Razboi in Libia: Romania trimite in zona o fregata cu 207 militari

Marti, 22 Martie 2011, ora 23:39
15468 citiri
Razboi in Libia: Romania trimite in zona o fregata cu 207 militari

Romania va trimite in Marea Mediterana fregata Regele Ferdinand, cu 207 militari la bord, pentru a ajuta la impunerea embargoului impus Libiei de Natiunile Unite.

Intre timp, Capitala Libiei, Tripoli, a fost tinta atacurilor coalitiei pentru a treia noapte la rand, iar guvernul libian sustine ca interventia fortelor internationale a dus la moartea mai multor civili, in conditiile in care obiectivul era protejarea acestora.

Membrii coalitiei sustin insa la unison ca nu exista victime printre civili, cu toate ca nu se pot pune inca de acord daca Moammar Gaddafi este sau nu o tinta a atacurilor aeriene, spre ingrijorarea comunitatii internationale.

Pe de alta parte, luptele continua intre fortele loiale lui Moammar Gaddafi si rebelii din Benghazi, in ciuda faptului ca regimul libian a declarat ca respecta acordul de incetare a focului. In est, trupele guvernamentale au reusit sa respinga ofensiva rebelilor din Ajdabiya, iar cel de-al treilea oras ca marime din Libia, Misrata, este tinta unor atacuri repetate.

In capitala Tripoli au fost auzite explozii, dar si foc antiaerian, luni noapte, chiar in apropiere de baza lui Gaddafi, informeaza BBC News.

Ziare.com a prezentat cele mai importante evenimente de marti din Libia:

- Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut, marti, Rusiei sa coopereze la punerea in aplicare a Rezolutiei Consiliului de Securitate de aprobare a raidurilor aeriene privind Libia, dupa ce Moscova a ridicat obiectii.

"Desigur unele tari s-au abtinut, dar odata ce aceasta este adoptata, toate tarile din ONU au obligatia sa coopereze pe deplin la punerea in aplicare a acestei rezolutii", a spus Ban Ki-Moon.

La randul sau, presedintele rus, Dmitri Medvedev si-a exprimat "ingrijorarea cu privire la modul in care rezolutia Consiliului de securitate al ONU cu privire la zona no-fly a fost aplicata" in Libia.

- Statele Unite, Franta si Marea Britanie au cazul de acord asupra faptului ca NATO ar putea juca un rol cheie in comanda operatiunilor militare ale Coalitiei Internationale in Libia, a anuntat Casa Alba, potrivit AFP.

- Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca Romania va participa cu 207 militari la operatiunile din Libia. CSAT a decis implicarea Romaniei in impunerea conditiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand si cu 2 ofiteri de stat major, costul de 4,5 milioane de euro urmand sa fie aprobat de Guvern, a precizat seful statului.

Traian Basescu: Romania se implica in razboiul din Libia

- Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a declarat ca operatiunea militara a coalitiei internationale in Libia se poate opri "in orice moment", daca Moammar Gaddafi se conformeaza rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si accepta incetarea focului.

- NATO a validat planurile intocmite de militarii sai pentru a contribui la zona de interdictie aeriana in Libia, fara a decide inca, in acest stadiu, sa le puna in aplicare, a anuntat, marti, secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

"NATO a adoptat planurile militare pentru a ajuta la impunerea unei zone de interdictie aeriana", a precizat Rasmussen.

- Fortele loiale colonelului Moammar Gaddafi continua sa atace civili in cea de a treia zi a interventiei militare a Coalitiei in Libia, a anuntat amiralul Locklear Samuel, citat de Le Figaro.

- Franta propune aliatilor din coalitie "o instanta de pilotaj politic" al operatiunii militare, la nivelul ministrilor Afacerilor Externe, a anuntat, marti, seful diplomatiei franceze, Alain Juppe.

"Pornind de la acest pilotaj politic si sub responsabilitatea ministrului francez al Apararii, vom utiliza desigur capacitatile de planificare si interventie ale NATO", a precizat oficialul.

Juppe a salutat "rolul Libanului" in rezolutia ONU care autorizeaza folosirea fortei pentru a proteja civilii si rolul misiunii diplomatice franceze la ONU, care a permis constituirea unui sprijin international pentru votul pozitiv al Natiunilor Unite.

- Cel putin noua persoane si-au pierdut viata, iar multe altele au fost ranite in urma confruntarilor violente, care au avut loc luni si marti, in orasul libian Yefren, la sud-vest de Tripoli.

Luptele s-au dat intre rebelii care detin controlul asupra regiunii si fortele regimului libian.

