Libia: Oamenii lui Gaddafi masacreaza protestatarii din Tripoli

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 23:38
13959 citiri
Libia: Oamenii lui Gaddafi masacreaza protestatarii din Tripoli

Ultimul bastion al lui Moammar Gaddafi, Tripoli, este scena unei noi bai de sange. Dupa rugaciunile de vineri, libienii au iesit pe strazi sa manifeste impotriva regimului, insa au fost intampinati de militiile lui Gaddafi, care au deschis focul asupra lor.

Mai multe rapoarte neconfirmate deocamdata sustin ca revolutionari din mai multe orase din vestul tarii se indreapta spre Tripoli pentru a se alatura revolutionarilor. Gaddafi a masat, in ultimele zile, in Capitala, forte loiale inarmate pana in dinti, decis sa se agate cu orice chip de putere. Observatorii internationali se tem ca va avea loc un nou masacru de proportii.

Stai pe Ziare.com pentru a urmari desfasurarea evenimentelor:

- Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban ki Moon, vorbeste in fata forului mondial si cere "actiune decisiva" in Libia.

- Al Jazeera scrie ca grupuri de protestatari din orasul eliberat Benghazi au jurat sa mearga la Tripoli sa-l rastoarne pe Gaddafi. Ei se tem de razbunarea acestuia, daca rebeliunea esueaza.

- SUA au anuntat ca vor impune sanctiuni unilaterale si multilaterale Libiei. Ambasada americana din Tripoli a fost inchisa.

- Saif al Islam, fiul colonelului Gaddafi, va tine o conferinta de presa in scurt timp.

- Televiziunea de stat din Libia spune ca regimul e in discutii cu "tineretul rau ghidat", desi nu exista dovezi ca s-ar intampla asa ceva.

- 11 membri ai delegatiei libiene la Liga Araba au demisionat si i-au cerut lui Gaddafi sa faca la fel.

- Fostul ministru de Interne al Libiei, care a demisionat acum cateva zile, le cere oamenilor din localitatile apropiate de Tripoli sa vina in capitala si sa puna capat acestui regim brutal.

- Ambasadorul libian in Portugalia a demisionat si el.

- ONU avertizeaza ca Libia e in pragul colapsului alimentar, din cauza revoltelor.

- Gaddafi, despre el insusi, intr-un discurs in care dovedeste ca nu mai vede sau nu mai vrea sa vada realitatea: "Desi Gaddafi nu e presedinte, premier sau rege, desi nu are vreo functie oficiala, oamenii il iubesc". Intre timp, continua luptele sangeroase intre trupele lui Gaddafi si oamenii care nu-l iubesc pe liderul libian.

- Trei orase din sud-vestul capitalei Tripoli au cazut in mana protestatarilor.

- Abdel Fatah Yunis, ministrul de Interne al Libiei, care a trecut de partea protestatarilor, spune ca Gaddafi "va muri luptand", nu se va sinucide.

- Statele Uniunii Europene au cazut de acord vineri sa impuna un embargo privind vanzarea armelor catre Libia, sa interzica membrilor regimului Gaddafi accesul in spatiul european si sa le inghete averile

- Gaddafi: "Vom inarma poporul!"

- Gaddafi: "Suntem nepotii celor care au infrant Imperiul Italian. Poporul libian a adus Italia in genunchi. Cantati, dansati si pregatiti-va. Vom invinge!"

- Moammar Gaddafi a inceput un discurs in Piata Verde din Tripoli, in care spune ca va continua lupta "pentru a infrange agresiunea".

- Presedintele american Barack Obama incearca sa gaseasca o strategie comuna pentru Libia, impreuna cu premierul turc Erdogan si liderii din Franta, Italia si Marea Britanie.

- Trupele lui Gaddafi au esuat in tentativa de a recuceri orasului Zamyiah.

- Televiziunea libiana arata scene cu copii pusi sa strige "Traiasca taticul Moammar".

