Secretele lui Gaddafi, dezvaluite de o frumoasa infirmiera ucraineanca

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 21:42
12890 citiri
Secretele lui Gaddafi, dezvaluite de o frumoasa infirmiera ucraineanca

Oksana Balinskaya are 24 de ani si, timp de trei ani, a fost asistenta si infirmiera persoanala a liderului libian Moammar Gaddafi.

Recent, ea a povestit cum era viata in jurul dictatorului de la Tripoli. Obiceiurile lui Gaddafi, gusturile sale in materie de muzica, modul in care isi supraveghea angajatii, 24 de ore din 24, dar si luxul in care se inconjura, toate acestea sunt dezvaluite de frumoasa Oksana.

Tanara povesteste, pentru revista americana Newsweek, cum este dictatorul in viata personala, ce ciudatenii are si de ce se inconjoara de tinere frumoase ca asistente.

"Aveam 21 de ani cand am inceput sa lucrez pentru Muammar Gaddafi. Ca si alte femei tinere pe care el le angajase pe post de asistenta, am crescut in Ucraina. Nu stiam nici o boaba de araba, nici macar nu faceam diferenta dintre Libia si Liban. Dar 'Papik', cum ii spuneam noi- inseamna 'tatic' in rusa, a fost extrem de generos cu noi. Am avut tot ce mi-am putut dori: un apartament cu doua camere, complet mobilat, un sofer la scara, indiferent de ora la care il chemam. Dar apartamentul era plin de microfoane, iar viata mea personala era supravegheata 24 de ore din 24.

In primele trei luni, nu am avut voie sa merg la palat. Cred ca Papik se temea ca sotia lui, Safia, ar fi fost geloasa. Dar nu a trecut mult pana am inceput sa il vizitez regulat.

Sa fii infirmiera acolo insemna sa te asiguri ca angajatorul era intr-o conditie cat mai buna: de fapt, el avea pulsul si presiunea arteriala ale unui om mai tanar. Am insistat ca el sa poarte manusi in vizitele oficiale in Ciad si Mali, ca sa se protejeze impotriva bolilor tropicale.

Ne asiguram ca isi facea plimbarile zilnice in jurul resedintei, ca se vaccina la timp si era examinat periodic.

Haremul lui Gaddafi

Presa ucraineana ne numea "haremul lui Gaddafi". Nu este deloc adevarat. Nici una dintre noi nu a fost vreodata amanta lui, singurele dati cand il atingeam era cand ii masuram presiunea arteriala.

Adevarul e ca Papik era mult mai discret decat prietenul lui, Silvio Berlusconi. Lui ii placea sa fie inconjurat de lucruri frumoase si oameni frumosi. M-a ales dintr-o serie de candidate, dupa ce mi-a strans mana si m-a privit in ochi. Mai tarziu, am aflat ca toate deciziile le ia dupa ce da mana cu persoana respectiva. Este un bun psiholog.

Papik avea obiceiuri ciudate. Ii placea sa asculte muzica arabeasca la un casetofon vechi si isi schimba hainele de mai multe ori pe zi. Era asa de obsedat de imbracamintea lui, ca ma facea sa ma gandesc la un star rock din anii '80.

Uneori, cand invitatii lui il asteptau de ceva vreme, se ducea si se schimba de mai multe ori. Cand am mers cu el prin tarile africane sarace, arunca, pe geamul limuzinii, bani si bomboane copiilor care ne urmareau pe motorete.

Nu voia sa se apropie prea mult, pentru ca ii era teama sa nu il imbolnaveasca. Trebuie sa spun ca nu a dormit nicodata intr-un cort. Este un mit! Folosea cortul doar pentru intalnirile oficiale.

Portretul lui Gaddafi la tinerete: Nebun, idiot si nescos in lume

Calatoream pe picior mare. Am mers cu Papik prin Statele Unite, Italia, Portugalia si Venezuela si, cand era intr-o dispozitie buna, ne intreba daca ne lipseste ceva.

Primeam bonusuri ca sa mergem la cumparaturi. Si, in fiecare an, Papik le daruia tuturor angajatilor ceasuri de aur, pe care isi gravase el chipul. Daca aratai cuiva ceasul acela, in Libia, aveai acces oriunde, rezolvai orice problema.

"Jumatate din poporul libian il ura"

Am avut impresia ca jumatate din poporul libian il ura pe Papik. Medicii locali erau invidiosi pe noi, pentru ca noi castigam mai bine: peste 3.000 dolari pe luna. Era evident ca Papik lua toate deciziile in tara.

Era ca Stalin, avea toata puterea si tot luxul numai pentru el. Cand am vazut la televizor, pentru prima data, imagini cu revolutia, m-am gandit ca nimeni nu se va ridica impotriva lui Papik. Dar a fost o reactie in lant, dupa Tunisia si Egipt. Daca el i-ar fi cedat tronul fiului sau, Saif, nu cred ca s-ar mai fi intamplat asta si nu ar mai fi murit atatia oameni.

Am plecat din Tripoli la inceputul lui februarie 2011. Am plecat la timp. Doua dintre prietenele mele au ramas acolo si acum nu mai pot pleca. Eu am avut un motiv extrem de personal pentru care am vrut sa plec: eram insarcinata in patru luni si incepea sa se vada. M-am temut ca lui Papik nu o sa-i placa iubitul meu sarb.

Papik nu ma va ierta niciodata pentru tradarea mea. Dar acum imi dau seama ca am facut bine ca am plecat din Libia. Toti prietenii m-au sfatuit sa ma gandesc la binele copilului.

Acum, si colaboratorii apropiati ai lui Papik se indeparteaza de el. Si ii forteaza pe copiii lui si pe colegele mele ucrainiene - mai sunt doua- sa ramana acolo si sa moara alaturi de el", povesteste Oksana.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#infirmiera Gaddafi, #secrete Moammar Gaddafi, #Oksana Balinskaya , #Razboi Libia