"In absenta unei interventii a coalitiei, regimul a vrut sa preia rapid controlul asupra orasului, bombardand regiunea si comitand masacre, in special la Yefren", impiedicand familiile sa isi evacueze ranitii catre Tunisia", a declarat un localnic.

Triburile berbere din Jado, Zenten si Yefren s-au unit cu triburile arabe, pentru a alcatui un singur front impotriva ofensivei lui Gaddafi, insa fortele sunt disproportionate, mai precizeaza acesta.

- Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, considera ca evenimentele din Libia ar putea consolida terorismul international si cere Coalitiei sa protejeze civilii din Libia. "Daca situatia se inrautateste, atunci vom avea de a face cu noi cazuri de terorism international si alte evenimente pe care trebuie sa le evitam", a spus oficialul intr-o conferinta la Alger.

- Un insurgent prezent in Misrata face apel la ajutor, potrivit unor surse medicale. "Avem nevoie de ajutor, de ambulante si materiale medicale. Guvernul a taiat apa si curentul. Spitalul este intr-o stare foarte proasta", a declarat acesta pentru BBC.

- Doua avioane de vanatoare Rafale ale armatei franceze au efectuat "zboruri de recunoastere in spatiul aerian libian", a anuntat purtatorul de cuvant al Statului Major Geberal, colonelul Thierry Burkhard.

-Canada vrea ca Moammar Gaddafi sa paraseasca Puterea, a anuntat ministrul Apararii, Peter Mac Kay.

- Sase tarani libieni aflati pe un camp de langa Benghazi au fost raniti dupa ce au fost impuscati de echipajul unui elicopter american care a aterizat pentru a-l salva pe cel de-al doilea ocupant al avionului american de lupta prabusit luni noaptea in urma unor probleme tehnice.

Romanii nu vor o interventie militara in Libia, se tem de consecinte - Sondaj

- "NATO a decis sa lanseze o operatiune de sustinere a embargoului impotriva comertului cu arme cu Libia... va efectua operatiuni de monitorizare, raportare si, daca e nevoie, de interdictie a navelor care sunt suspectate ca transporta ilegal arme sau mercenari... In acelasi timp, NATO a terminat elaborarea planurilor de sustinere a zonei de excludere aeriana - pentru a ne aduce contributia, daca e nevoie, intr-o maniera clar definita, la largul efort international de protejare a oamenilro din Libia de violenta regimului Gaddafi", se arata in comunicatul NATO cu privire la zona no-fly. BBC semnaleaza ca nu exista nicio referire cu privire la utilizarea structurii de comanda si control a NATO pentru a conduce operatiunile.

- Ministerul de Externe francez a anuntat ca NATO ar putea oferi sprijin interventiei militare din Libia atunci cand SUA isi vor diminua prezenta. "Cand americanii vor decide sa faca un pas inapoi, NATO ar putea veni in sprijinul sau, asta pare destul de clar", a anuntat purtatorul de cuvant al MAE francez, Christine Fages - Reuters.

- Ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, a vorbit dupa intalnirea cu secretarul american al Apararii, Robert Gates, apreciind ca o incetare imediata a focului ar fi cea mai buna cale de protejare a civililor in Libia.

- Reporterul The Telegraph care a anuntat primul ca un avion american de lupta s-a prabusit in Libia povesteste cum a gasit aparatul F-15 in apropiere de Benghazi: "Am primit o informatie de dimineata si am mers cu masina cam o ora in afara orasului Benghazi, unde zaceau arse si inegrite ramasitele unui F15 E Strike Eagle. Un grup mici de vanatori de suveniruri si suporteri ai opozitiei erau deja acolo sa vada ramasitele. Zacea...intr-o pajiste. Langa el mai era si o racheta ghidata, si diverse fragmente de hartie, bucati si piese de ansambluri tehnice ale avionului, care zburau in jur...intr-o briza".

- Un localnic, aflat si el la locul accidentului avionului american, a povestit pentru Reuters: "Cam pe la unu dimineata am auzit avioane deasupra. Am auzit o explozie, si un avion care inconjura zona. Am crezut ca a fost o lovitura de racheta, dar cand am ajuns acolo am gasit avionul prabusit".

- Ambasadorii NATO au fost de acord ca nave de razboi sa ajute la punerea in aplicare a embargoului ONU impus comertului cu arme cu Libia, au declarat surse diplomatice pentru Reuters. Trimisii tarilor membre NATO au incercat sa rezolve o chestiune presanta: cine comanda campania militara din Libia daca SUA se retrag de la comanda.

- Generalul britanic John Lorimer face o informare pe tema operatiunilor coalitiei in Libia: acestea au "un efect foarte real", si atacul guvernului libian in Benghazi a fost stopat. "Nu sunt evolutii majore de raportat" pe frontul maritim, unde navele raman inasteptare.

