Va fi Gaddafi judecat pentru sangele varsat?

Joi, 31 Martie 2011, ora 00:22
3977 citiri
Va fi Gaddafi judecat pentru sangele varsat?
Foto: Arhiva

Ideea ca s-ar putea ca grupul de contact sa convina "amiabil" cu Moammar Gaddafi asupra retragerii sale discrete si urgente, in schimbul garantiilor de a nu fi urmarit penal, pare sa-i dea acestuia o sansa pe care n-a avut-o nici Ceausescu.

Numai ca, asupra unei asemenea variante, parerile sunt impartite. Opinia publica, dar si cancelariile principalilor combatanti, ba chiar si Opozitia libaneza, pe care s-ar parea ca o reprezinta grupul de contat recent constituit vorbesc un fel de dialog al surzilor, scrie publicatia franceza Temps Reel.

Tratative cu reprezentantii nimanui?

In timp ce ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, sustine ferm ca Gaddafi "ar trebui sa fie judecat de un tribunal international", omologul sau spaniol, Trinidad Jimenez, e de parere ca solutia ar fi exilul, intrucat nu s-a emis nici punerea sub invinuire, nici vreun mandat de arestare la adresa sa.

Fireste, Opozitia libiana are si ea un punct de vedere. Seful Consiliului National de Tranzitie, Moustapha Abdeljalil, s-a pronuntat saptamana aceasta categoric pentru judecarea dictatorului in tara sa, acolo unde a actionat in mod criminal.

Procurorul Curtii Penale Internationale (PNI) a facut si el cunoscut ca va cere, in cel mai scurt timp, mandate de arestare pentru cei responsabili de crimele contra umanitatii comise in Libia.

Ca urmare, este de asteptat ca trocul pe care il are in vedere grupul de contact, respectiv "exil in schimbul urmaririi penale" sa intampine dificulati atat in Libia, cat si pe plan international.

De altfel, analistii se intreaba ce autoritate are acest grup de contact, de vreme ce factorii internationali isi expun opinia ca si cum nici n-ar exista, iar reprezentanti de seama ai Opozitiei interne nu lasa de inteles ca i-ar fi incredintat un mandat.

Inecatul s-ar putea agata de un pai

Nu incape indoiala ca si colonelul Gaddafi este constient de aceasta realitate. Cu experienta si dibacia sa dovedite, ar fi de neconceput sa accepte asemenea targuri, aruncandu-se in bratele unora care nu sunt in stare sa-l tina.

Dar nici sa se lase judecat de Opozitia razbunatoare n-ar fi, pentru el, o solutie convenabila. Ca urmare, raul cel mai putin rau ramane tot tribunalul international, cu atat mai mult cu cat, acceptand sa se predea de buna voie, poate invoca circumstante atentuante.

Daca, in acest ceas de cumpana, judeca practic si cu o minte lucida, ar putea observa si faptul ca PNI actioneaza greoi, iar avocatii sai ar putea cere aplicarea articolului 16 din statutul acestei institutii, care permite amanarea cu un an a urmaririi penale, in cazuri deosebite. Oare o eventuala predare de buna voie n-ar fi un caz deosebit?

In plus, si Consiliul de Securitate ONU ar putea face uz de competenta sa privind orice masuri menite sa mentina pacea si, ca urmare, ar putea agrea solutia exilului.

Acesta ar fi cel mai bun cal de bataie pentru colonel, cu atat mai mult cu cat Germania are rezerve, China nu e de acord cu razboiul, iar in Rusia chiar acum se strang semnaturi cu tenta antiamericana, pentru incetarea razboiului si salvarea liderului libian.

Ultimele sanse: avocatii si timpul

Solutia aleasa de Gaddafi, aceea de a muri ultimul pe baricada din cortul sau, ca un adevarat kamikaze, sugereaza ca se simte prins intr-o cusca, unde prefera sa fie perceput ca haiduc, decat ca lider de stat.

El stie ca, daca s-ar lasa pe mana razbunatoare a oponentilor violenti, mizand pe impunitati negociate si negarantate de nimeni, n-ar face altceva, decat sa dea satisfactie dusmanilor celor mai inversunati.

Totodata, ar fi normal sa sesizeze ca, numai predandu-se inamicului, in acest ceas al doisprezecelea, si-ar mai putea salva ceva din pielea sa, atat de amenintata.

In fata instanelor internationale, avocatii vor pleda cauza cu legea in mana, vor cauta portite de scapare, procedura judiciara va lungi boala, iar timpul va estompa inversunarile.

Este singura varianta prin care mai poate spera, cat de cat, sa se strecoare ca prin urechile acului, nu ca sa scape de tot, dar nici sa plateasca sigur cu capul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Moammar Gaddafi Libia, #Gaddafi judecat Libia, #Gaddafi razboi Libia , #Razboi Libia