Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Libia: Tortura, abuzuri si crime de ambele parti ale baricadei

Autor: Ana Ilie
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 14:34
1840 citiri
Libia: Tortura, abuzuri si crime de ambele parti ale baricadei

Atat rebelii, cat si fortele pro-Gaddafi s-au dedat la crime, tortura si alte abuzuri in timpul revoltei impotriva regimului libian, releva o ancheta a investigatorilor organizatiei Amnesty International.

Amnesty International a evaluat, in complexul raport, costurile umane ale razboiului civil de sase luni care a dus la indepartarea de la putere a regimului lui Muammar Gaddafi, scrie Guardian.

Amnesty a adunat marturii cutremuratoare despre crimele de razboi, uciderea protestatarilor neinarmati si retinerilor arbitrare de catre fortele lui Gaddafi. Insa nici rebelii nu au procedat diferit.

"Luptatorii si sustinatorii opozitiei au rapit, retinut nejustificat, torturat si ucis fosti membri ai fortelor de securitate, suspecti de simpatie fata de Gaddafi, soldati si cetateni straini suspectati pe nedrept ca sunt mercenari care lupta pentru fortele lui Gaddafi", se arata in raport.

Un capitol al raportului "Battle for Libya: killings, disappearances and torture" (Batalia pentru Libia: omoruri, disparitii si tortura) se concentreaza pe opozitie, care a fost deseori nemiloasa, desi "la o scara mai mica" decat regimul Gaddafi. "Retinerea" se desfasura cel mai adesea prin rapire, de catre persoane ianrmate si mascate.

"Niciunul dintre cei retinuti, fie el libian sau strain, sau soldat libian, nu a avut acces la un avocat, nu a fost acuzat oficial, nu i s-a dat sansa de a contesta detentia in fata unei autoritati juridice", se arata in raport.

Multi detinuti au povestit ca au fost torturati in detentie, metodele "preferate" fiind bataia cu centura, bara de metal, furtun de cauciuc sau patul armei, socurile electrice si amenintarea, inclusiv cu violul.

Amnesty sustine ca oficialii Consiliului Nationald e Tranzitie (CNT) s-au aratat dispusi sa imbunatateasca conditiile din inchisori si sa evite abuzurile viitoare, insa nu dau semne car ar dori sa investigheze abuzurile ce au avut loc in timpul razboiului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Libia, #razboi Libia, #morti libia , #Razboi Libia