- Mii de demonstranti din cartierul Tajurah din Tripoli se indreapta spre centrul orasului, iar luptele continua in cartierul Souk al-Jumaah.

- BBC relateaza ca o serie de personalitati din estul si vestul Libiei au pus la cale un plan de inlocuire a lui Gaddafi.

- Delegatia libiana la Liga Araba din Cairo a renuntat la orice legatura cu Moammar Gaddafi si a spus ca acum reprezinta vointa poporului - Reuters.

- Martorii oculari anunta ca o multime de 20-30.000 de revolutionari se indreapta spre Piata Verde din Tripoli.

- Trimisul Libiei la ONU in Geneva a anuntat ca el si intreaga misiune libiana la ONU "reprezinta doar poporul libian" si nu Guvernul lui Gaddafi.

- Aproximativ 3.400 de cetateni europeni au fost deja evacuati din Libia, unde se mai afla inca 3.600, precum si un numar neprecizat de cetateni UE care au si nationalitate libiana, a anuntat vineri un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

- Procurorul general al Libiei a demisionat si s-a alaturat opozantilor.

- Un om de afaceri libian, transformat in lider al Opozitiei, a folosit un site popular de matrimoniale pentru a trimite mesaje de dragoste codate si a planta "semintele" revolutiei.

"A fost pentru libertate, nu casatorie", a spus Mahmoudi, liderul Miscarii "Diferenta", citat de ABC News. El a recurs la acest site pentru a nu fi detectat de politia secreta libiana, care monitorizeaza Facebook si Twitter, si a creat un profil numit "Unde este Miriam?", pretinzand ca isi cauta sotie.

- Al Jazeera relateaza ca 6.000 de persoane din Tajura se indreapta spre Tripoli.

- Al Jazeera - baza aeriana Mutiqa a anuntat ca s-a alaturat revolutionarilor.

- Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati cere tarilor sa-si deschida granitele pentru cei care fug de violentele din Libia.

- Saif al-Islam Gaddafi spune ca familia sa va "trai si va muri in Libia", intr-un interviu difuzat de televiziunea libiana. El mai spune ca nu va distruge instalatiile petroliere, deoarece acestea apartin poporului.

- Puscasii trag focuri de artilerie impotriva protestatarilor din Tripoli; printre raniti se afla femei si copii - CNN.

- Demonstrantii striga sloganuri antiGaddafi in districtul Fashloom in estul Capitalei- Al Arabiya.

- Pe Twitter circula informatia conform careia intariri din orasele Misurata, Zawya, Zintan si Benghazi au ajuns la marginile Capitalei, pentru a-i sustine pe demonstranti.

- Reuters a aflat ca cel putin cinci persoane au fost ucise in districtul Janzour din Tripoli.

- Publicatia Libyapress relateaza ca oamenii tocmai iesisera de la rugaciune pentru a demonstra pasnic dupa rugaciunile de vineri, cand au fost intampinati de un mare numar de forte de securitate care au deschis focul impotriva lor.

- Martorii din Tripoli spun ca fortele de securitate trag in protestatarii din Capitala, in suburbii - Reuters.

- In pofida apelurilor pe retelele de socializare si prin SMS-uri, pentru proteste de masa in Tripoli, multi locuitori au ales sa se ascunda in casa, deoarece orasul este inca sub controlul fortelor lui Gaddafi. Sunt insa si temerari care se aventureaza afara din casa - acestia sunt vizati de militiile inarmate cu munitie de razboi.

- Toti diplomatii libieni de la ambasada din India au demisionat.

- Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, are informatii despre crime in masa in Libia si cere un raspuns dur.

- Italia pregateste o "operatiune militara" pentru a-si salva cetatenii din Libia.

- Aprovizionarea cu alimente in Libia este "in risc de prabusire", avertizeaza ONU - AFP.

