Ziare.com

O delegatie a Consiliului National libian de Tranzitie a fost invitata in Romania

Joi, 25 August 2011, ora 16:22

   

O delegatie a Consiliului National libian de Tranzitie a fost invitata in Romania
Romania este gata sa extinda dialogul cu Consiliul National libian de Tranzitie, o delegatie a opozitiei din Libia fiind invitata in sa vina la Bucuresti, a anuntat, joi, intr-un briefing de presa, directorul general al Departamentului Comunicare din MAE, Doris Mircea.

Au avut loc discutii pentru o posibila vizita in Romania, a precizat directorul general al Departamentului Comunicare, care a adaugat ca MAE va comunica detalii suplimentare cand aceasta vizita se va realiza.

"Credem ca putem sa participam eficient la reconstructia Libiei si sa sprijinim aceasta tara in parcursul sau catre o societate democratica, inclusiv prin transferul experientei Romaniei in lungul si dificilul drum al trecerii de la dictatura la democratie", a aratat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE roman.

Doris Mircea a adaugat ca intrarea insurgentilor in Tripoli reprezinta, potrivit cvasi-majoritatii declaratiilor factorilor politici internationali, un punct major de cotitura in evolutia conflictului, care ar semnala apropierea rapida a sfarsitului regimului Gaddafi si necesitatea definitivarii strategiilor vizand demararea proceselor tranzitiei politice si a reconstructiei economico-sociale a tarii.

"Natiunile Unite, Uniunea Europeana, organizatiile regionale, precum si autoritatile libiene de tranzitie pregatesc deja, dupa cum cunoasteti, strategiile pentru perioada post-Gaddafi", a mentionat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE.

Ea a reamintit ca Romania a participat si continua sa fie parte la operatiunile militare conduse de NATO, vizand implementarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si a exprimat, cu diverse prilejuri, disponibilitatea pentru sprijinirea natiunii libiene in tranzitia de la un regim autoritar la o societate democratica, precum si pentru contacte cu Consiliul National de Tranzitie.

"De altfel, reprezentanti oficiali ai Romaniei au participat la toate reuniunile Grupului de Contact pentru Libia, ultima data la Istanbul, in data de 15 iulie la nivel de secretar de stat in MAE, au avut convorbiri la Bruxelles cu presedintele Comitetului Executiv al CNT si respectiv la Benghazi, la 25-26 iulie, cu membri ai conducerii CNT", a precizat Doris Mircea.

Directorul general al Departamentului Comunicare din MAE a mentionat, de asemenea, ca Romania a recunoscut inca din aprilie 2011 CNT drept interlocutor politic si s-a exprimat solidar fata de toate deciziile oficiale ale UE privind statutul Consiliului si dialogul extins cu conducerea acestuia.

Mai multe tari europene au recunoscut Consiliul Libian de Tranzitie drept singurul interlocutor plauzibil din Libia, dar Romania a subliniat inca de la inceput ca acest organism este "unul dintre interlocutorii valizi" si poate fi un nucleu pentru constituirea unei alternative politice la regimul colonelului Gaddafi.

Intr-un interviu acordat NewsIn, ministrul de externe Teodor Baconschi declara la 9 august ca MAE a trimis la Benghazi o echipa de diplomati, care a avut un prim contact cu Consiliul National de Tranzitie. Ministrul nu a precizat cand a avut loc aceasta prima misiune, dar a spus ca Romania doreste pentru conducerea Libiei "o alternativa reprezentativa, moderata, prodemocratica, in care rolul islamului radical sa fie minimal".

Romania a participat cu o fregata la operatiunea pe care NATO o desfasoara Libia din 23 martie in baza unor rezolutii ale Consiliului de Securitate.
Sursa: rNews

Articol citit de 694 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Au fost invitati....

... sa li-l predam pe Gadafi? (fugit temporar la amicul sau Base)

 

Legaturi de prietenie,

si economice cu Libia ,sint importante pentru Romania.Asa ca initiativa MAE este laudabila.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor