Roman, ostatic in Algeria: Situatie neclara - mort sau evadat?

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 22:09
15193 citiri
Roman, ostatic in Algeria: Situatie neclara - mort sau evadat?

Un roman se afla printre cei 41 de oameni luati ostatici, joi, in Algeria. Autoritatile romane au constituit o celula de criza in vederea derularii "procedurilor specifice" pentru eliberarea romanului rapit.

Informatia referitoare la cetateanul roman a aparut mai intai in presa straina, dar a fost confirmata si de autoritatile de la Bucuresti.

La scurt timp, presa straina scria ca cetateanul roman nu se afla printre ostaticii ramasi in viata in urma unui atac al trupelor algeriene. Mai mult, ar exista informatii ca in Algeria ar fi tinut ostatic inca un roman.

Ziare.com v-a transmis principalele evenimente si declaratii in format LIVE:

21.58 - Agentia de presa algeriana transmite ca operatiunea militara s-a incheiat, insa nu exista un raport despre numarul victimelor.

21.34 - Ministrul algerian al Comunicatiilor, Mohamed Said, a anuntat ca mai multi teroristi de pe complexul petrolier din Algeria "au fost neutralizati".

21.15 - Rapitorii sunt echipati cu mitraliere AK-47 si imbraca ostaticii cu veste incarcate cu explozibil, informeaza Departamentul de Stat american, citat de CNN.

21.07 - Premierul britanic David Cameron si-a amanat discursul sau de vineri, din Tarile de Jos, pentru a ramane in Marea Britanie, din cauza crizei algeriene.

Cameron a avertizat ca Marea Britanie ar trebui sa fie "pregatita sa primeasca vesti proaste" din Algeria.

20.55 - Complexul energetic In Amenas din Algeria, unde a avut loc o luare de ostateci, este responsabil pentru 18% din exporturile de gaze naturale ale Algeriei, dar expertii considera ca si o reducere prelungita a livrarilor algeriene ar avea un impact limitat asupra aprovizionarii cu gaze naturale a Europei, relateaza AFP.

20.49 - Familia irlandezului care a scapat teafar in urma atacului de la In Amenas a declarat ca este fericita ca Stephen McFaul este nevatamat, insa regreta masacrul de la complexul petrolier.

20.44 - Un algerian care a reusit sa evadeze, pe numele de Abdelkader, a declarat pentru Reuters ca teroristii au anuntat militarii algerieni ca nu vor rani musulmanii, insa ii vor ucice pe occidentali.

Barbatul de 53 de ani le-a spus jurnalistilor ca atacatatorii pareau sa cunoasca foarte bine complexul petrolier.

20.38 - Ministrul algerian al Comunicatiilor, Mohamed Said Belaid, a confirmat ca operatiunile militare continuta in Algeria. Oficialul a declarat ca nu are o statistica a victimelor.

20.36 - Romania analizeaza posibilitatea unei contributii concrete la operatiunea UE in Mali, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Titus Corlatean, care sustine aceasta participare, ce ar putea viza personal de instruire a armatei, dar si echipament pentru antrenament.

Romania ar putea participa militar in Mali

20.30 - Abbas Bouaamama, un oficial de la complexul In Amenas, a declarat pentru TSA News ca "situatia este acum calma, dar teroristii se afla in continuare in baza".

20.25 - Desi informatiile anterioare aparute pe agentiile internationale, care nu au fost insa confirmate oficial, aratau ca armata algeriana a preluat in totalitate controlul asupra complexului In Amenas, un ministru alegerian a declarat pentru AFP ca operatiunile militare continua si la aceasta ora.

20.18 - Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca situatia din Algeria si criza ostaticilor au fost o dovada in plus ca Franta a luat decizia corecta in confruntarea cu militantii islamici din Mali.

Luarea de ostatici de la complexul petrolier din Algeria "pare sa se apropie de deznodamant in conditii dramatice", a adaugat liderul francez.

20.13 - Si Japonia critica interventia armatei algeriene la In Amenas, in urma careia mai multi ostatici au fost ucisi.

20:05 - Casa Alba si-a exprimat joi preocuparea in legatura cu operatiunea care are loc in Algeria in vederea eliberarii ostaticilor detinuti de extremisti islamisti la un complex energetic din desert. Presedintia SUA spera sa obtina "clarificari", potrivit Reuters.

