Razboi in Libia: Coalitia pregateste o noua faza a atacurilor

Duminica, 20 Martie 2011, ora 23:53
24801 citiri
Razboi in Libia: Coalitia pregateste o noua faza a atacurilor
Foto: LA Times

Coalitia internationala se pregateste de o noua faza a ofensivei sale in Libia, lansata sambata sub mandat ONU, pentru a ajunge la incetarea reprimarii sangeroase a unei revolte fara precedent impotriva regimului lui Moammar Kadhafi.

Tarile occidentale, printre care Franta, Marea Britanie, SUA si Canada, au atacat din nou Libia, prin lovituri aeriene si maritime. Raidurile au vizat Tripoli si depozite petroliere din Misrata, provocand incendii majore.

Dupa o zi agitata, in care soldatii lui Gaddafi au folosit tancuri, artilerie grea si tunuri in jurul capitalei Tripoli si in orasul Misrata, toate fortele militare libiene au primit instructiuni sa inceteze focul de la ora locala 21.00, a anuntat un purtator de cuvant al guvernului libian.

"Oferta de incetare a focului facuta de Guvernul de la Tripoli nu este suficienta pentru oprirea atacurilor", a fost reactia de la Londra a premierului David Cameron.

Tripoli a anuntat deja, vineri, un armistitiu pe care nu l-a respectat, potrivit comunitatii internationale, care a lansat sambata seara prima sa operatiune militara in Libia.

Atacurile coalitiei nu au insa sustinere internationala totala. Rusia, China, Liga Araba si alte state neimplicate in conflict si-au exprimat nemultumirea in fata faptului ca au fost atacate si tinte civile.

Germania a anuntat ca nu participa la lovituri, avand in vedere ca s-a abtinut la votul din Consiliul de Securitate al ONU de saptamana trecuta.

Pe de alta parte, in timpul unui discurs audio, transmis de televiziunile libiene si de catre Al Jazeera, Moammar Gaddafi a aratat clar ca nu renunta la putere. "Poporul libian trebuie luat drept exemplu, vom fi victoriosi. Voi aveti pe Satana alaturi de voi. Cine v-a dat dreptul sa ne atacati poporul? Cine sunteti? Niste barbari", a spus liderul de la Tripoli.

Operatiunea "Odyssey Dawn" (Zorii Odiseei - trad.) a inceput, sambata, cu atacuri din partea Marii Britanii, Frantei si Statelor Unite si, potrivit unui oficial francez, sunt coordonate de la un comandament din Germania.

Razboi in Libia: Prima zi

Cel putin 48 de persoane au murit sambata, in urma raidurilor aeriene si atacurilor cu rachete lansate de coalitia internationala in mai multe orase din Libia, au declarat, duminica, surse oficiale libiene. Informatia nu a putut fi confirmata de alte surse.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor din Libia:

- Un purtator de cuvant al armatei americane a afirmat, in cadrul unei declaratii de presa, ca bombardamentele coalitiei nu-l au drept tinta pe Moammar Gaddafi. In plus, acesta a subliniat ca armata americana nu are cunostinta de victime civile in urma atacurilor de sambata si duminica.

- Bateriile antiaeriene au intrat din nou in actiune duminica seara deasupra Tripoli, unde s-a simtit o explozie puternica.

- Incetarea focului a fost ordonata luandu-se in calcul victimele civile si distrugerea cladirilor civile si militare, a spus purtatorul de cuvant libian. El ii roaga pe cetateni sa participe la un mars pasnic de la Tripoli la Benghazi.

- Toate fortele militare libiene au primit instructiuni sa inceteze focul de la ora locala 21.00, a declarat un purtator de cuvant al guvernului libian, relateaza BBC. El a subliniat ca tara sa se confrunta cu "o agresiune barbara".

- "Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata. (...)Romania este membra NATO si, in momentul de fata, Alianta nu a aprobat planul operatiunilor", a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unui interviu acordat TVR.

Basescu despre razboiul din Libia: Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo

- Avioanele franceze care au lansat atacuri asupra Libiei nu au intalnit nici o rezistenta, anuntat un purtator de cuvant al Guvernului de la Paris.

- Occidentul s-a lasat inselat "de o mare neintelegere" cu privire la situatia politica din Libia, a declarat Seif Al-Islam, unul dintre fiii colonelului Moammar Gaddafi.

