Razboi in Libia: Implicarea Romaniei in calitate de membru NATO, obligatorie - TV Ziare.com

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 18:06

   

Razboi in Libia: Implicarea Romaniei in calitate de membru NATO, obligatorie - TV Ziare.com
In calitate de membru NATO, Romania trebuie sa se implice in razboiul din Libia, a declarat la TV Ziare.com gen. lt. Corneliu Dobritoiu, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

"Referitor la implicarea in operatiunile militare care se desfasoara sub egida celor doua rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU, ele au un pronuntat caracter legitim, in sensul ca rezolutiile vin sa sanctioneze faptul ca regimul de la Tripoli a inceput o teroare, a inceput sa isi ucida propriul popor. Si atunci, lumea democratica, daca dorea sa nu actioneze cu dublu standard a trebuit sa procedeze in conformitate.

In aceasta situatie, pentru indeplinirea celor doua rezolutii, au fost angajate Organizatia Atlanticului de Nord, pentru impunerea embargoului maritim, si o Coalitie de vointa. Romania, in calitate de membru NATO, trebuie sa isi asume si riscurile si responsabilitatile impreuna cu aliatii. Dar ar mai fi trebuit sa isi exprime si punctul de vedere sau sustinerea politica pentru operatiunile care se desfasoara in formatul unei Coalitii de vointa, pentru ca in acest fel Romania ar fi demonstrat ca nu opereaza cu dublu standard in politica externa si de securitate, avand in vedere participarea noastra anterioara in Irak intr-o Coalitie de vointa care la momentul respectiv nu se desfasura sub egida unui mandat de securitate", a subliniat Corneliu Dobritoiu.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Corneliu Dobritoiu

Fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale a explicat ca, tinand cont ca nu era vorba de o urgenta, o astfel de decizie ar fi trebuit supusa dezbaterii Parlamentului."Referitor la modul in care se iau actiunile conform Constitutiei, presedintele benificiind de sprijinul CSAT, poate lua decizii pentru implicarea fortelor romanesti intr-o actiune militara, in format aliat, urmand apoi in functie de urgenta sa ceara aprobarea Parlamentului. Daca urgentele care determina o capacitate de reactie rapida a statului roman au fost transformate in nota obisnuita asta este o alta problema.

Ceea ce vreau sa spun este ca in situatia in care statul roman dispune de timp suficient inainte de angajarea fortelor, in mod firesc decizia CSAT ar trebui supusa dezbaterii parlamentare. Pentru ca timp este suficient, nu este vorba de a raspunde unui atac prin surprindere", a mai spus Dobritoiu.

Intrebat daca se impune necesitatea organizarii unui referendum cand se pune problema participarii la un razboi, Dobritoiu a precizat ca termenul de razboi nu este folosit corect in aceasta situatie.

"Cele doua actiuni care se desfasoara sub egida celor doua rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU reprezinta doar operatiuni militare cu un caracter punctual si obiective limitate. Ele se refera doar la protectia populatiei civile prin lovirea capacitatilor lui Gaddafi care produc acolo nenorociri. Ori nu este un razboi impotriva Libiei. Cele doua rezolutii doresc sa limiteze capacitatea de actiune a lui Gaddafi impotriva propriului popor", a explicat Corneliu Dobritoiu.

Acesta a mai afirmat ca, din nefericire pot aparea victime colaterale in urma acestui razboi, dar numarul lor va fi puternic limitat datorita folosirii unor armamente de mare precizie.

"Din nefericire pot aparea victime colaterale. Numarul este puternic limitat datorita folosirii unor armamente de mare precizie. Altfel, numarul victimelor ar putea fi si mai mare", a mai spus fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, la finalul sedintei CSAT, ca, la solicitarea NATO, Romania va participa la embargoul impus Libiei cu fregata "Regele Ferdinand", doi ofiteri de stat major si 205 militari, pe o perioada de trei luni.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1408 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
NEANAE
rank 2
OARE?
ACUM 5 ANI CAND LIBERALII AU HOTARAT RETRAGEREA FORTELOR ARMATE ROMANESTI DIN TEATRELE DE OPERATII ,ACELASI DOBRITOIU TRIMITEA "TELEGRAME" ATASATILOR MILITARI(de la sine putere) SA PREZINTE AMBASADORILOR SCRISORI DE LUARE DE "POZITIE " A "ROMANIEI" INCALCAND PACTUL CU NATO !!!!vezi articolul:CUM AU DEJUCAT ATASATII MILITARI PLANUL SEFILOR din 7 iulie 2006.!!!ACEEASI ATITUDINE CA A LUI ANTENESCU SEFUL LUI DIRECT DEALTFEL .vezi declaratiile lui actuale : ASA "SEF" ASA "CONSILIER"militar???????????
DECI :HOTARATI-VA IN CE LUNTRE VA PUNETI DOSURILE !
badea_cartan
rank 5
gagiilor ...
... vreti sa scapati de sarko?
pai, dac-o faceti "ca la carte", nimic mai simplu:

care sunteti legal in franta, ba gati dosar, da-ti-l in judecatapentru "la mise en danger de la vie d'autrui";
sa vada si americanii ca si noi putem face "regim change in france"!

p.s.: gagii de pe malu' dambovitei sa ia aminte...

desteapta-te, rromane!
Carrandash
rank 3
Cam neinformat ghinararul asta antenist crinist liberal. melitar
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a ordonat retragerea avioanelor si navelor de lupta germane care participa la operatiunile NATO din Marea Mediterana care au scopul de a crea o no fly zone impotriva fortelor lui Ghadafi. Stirea a fost anuntata MARTI 22 MARTIE 2011.
Oare se pregateste Germania sa iasa din NATO, sau NATO sa zboare Germania?
P.S.
Cum stam cu marele strateg Kkarin Antenescu si openiile lui exprimate marti?
Nea_Vasile
rank 3
obligatie ?????
de cine ar fi obligata Romania sa ia parte ? ce e cu Turcia, membru NATO care nici macar nu a fost invitata la conferinta de la Paris ?
Asta nu e razboiul ONU si nici NATO e razboiul lui Sarko, numai ca pe chestia asta, adica "si pe chestia asta", o sa piarda detasat urmatoarele alegeri.
ganditor
rank 2
treziti-va!
nu avem ce cauta in razboiul asta! nu avem aceasta obligatie! plus k am avea destule pretexte economice sa nu participam...dar romanul nu e prost destul pana nu e si fudul.
e si la o adik dak te atak rusul, kiar crezi k isi pune Sarkozi si Merkel pielea pt. tine? nici vorba, abia asteapta sa te imparta, vezi al doilea razboi mondial.. nu uita, istoria se repeta!
I_deea
rank 5
Ba Cornele, las-o cum a cazut !
Sau iar te-a alergat moldoveanca in jurul mesei si acuma te dai barbat?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor