duminica la conferinta ce anunta planul de contopire a fortelor civile cu cele rebele, plan care vizeaza o tranzitie a regimului politic libian catre democratie reprezentativa. Planul presupune dezarmarea militiilor si inarmarea rebelilor, fara ca civilii sa detina posturi in politie sau in unitatile militare.

Jibril este un tehnocrat care si-a facut pregatirea profesionala in SUA. In timpul razboiului civil, el a fost rezident al orasului Benghazi. El ii aduce cuvinte de lauda lui Belhaj si luptatorilor care au eliberat Capitala.

Belhaj declara ca a fost rapit si torturat de CIA, care l-a predat fortelor lui Gadaffi pentru a fi inchis timp de sase ani. El conduce acum mii de trupe si a jurat loialitate Consiliului National de Tranzitie, cu baza initial in Benghazi si care acum se indreapta spre Tripoli.

In acest moment, fortele rebele au patruns in Bani Walid, una dintre ascunzatorile lui Gadaffi, unde fortele loialiste au tinut piept atacului.

Orasele Surt si Sabha raman de asemenea in mainile loialistilor. Guvernul de tranzitie nu poate declara eliberarea natiunii de sub Gadaffi pana cand toata tara nu este eliberata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rebeli Libia, #America Libia, #razboi Libia Gaddafi , #Razboi Libia