- Contractele petroliere care sunt legale si in interesul cetatenilor libieni vor fi onorate, anunta un membru al coalitiei antiGaddafi care sustine ca este la conducere in Benghazi acum - Reuters.

- Bloggerul egiptean Wael Ghonim, creditat cu initierea revoltelor din Egipt, scrie pe Tewitter: "Ma rog pentru fratii si surorile din Libia, sa puna punct dictatorului azi. Gaddafi, e vineri!".

- Un localnic din Tripoli spune pentru BBC ca "oamenii sunt blocati inauntru, orasul este sub asediu. Oamenii sunt speriati si se raspandeste panica".

- Opozantii din Tripoli vor sa protesteze in Piata Verde vineri, dupa rugaciunile de la ora locala 10.00.

- Unitati ale armatei libiene inca fidele lui Gaddafi, conduse de unul dintre fiii acestuia, lupta cu protestatarii din orasele din apropierea Capitalei.

- Al Jazeera relateaza ca se desfasoara discutii intre fostii lideri politici libieni demisionari, inclusiv ambasadori si ministri, pentru formarea unui organism politic care sa conduca tara.

- Sky News relateaza ca guvernul britanic ar fi platit oficialii libieni pentru a facilita evacuarea cetatenilor britanici.

- Franta si Marea Britanie vor cere la ONU impunerea unui embargo pentru comertul cu arme in Libia, sanctiuni financiare si aducerea liderilor libieni in fata Curtii Penale Internationale pentru crime impotriva umanitatii, a declarat ministrul de Externe Michele Alliot-Marie - Reuters.

- NATO convoaca o sesiune de urgenta vineri dupa-amiaza pentru a discuta situatia din Libia.

- Seful diplomatiei europene, baroneasa Catherine Ashton s-a alaturat celor care cer sanctiuni impotriva Libiei intr-o incercare de a pune punct varsarii de sange.

- Televiziunea libiana de stat anunta ca familiile libiene vor primi cate 500d e dinari, iar salariile unor functionari publici vor creste cu pana la 150%.

- Germania pregateste sanctiuni impotriva liderilor libieni, a spus ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, inainte de intalnirea Consiliului de Securitate al ONU. "Nu e momentul sa vorbim despre un termen limita, trebuie sa actionam acum. De aceea, am decis sa pregatim sanctiuni acum", a spus el.

Dupa ultimul discurs al lui Gaddafi, de joi seara, care a dat din nou masura nebuniei liderului libian care traieste cu convingerea ca poporul s-a intors impotriva sa pentru ca a primit pastile halucinogene de la reteaua terorista al Qaida, observatorii straini dar si libienii se asteapta la orice.

Vineri este o zi fatidica pentru despotii din lumea araba: Ben Ali in Tunisia a picat intr-o zi de vineri, la fel si Hosani Mubarak in Egipt. Libienii spera ca aceasta zi de vineri sa le aduca bucuria eliberarii totale de Gaddafi. In acelasi timp insa, traiesc cu spaima ca regimul Gaddafi isi va da sufletul abia dupa ce va face macel in putinele zone pe care le mai controleaza.

In timp ce toata lumea se roaga pentru libieni, liderii comunitatii interantionale incearca, de cateva zile, sa emita un raspuns comun la criza din Libia, pe fondul temerii pentru siguranta prorpiilor cetateni dar si pentru cresterea necontrolata a pretului petrolului. ONU urmeaza sa se intalneasca, vineri, pentru a lua in considerare optiunile comunitatii internationale. Se discuta despre sanctiuni economice si impunerea unei zone "no fly" pentru evitarea unui nou masacru generalizat.

Intre timp, loialistii lui Gaddafi continua sa atace cu artilerie grea protestatarii din orasele din jurul capitalei, ultimele care mai stau in calea bataliei finale pentru Tripoli.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Libia, #proteste libia, #proteste gaddafi, #gaddafi libia , #Razboi Libia