Razboi in Libia: Rebelii sarbatoresc victoria alaturi de popor, Gaddafi inca nu a plecat

Luni, 22 August 2011, ora 07:43
2912 citiri
Razboi in Libia: Rebelii sarbatoresc victoria alaturi de popor, Gaddafi inca nu a plecat
Foto: Los Angeles Times

Libienii au iesit in strada si au sarbatorit, in noaptea de duminica spre luni, victoria rebelilor, care au intrat in capitala Tripoli, in ciuda faptului ca dictatorul Moammar Gaddafi inca nu a anuntat ca renunta la putere si nu se stie unde se afla.

Sute de rebeli au intrat in Capitala duminica si au fost primiti cu bucurie de o mare parte din populatie. Corespondentul BBC News in Tripoli sustine ca, in moscheile din oras, se auzeau oameni care scandau "Mare este Dumnezeu" si "Suntem liberi".

In Piata Firdous din Tripoli, o statuie a lui Gaddafi a fost daramata, iar Piata Verde a fost redenumita "Piata Martirilor". Aici, rebelii s-au adunat noaptea si au ars imagini cu dictatorul libian, fluturand steaguri ale Opozitiei. In estul orasului, oamenii sunt convinsi ca acesta este sfarsitul regimului.

Insa in unele parti ale orasului inca se dau lupte. O asistenta medicala britanica din Tripoli a declarat ca, desi au venit multi raniti odata cu intrarea rebelilor in oras, nu sunt cazuri grave, iar majoritatea ranitilor fac parte din trupele loiale lui Gaddafi.

Gaddafi a fost tradat de principalul sau om de incredere

Victorie cu gust de sange

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al regimului lui Gaddafi a anuntat ca aproape 1.300 de persoane au fost ucise in lupte, conform AFP.

Nu se stie insa care este bilantul exact al mortilor, dupa sase luni de conflicte in care au intervenit si fortele NATO, bombardand puncte strategice militare.

Rebelii controleaza aeroportul din Tripoli si autostrada care duce spre Tunisia, insa comunicatiile in Capitala sunt sporadice. Tribunalul international pentru crime de razboi a anuntat ca fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a fost prins. Conform unor surse, acesta sustinea un interviu cand si-a intrerupt discursul, spunand ca locuinta sa este inconjurata de rebeli.

Ultima zi a lui Gaddafi ca lider al Libiei? Rebelii au atacat capitala Tripoli

Conform Washington Post, multi dintre sustinatorii lui Gaddafi au fost vazuti renuntand la uniforme si depunand armele, incercand sa se amestece in populatia in civil.

Presedintele Obama a transmis la randul sau un mesaj cu privire la razboiul din Libia, sustinand ca miscarea impotriva dictatorului a ajuns intr-un punct critic, iar Tripoli "scapa din ghearele unui tiran".

Reporterii care urmeaza fortele Opozitiei anunta ca, desi apararea lui Gaddafi devine din ce in ce mai slaba, vor urma lupte grele intre rebelii neantrenati si prost inarmati si fortele guvernamentale de elita care au fost pastrate in rezerva, pentru a apara Capitala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#razboi Libia, #Libia Gaddafi puterea , #Razboi Libia