Ziare.com

Trimisul Romaniei la NATO: Nu manifestam o pozitie particulara in privinta Libiei

Luni, 21 Martie 2011, ora 22:53

   

Reprezentantul permanent al Romaniei la NATO, Sorin Ducaru (foto), precizeaza ca, la fel ca si Alianta Nord-Atlantica, Romania nu adopta in prezent o pozitie particulara legata de actiunile coalitiei in Libia, dincolo de pozitia oficiala de sustinere a Rezolutiei 1973 a Consiliului de Securitate ONU.

Intr-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul roman a explicat ca subiectele abordate deocamdata in cadrul NATO se refera la rolul aliantei in aplicarea embargoului cu arme impus Libiei, respectiv in implementarea unei zone de interdictie aeriana ('no fly zone') asupra teritoriului libian.

"Ambele sunt incluse in mandatul conferit de Rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU. Pentru a defini stadiul actual al discutiilor, cred ca este importanta evidentierea unor aspecte legate de procedurile din cadrul NATO. Procesul de decizie in astfel de situatii implica parcurgerea catorva etape obligatorii: in esenta, o etapa de planificare a actiunii si una de executie. Noi suntem in acest moment in faza finala a planificarii. Chiar si aceasta etapa a planificarii include fazele ei", a explicat Sorin Ducaru, prezentand si pasii urmatori, pana la luarea unei decizii in cadrul NATO.

Ambasadorul a precizat ca nu poate da publicitatii mandatul cu care participa la negocierile din cadrul NATO, deoarece acesta este unul confidential, dar a explicat ca printre aspectele abordate se numara atat raportarea operationala a NATO la mandatul conferit de Rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate ONU, cat si stabilirea unor reguli de angajare, pentru evitarea situatiilor neprevazute si accidentale, tipurile de actiuni efective, contributiile necesare sau impactul asupra altor operatii aliate in derulare (Afganistan, Operatiunea Active Endeavour din Marea Mediterana, Operatiunea Ocean Shield de combatere a pirateriei, KFOR).

Reprezentatul Romaniei la NATO a mai precizat ca pozitia oficiala a Romaniei in privinta situatiei din Libia tine de sustinerea Rezolutiei 1973, dar si de statutul de aliat in cadrul NATO.

"In acest context si in acest moment, participam la procesul de pregatire, planificare si decizie din cadrul NATO", a mai precizat Sorin Ducaru, adaugand ca, in ciuda speculatiilor aparute in presa, a existat o permanenta legatura institutionala cu MAE, ministrul Teodor Baconschi, secretarii de stat si echipa de coordonare din cadrul ministerului.

"In plus, avand in vedere caracterul special al situatiei, am avut si o legatura directa, de coordonare, cu Administratia Prezidentiala. Presedintele s-a interesat direct de detaliile negocierilor si am avut, prin urmare, o comunicare vizand actualizarea informatiilor privind evolutiile, in timp real. In sfarsit, atat personal, cat si prin intermediul reprezentantului militar al Romaniei la NATO, domnul general Stefan Oprea, avem o legatura cu conducerea Ministerului Apararii Nationale si cu Statul Major General al Armatei", a mai spus acesta.

Intrebat direct care va fi contributia Romaniei la o eventuala operatiune NATO, Sorin Ducaru a explicat ca un raspuns oficial poate fi dat, conform legislatiei romane, numai de catre CSAT si in functie de evolutia deciziilor in cadrul aliantei.

"Prin urmare, nici Romania si nici NATO, ca organizatie, nu manifesta o pozitie particulara in acest moment legata strict de actiunile coalitiei, dincolo de pozitia oficiala de sustinere a Rezolutiei 1973 a Consiliului de Securitate ONU si a tuturor eforturilor de implementare a acesteia in baza mandatului pe care il confera comunitatii internationale", a conchis Sorin Ducaru.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Echivoc

Nu stiu cum se face, dar mai mereu Romania are o pozitie echivoca.

 

De ce, fiindca nu stii tu detaliile?

Pentru faza asta, ce voiai sa-ti spuna? Ca Romania a propus un comando parasutat ca sa-l rapeasca pe gadafi?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor