Razboi in Libia: Implicarea Romaniei in calitate de membru NATO, obligatorie - TV Ziare.com

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 18:06
1866 citiri
Razboi in Libia: Implicarea Romaniei in calitate de membru NATO, obligatorie - TV Ziare.com

In calitate de membru NATO, Romania trebuie sa se implice in razboiul din Libia, a declarat la TV Ziare.com gen. lt. Corneliu Dobritoiu, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

"Referitor la implicarea in operatiunile militare care se desfasoara sub egida celor doua rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU, ele au un pronuntat caracter legitim, in sensul ca rezolutiile vin sa sanctioneze faptul ca regimul de la Tripoli a inceput o teroare, a inceput sa isi ucida propriul popor. Si atunci, lumea democratica, daca dorea sa nu actioneze cu dublu standard a trebuit sa procedeze in conformitate.

In aceasta situatie, pentru indeplinirea celor doua rezolutii, au fost angajate Organizatia Atlanticului de Nord, pentru impunerea embargoului maritim, si o Coalitie de vointa. Romania, in calitate de membru NATO, trebuie sa isi asume si riscurile si responsabilitatile impreuna cu aliatii. Dar ar mai fi trebuit sa isi exprime si punctul de vedere sau sustinerea politica pentru operatiunile care se desfasoara in formatul unei Coalitii de vointa, pentru ca in acest fel Romania ar fi demonstrat ca nu opereaza cu dublu standard in politica externa si de securitate, avand in vedere participarea noastra anterioara in Irak intr-o Coalitie de vointa care la momentul respectiv nu se desfasura sub egida unui mandat de securitate", a subliniat Corneliu Dobritoiu.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Corneliu Dobritoiu

Fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale a explicat ca, tinand cont ca nu era vorba de o urgenta, o astfel de decizie ar fi trebuit supusa dezbaterii Parlamentului.

"Referitor la modul in care se iau actiunile conform Constitutiei, presedintele benificiind de sprijinul CSAT, poate lua decizii pentru implicarea fortelor romanesti intr-o actiune militara, in format aliat, urmand apoi in functie de urgenta sa ceara aprobarea Parlamentului. Daca urgentele care determina o capacitate de reactie rapida a statului roman au fost transformate in nota obisnuita asta este o alta problema.

Ceea ce vreau sa spun este ca in situatia in care statul roman dispune de timp suficient inainte de angajarea fortelor, in mod firesc decizia CSAT ar trebui supusa dezbaterii parlamentare. Pentru ca timp este suficient, nu este vorba de a raspunde unui atac prin surprindere", a mai spus Dobritoiu.

Intrebat daca se impune necesitatea organizarii unui referendum cand se pune problema participarii la un razboi, Dobritoiu a precizat ca termenul de razboi nu este folosit corect in aceasta situatie.

"Cele doua actiuni care se desfasoara sub egida celor doua rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU reprezinta doar operatiuni militare cu un caracter punctual si obiective limitate. Ele se refera doar la protectia populatiei civile prin lovirea capacitatilor lui Gaddafi care produc acolo nenorociri. Ori nu este un razboi impotriva Libiei. Cele doua rezolutii doresc sa limiteze capacitatea de actiune a lui Gaddafi impotriva propriului popor", a explicat Corneliu Dobritoiu.

Acesta a mai afirmat ca, din nefericire pot aparea victime colaterale in urma acestui razboi, dar numarul lor va fi puternic limitat datorita folosirii unor armamente de mare precizie.

"Din nefericire pot aparea victime colaterale. Numarul este puternic limitat datorita folosirii unor armamente de mare precizie. Altfel, numarul victimelor ar putea fi si mai mare", a mai spus fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, la finalul sedintei CSAT, ca, la solicitarea NATO, Romania va participa la embargoul impus Libiei cu fregata "Regele Ferdinand", doi ofiteri de stat major si 205 militari, pe o perioada de trei luni.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Romania razboi Libia, #trupe Romania razboi Libia , #Razboi Libia