Razboi in Libia: Fiul lui Gaddafi - Occidentul, inselat de o neintelegere

- Qatarul a decis sa trimita patru avioane in spatiul aerian libian, pentru a participa la operatiunile impotriva fortelor lui Gaddafi.

- Premierul polonez Donald Tusk a anuntat ca tara sa este dispusa sa ofere ajutor umanitar pentru Libia, dar nu va participa la actiunile militare.

- Rusia le cere natiunilor occidentale sa inceteze "folosirea neselectiva" a fortei in Libia, relateaza RIA Novosti. "Informatiile spun ca in cursul raidurilor din Libia au fost vizate si facilitati care nu erau militare. Ca rezultat, 48 de civili au murit si 150 sunt raniti", a spus Ministerul de Externe.

Razboi in Libia: Rusia critica folosirea "neselectiva" a fortei

- Nava italiana retinuta de sambata la Tripoli a plecat din port duminica seara, cu echipajul, dar si cu "persoane care spun ca tin de autoritatile portuare si militare libiene", a anuntat compania care detine nava.

- Italia pune la dispozitie opt avioane militare pentru campania internationala din Libia, care vor putea fi folosite in orice moment, a spus ministrul apararii, Ignazio La Russa, citat de ANSA.

- Comandantul american Michael Mullen a declarat ca 20 dintre cele 22 de tinte lovite sambata au suferit "diverse niveluri de avariere", relateaza BBC. El a mai spus ca avioane din Qatar se pozitioneaza langa Libia.

- Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, vrea o reuniune de urgenta a organizatiei, pe tema interventiei din Libia, relateaza BBC. "Ceea ce se intampla in Libia difera de obiectivul de impunere a unei zone de restrictie aeriana si ceea ce vrem este protejarea civililor, nu bombardarea mai multor civili", a subliniat el.

- Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) face eforturi pentru a mentine contactul cu cetatenii romani care au mai ramas in Libia, dupa operatiunea de repatriere in masa, care a avut loc mai ales prin Ambasada Romaniei de la Tripoli. MAE mai precizeaza, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, ca, "pentru moment, nu este avuta in vedere evacuarea ambasadei", si "starea de sanatate si moralul echipei sunt bune".

Razboi in Libia: MAE face eforturi sa mentina contactul cu romanii de acolo

- Doua persoane au fost ucise in Misrata, oras in care au intrat fortele pro-Gaddafi, relateaza BBC.

- Seful Statului Major american a anuntat ca fortele coalitiei vor taia, de luni, liniile de alimentare folosite de fortele lui Gaddafi.

SUA taie, de luni, liniile de alimentare folosite de fortele lui Gaddafi

- Portavionul Charles de Gaulle, care va participa la operatiunea aeriana din Libia, pleaca din Toulon si ar putea ajunge in 24 de ore in zona Libiei.

- Avioane britanice Typhoon si Tornado vor fi desfasurate in curand la o baza militara din sudul Italiei, unde britanicii isi centralizeaza operatiunile, a anuntat ministrul apararii, relateaza BBC.

- Ministrul britanic al apararii, Liam Fox, a declarat ca, potrivit informatiilor preliminare, operatiunile de sambata ale avioanelor britanice au fost "un succes", relateaza BBC. El a declarat ca vor mai avea loc raiduri aeriene, daca va fi necesar, pentru a impiedica regimul Gaddafi sa atace civilii libieni.

- Centrul orasului Misrata este aproape distrus, a declarat un martor ocular, citat de BBC. Un purtator de cuvant al rebelilor din Misrata a spus ca "situatia este extrem de grava" in oras.

- Doua tancuri au fost distruse de rebeli, a declarat un localnic din Misrata, oras atacat de fortele lui Gaddafi, relateaza BBC.

- Seful Statului Major interarme al SUA, Mike Mullen, a anuntat duminica, pentru NBC, ca "zona de interdictie aeriana" este in vigoare in Libia. Fortele loiale liderului libian, Muammar Kadhafi, "nu mai avanseaza" catre Benghazi, bastionul rebelilor, dupa atacurile aeriene ale fortelor occidentale, a adaugat oficialul american.

