Razboi Libia: Rebelii au recucerit Ajdabiya. SUA vor sa-i inarmeze

Sambata, 26 Martie 2011, ora 11:37
2025 citiri
Razboi Libia: Rebelii au recucerit Ajdabiya. SUA vor sa-i inarmeze
Foto: seneweb.com

Rebelii libieni, sprijiniti de raidurile aeriene ale coalitiei internationale, sustin ca au preluat controlul asupra orasului Ajdabiya, reusind sa alunge fortele colonelului Muammar Gaddafi din acest punct important de pe linia frontului.

Fortele lui Gaddafi reusisera, saptamana trecuta, sa preia controlul asupra orasului, avansand catre estul tarii, acolo unde revoltele libienilor - intrate in a cincea saptamana - au avut mai mult succes.

Ajdabiya este situat intr-o importanta zona petrolifera, relateaza BBC. Succesul inregistrat de rebeli sambata intervine dupa a saptea noapte de bombardamente ale aliatilor in Libia.

Statele Unite si aliatii lor incep sa se implice tot mai mult in confruntari si iau in calcul posibilitatea de a furniza arme opozitiei libiene, din moment ce loviturile aeriene ale coalitiei nu au reusit sa disloce fortele guvernamentale din jurul unor orase-cheie disputate, scrie Washington Post, care citeaza oficiali americani si europeni.

Franta sprijina in mod activ antrenarea si inarmarea rebelilor, iar administratia Obama considera ca rezolutia Natiunilor Unite care a autorizat interventia internationala in Libia are "flexibilitatea" necesara pentru a permite o asemenea asistenta, daca se va ajunge la concluzia ca aceasta este calea ce trebuie urmata. Purtatorul de cuvant al lui Obama, Jay Carney, a recunoscut, de altfel, ca aceasta este o "posibilitate".

Razboi Libia: Operatiunea terestra ar putea incepe in aprilie - surse

Gene Cretz, recent rechematul ambasador american din Libia, a declarat ca oficialii administratiei au "o serie intreaga" de discutii pe tema "asistentei potentiale" pe care SUA o pot oferi "atat sub aspect neletal, cat si letal". Dar, a precizat diplomatul, inca nu a fost luata nicio decizie.

Coalitia a invitat unul dintre liderii opozitiei libiene la conferinta de marti de la Londra, care ar urma sa determine viitoarea strategie politica in privinta Libiei.

Lupta s-a mutat in aer

Statele Unite au intreprins pana acum majoritatea atacurilor aeriene asupra Libiei. Administratia este nerabdatoare sa transfere atat rolul combatant, cat si comanda operatiunilor. Sprijinul arab in misiune a fost un punct esential, iar Pentagonul a anuntat ca avioane de lupta din Qatar au participat pentru prima oara, vineri, la zboruri de patrulare in zona de interdictie aeriana din Libia.

Si Emiratele Arabe Unite au anuntat ca vor trimite pentru patrulare avioane F-16. Totusi, tarile arabe nu vor participa la loviturile aeriene, care sunt intreprinse cu precadere de fortele americane, franceze si britanice.

Comanda misiunii NATO din Libia, preluata de un general canadian

In ciuda celor peste 150 de atacuri aeriene si a zecilor de rachete de croaziera trase, efectul lor nu a fost cel scontat si fortele lui Gaddafi par prea putin intimidate pe teren. In aceste conditii, SUA ar putea recurge si la alte armamente - aeronave AC-130, elicoptere de atac sau drone, mult mai potrivite pentru lupte pe teren urban. In paralel, este luata in calcul posibilitatea inarmarii rebelilor, scrie Washington Post.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#razboi Libia, #rebeli recucerit Ajdabiya, #SUA arme rebeli Libia , #Razboi Libia