Un libian acuza ca a fost torturat cu acceptul MI6

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 22:40
888 citiri
Un libian acuza ca a fost torturat cu acceptul MI6

Un libian, care acuza serviciul britanic MI6 ca a aranjat sa il trimita acasa pentru a fi torturat in inchisorile colonelului Moammar Gaddafi, sustine ca intentioneaza sa se deplaseze la Londra pentru a depune marturie intr-o ancheta privind transferurile de suspecti de terorism.

Sami al-Saadi, membru important al unui grup de mujahedini libieni care se opune regimului Gaddafi, a mai spus ca s-a intalnit cu Osama bin Laden in Afganistan cu cateva saptamani inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001 si stia de "ideile sale in general...ca dorea sa faca ceva unei tari europene sau Americii", insa l-a sfatuit sa nu intreprinda nimic, scrie BBC.

Saadi a fost eliberat din inchisoarea din Tripoli in timpul luptei pentru capitala de luna trecuta si a fost dus in Tunisia pentru ingrijiri medicale. Acum, intors acasa, ia parte la framantarile politice post-Gaddafi.

Documentele secrete CIA descoperite recent la Tripoli ar sustine povestea lui Saadi, implicand MI6 in operatiunea de transfer din 2004 a acestuia inapoi in Libia din China.

In Libia, acesta a fost "batut si electrocutat, torturat psihic", si i s-a spus ca a fost condamnat la moarte.

"O echipa britanica ... o femeie si un barbat, au venit sa ma vada. Mi-au spus sa cooperez pentru a confrunta problema terorista din lume. Am spus OK. N-am putut sa le spun ca eram torturat pentru ca as fi fost torturat din nou. Nu puteam spune ce voiam". Libianul crede ca Marea Britanie a "facut intelegeri cu Gaddafi, pentru a obtine unele beneficii... probabil petrol ...si Gaddafi le-a cerut ajutorul impotriva noastra".

Saadi sustine ca a mai fost vizitat de doua ori de CIA si de catre oficiali francezi si italieni. El este al doilea libian care sustine ca MI6 si CIA l-au retrimis in Libia, in mainile fortelor lui Gaddafi, care l-au torturat.

Saadi se sfatuieste cu avocatii sai pentru a incepe o actiune juridica in Marea Britanie. Deja Saadi isi face planuri sa participe si sa depuna marturie la ancheta Gibson, care va examina rolul Marii Britanii in relele tratamente aplicate suspectilor de terorism.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Libia, #razboi Libia, #mi6 libia , #Razboi Libia