Razboi in Libia: Zona de interdictie aeriana ramane in vigoare

- Trei avioane americane B-2 au lansat 40 de bombe asupra unei baze a fortelor aeriene libiene, relateaza CBS.

- Ambasada Rusiei din Tripoli anunta ca a dispus evacuarea tuturor cetatenilor rusi din Libia.

- Coalitia a reluat bombardamentele impotriva Libiei, CNN anuntand ca un aerodrom libian a fost bombardat.

- Participarea Romaniei la actiunile militare din Libia nu este obligatorie, pentru ca tara noastra nu are forta necesara pentru astfel de interventii, considera fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD.

Iliescu, despre o participare a Romaniei in Libia: Nu avem forta necesara

- "Ati dovedit, cetateni libieni, ca ati aparat pana acum tara, vom face acelasi lucru si de acum incolo", a declarat Moammar Gaddafi, in timpul unui discurs transmis de postul national de radio din Libia. "Asistam la o cruciada a strainilor impotriva noastra, nu vom permite nimanui sa vina sa ne rapeasca onoarea", a adaugat liderul libian. "Poporul libian trebuie luat drept exemplu, vom fi victoriosi. Voi aveti pe Satana alaturi de voi. Cine v-a dat dreptul sa ne atacati poporul? Cine sunteti? Niste barbari", a mai spus liderul de la Tripoli.

- Persoane inarmate au retinut echipajul unei nave italiene in portul din Tripoli, a anuntat ANSA. Echipajul remorcherului este format din opt italieni, doi indieni si un ucrainean.

- "Libia nu este in masura sa riposteze sau sa incalce interdictia aeriana. Gaddafi stie ca accesul la arme nu inseamna doar accesul partizanilor, ci pot ajunge la aceste arme si cei care ii sunt impotriva", a declarat fostul ministru de Externe, Teodor Melescanu, invitat la Antena 3.

Melescanu: Libia nu este in masura sa riposteze

- Grecia anunta ca ar putea oferi o baza militara din Creta pentru a fi folosita in timpul operatiunilor militare impotriva Libiei.

- Purtatorul de cuvant al Parlamentului libian afirma ca, in noaptea de sambata spre duminica, mai multe zone civile din Tripoli au fost atacate, printre tinte aflandu-se si un spital. Informatia nu a fost confirmata insa de catre coalitia occidentala care a lansat bombardamentele asupra tarii.

- Tarile occientale, printre care Franta, Marea Britanie, SUA si Canada, au atacat duminica in zori Libia, prin lovituri aeriene si maritime, a anuntat televiziunea libiana Al-Jamahiria. Raidurile au vizat Tripoli si depozite petroliere din Misrata, provocand incendii majore.

- Mai multe avioane occidentale, din Canada, Danemarca si Spania, au ajuns la baze din Mediterana si vor intra in actiune in Libia duminica, relateaza BBC.

- Patru jurnalisti ai postului de televiziune Al Jazeera au fost retinuti de autoritatile libiene.

- AFP anunta ca nave militare din SUA, Canada, Spania si alte tari se indreapta spre Libia.

- Explozii se auzeau in zona Tripoli duminica dimineata, dar nu este clar daca ele sunt rezultatul operatiunii internationale, relateaza CNN.

- Aproape 1.000 de persoane s-au adunat la palatul lui Gaddafi, agitand steaguri si tragand focuri de artficii.

- Dupa ce Rusia si-a exprimat dezaprobarea in legatura cu atacurile asupra Libiei, China si-a "exprimat regretul", iar Uniunea Africana a cerut "incetarea imediata a loviturilor aeriene", anunta CNN.

- Televiziunea libiana de stat citeaza un comunicat al armatei, potrivit caruia trupele libiene "au doborat aeronave de razboi ale dusmanului cruciat, barbar si nedrept", relateaza BBC.

- Televiziunea libiana de stat a anuntat ca 48 de persoane au fost ucise si 150 ranite in atacurile aeriene si cu racheta ale coalitiei internationale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#razboi Libia, #atacuri aliati Libia, #bombardament Libia , #Razboi Libia
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, abia acumami dau seama cata dreptate a avut nea Pavel ala cu bubulii lui! Pai mie mie clar ca buna ziua ca bububulii astia nare ce face de sa hotarat sal dea pesta jos, dupe ce ca pareau ca sam pacat cu iel!