- In Misrata, oras-bastion al rebelilor, fortele proGaddafi au ucis cinci persoane, dintre care patru sunt copii -AFP.

- Zvon pe Twitter: Militiile lui Gaddafi capturate de rebeli marturisesc ca primesc 600 de lire libiene pentru fiecare cadavru pe care il aduc la Tripoli.

- Secretarul american al Apararii, Robert Gates, spune ca se intreprind eforturi deosebite pentru ca raidurile aeriene sa nu faca victime printre civili. Majoritatea tintelor din Libia sunt dispozitive sau baze de aparare aeriana care se afla departe de zonele populate.

- Turcia nu "va indrepta niciodata armele" catre libieni, a spus premieurl turc Tayyip Erdogan, care a mai precizat ca operatiunea militara ar trebui efectuata sub controlul ONU.

- Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a ajuns la Moscova, unde urmeaza sa aiba discutii pe tema Libiei cu presedintele rus Dmitri Medvedev si cu premierul Vladimir Putin. Libia este primul subiect asupra caruia cei doi oficiali rusi nu se inteleg: daca Putin a spus ca rezolutia ONU este ca o "chemare medievala la cruciada", Medvedev declara ca nu o considera gresita.

- Prima zi de atacuri aeriene lansate de SUA impotriva Libiei a costat peste 100 de milioane de dolari (aproape 70 de milioane de euro) si se estimeaza ca Statele Unite vor cheltui intr-un final pana la un miliard de dolari in Libia.

Libia: Atacul aerian din prima zi a costat SUA 100 de milioane de dolari

- Reprezentantii tarilor NATO nu au ajuns luni la niciun acord legat de o eventuala implicare a organizatiei in operatiunile din Libia, planuind sa reia marti discutiile. "Nu s-a luat nicio decizie de a actiona", au declarat surse din cadrul Aliantei, citate de AFP, insistand ca este vorba despre un subiect complex.

NATO reia marti discutiile pe tema unei posibile implicari in Libia

- Reporterul Rob Crilly de la cotidianul The Telegraph relateaza ca un avion militar american a fost gasit prabusit pe un camp din Libia. Se crede ca s-a prabusit din cauza unor probleme tehnice, iar pilotul a fost recuperat de rebeli si este in siguranta. Ulterior, si americanii au confirmat ca este vorba despre un aparat F-15 Strike Eagle, care s-a prabusit din motive tehnice, nu sub focul inamic. Al doilea membru al echipajului va fi cautat cu ajutorul unei echipe la sol.

- Se dau atacuri aeriene in Ajdabiya. Reporterul Guardian, Chris McGreal, relateaza ca vede patru coloane de fum deasupra localitatii Ajdabiya, aflata sub controlul lui Gaddafi, la scurt timp dupa ce a vazut avioane survoland orasul.

- Un prezentator la televiziunea libiana proGaddafi al-Libya arata telespectatorilor ca are o arma automata in studio si ca este pregatit sa lupte "pana la ultima picatura de sange".

- Fortele proGaddafi ataca orasul Zintan cu artilerie grea.

- Downing Street incearca sa organizeze urgent rebelii, intr-o forta mai coerenta din punct de vedere militar si politic.

- Pakistanul a emis un comunicat de presa folosind fraze diplomatice, insa lasa sa se inteleaga ca este impotriva actiunii militare din Libia.

- China nu renunta la opozitia fata de zona no-fly din Libia, anuntand iarasi ca are "profunde ingrijorari" fata de pierderile de vieti civile si fata de posibilitatea unui "dezastru umanitar".

- Desi regimul lui Gaddafi sustine ca atacurile aeriene au facut zeci de victime printre civili, iar coalitia sustine ca nu au fost victime civile, reporterii aflati la fata loculu spun ca este absolut imposibil sa afli in acest moment argumente pentru oricare din aceste declaratii.

- Inca o tara ne-occidentala isi anunta prezenta in Libia, dupa Qatar. Pana acum coalitia militara era foramat doar din puteri occidentale, insa marti dimineata s-a anuntat ca Qatar trimite sase avioane de lupta Mirage, anunt urmat de Emiratele Arabe Unite, care au promis 12 aparate F-16 si 12 Mirage.

- Trei jurnalisti occidentali, inclusiv doi de la agentia AFP, au fost arestati de fortele lui Gaddafi, a povestit soferul acestora pentru AFP.

- SUA, Franta si Marea Britanie dau asigurari ca liderul libian, Moammar Gaddafi, nu este tinta atacurilor aeriene ale aliantei, desi duminica noapte a fost bombardata o cladire din complexul sau. Luni, britanicii declarau ca Gaddafi este o tinta, contrar pozitiei americane, ceea ce a dus la discutii in interiorul coalitiei.

- Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, ii va pune la curent pe membrii Consiliului de Securitate, joi, cu felul in care rezolutia privind Libia este implementata.

- Un inalt oficial din Apararea americana a declarat, pentru AP, ca atacurile aeriene ale fortelor internationale au redus capabilitatile de aparare aeriana ale Libiei cu peste 50%, fapt ce a permis coalitiei sa se concentreze pe extinderea zonei de interdictie aeriana in intreaga tara.

- Generalul american Carter Ham a apreciat ca atacurile aeriene impotriva armatei libiene se vor reduce in zilele urmatoare, cu exceptia cazului cand se va intampla ceva neobisnuit sau neasteptat.

- Armata americana a lansat 20 de rachete de croaziera Tomahawk in Libia in decurs de 12 ore, a spus si purtatorul de cuvant Monica Rousselow. In total, 159 de rachete Tomahawk au fost lansate, incepand de sambata, de catre fortele americane si britanice. Unul dintre cele trei submarine americane care au participat la Operatiunea Odyssey Dawn a parasit regiunea.

- Sase avioane de vanatoare Mirage din Qatar vor ateriza luni in Creta - sunt primele forte trimise de o tara araba in sprijinul ONU, in cadrul interventiei din Libia.

- Corespondentul CNN, Nic Robertson, a dezmintit informatiile publicate luni de FoxNews, potrivit carora jurnalistii din Tripoli au fost folositi ca scuturi umane de catre fortele lui Gaddafi, pentru a preveni un atac asupra bazei sale.

- Rusia, China, Brazilia, India si Germania au fost tarile care s-au abtinut de la vot, in Consiliul de Securitate al ONU, cazul rezolutiei de impunere a restrictiilor aeriene din Libia.

- Potrivit unor informatii publicate pe Twitter, conditiile in Misrata sunt "dezastruoase", dupa ce mai multi medici nu au putut sa ajunga la raniti din pricina atacurilor. Alte informatii arata ca in orasul Zintan au fost ucise vitele, pentru ca cetatenii sa nu aiba acces la hrana.

- Un sondaj realizat in Marea Britanie arata ca unul din trei cetateni este de acord cu interventia militara din Libia. 43% dintre respondenti au spus ca nu sunt de acord cu interventia militara, iar 22% au spus ca nu sunt siguri.

- Abul Kerim, unul din membrii Consiliului National Tranzitional din Benghazi, a declarat pentru BBC ca oamenii vad actiunea militara internationala ca fiind pozitiva. "Toata lumea crede acum ca rezolutia ONU pentru protectia civililor a actionat in Benghazi si toata lumea vrea acelasi lucru pentru Misrata si Zintan. Ieri multi oameni au fost contactati la telefon, fiind rugati sa fie protejate si orasele Misrata si Zintan", a spus acesta.

- Guvernul libian a cerut ONU o intalnire de urgenta a Consiliului de Securitate, pentru a discuta interventia militara internationala. Intalnirea va avea loc joi, la o saptamana dupa ce ONU a adoptat rezolutia prin care se impunea restrictia aeriana in Libia.

- Orasul Zintan, in apropiere de granita cu Tunisia, a fost bombardat de fortele lui Gaddafi, fiind distruse mai multe case si o moschee. Potrivit martorilor citati de AFP, in apropierea orasului erau in jur de 40 de tancuri.

- Potrivit unui martor citat de AFP, bombardamente au avut loc si la o baza navala de la Bussetta, la 10 kilometri de Tripoli. Au fost lovite si doua radare de langa Benghazi, fortareata rebelilor.

- Purtatorul de cuvant al Guvernului, Moussa Ibrahim, a declarat ca orasul Sebha, din sud, a fost atacat luni. Coalitia ar fi atacat si un mic port de pescari de langa Tripoli.

- Televiziunea publica din Libia a anuntat ca atacul de duminica asupra centrului de comanda Bab al-Aziziya din Tripoli a fost comandat de Danemarca. Potrivit postului national, Danemarca s-ar face vinovata de faptul ca duce de cativa ani "o campanie impotriva musulmanilor" prin benzile desenate care il insulta pe profetul Mahomed.

- Potrivit televiziunii de stat libiene, capitala este bombardata de inamici, mai multe zone fiind atacate. "Atacurile nu vor speria poporul libian", mai arata televiziunea libiana, citata de BBC.

- In capitala Tripoli s-au auzit, luni seara, explozii langa centrul de comanda al lui Gaddafi, Bab al-Aziziya.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Libia atac, #razboi Libia, #Tripoli atacuri, #ONU atac Libia , #Razboi Libia