19.59 - Liderii Statelor Unite, Frantei si Marii Britanii au discutat la telefon despre criza din Algeria.

19.52 - Site-urile jihadiste il glorifica pe Mokhtar Belmokhta, cel care s-ar afla in spatele amplului atac din Algeria, in cursul caruia au fost rapiti aproximativ 150 de oameni, din care 41 de straini.

19.38 - Ministrul algerian al Apararii urmeaza sa tina, in mai putin de o ora, o conferinta de presa, anunta Al Arabiya.

19.21 - Straini din opt tari au fost luati ostatici in complexul In Amenas. AFP face o trecere in revista a datelor care sa cunosc, pana acum, despre prizonieri:

Norvegia - noua angajati ai companiei petroliere Statoil au fost luati prizonieri.

SUA - Sapte americani au fost luati ostatici, insa doar doi au supravietuit raidului armatei algeriene. America a confirmat faptul ca pe lista de prizonieri sunt si cetateni americani, dar nu a oferit cifre.

Marea Britanie - Mai multi cetateni britanici sunt printre ostatici, conform guvernului britanic.

Japonia - Cel putin trei dintre ostatici sunt japonezi, potrivit presei.

Malaezia - Doi cetateni din Malaezia au fost rapiti, conform oficialilor din aceasta tara.

Franta - Presedintele Francois Hollande spune ca exista ostatici francezi, dar nu a dat un numar exact.

Irlanda - Un barbat de 36 de ani a fost printre ostatici, dar e evadat si acum este in siguranta, au anuntat autoritatile irlandeze.

Romania - Ministerul de Externe din Romania spune ca si cetateni romani se afla printre ostatici.

19.08 - Un numar de 15 cetateni straini, printre care si doi francezi, care erau tinuti ostatici de islamisti la o exploatare a grupului petrolier BP din Algeria, au reusit sa scape, a anuntat joi postul privat de televiziune algerian Ennahar, citat de AFP.

18.46 - Armata algeriana a bombardat o coloana de rapitori care au incercat sa fuga cu ostaticii, potrivit Radio France International, care a adaugat ca a fost a patra lor incercare de evadare.

18.42 - Marea Britanie nu a fost informata de actiunea armatei algeriene. Prim-ministrul David Cameron a fost instiintat de omologul sau algerian cand operatiunea armatei era in curs de desfasurare. Cameron a subliniat ar fi preferat sa fie informat in prealabil, insa oficialii algerieni au declarat ca au trebuit sa actioneze "imediat", relateaza The Telegraph.

18.39 - Un avion american fara pilot survoleaza complexului In Amenas, intr-o misiune de recunoastere pentru evaluarea situatiei de pe teren.

18.32 - Informatiile legate de numarul victimelor sunt, in continuare, contradictorii. Cele mai multe surse indica un numar de sase ostatici si opt rapitori ucisi in timpul operatiunii de salvare intreprinsa de fortele algeriene. The Guardian noteaza ca patru ostatici straini ar fi reusit sa scape.

18.18 - Ministrul de Externe, Titus Corlatean, recomanda prudenta in difuzarea informatiilor referitoare la cazul ostaticilor din Algeria, printre care se afla cel putin un roman, si verificarea surselor care pot fi "extrem de interesate" in a da un anumit tip de informatie.

18.10 - Le Monde scrie ca atacul armatei algeriene s-a incheiat. Cotidianul francez citeaza corespondentul ziarului algerian El Watan.

18:00 - Armata algeriana a preluat in totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici.

17.50 - Mai multe surse scriu ca armata algeriana pregateste un atac terestru. O explozie de mari dimensiuni a putut fi auzita la complexul BP.

17.41 - Unul dintre ostaticii straini, un irlandez, a fost eliberat. Barbatul este teafar si a vorbit cu familia sa.

17.25 - Surse guvernamentale au dezvaluit pentru Antena3 ca ar fi doi romani ostatici in Algeria.

17.20 - Agentia algeriana de presa APS scrie ca armata a eliberat din complex 600 de ostatici algerieni. Din pacate, sunt si victime in urma raidului.

17.05 - Agentia algeriana Tout sur l'Algerie citeaza un oficial local care spune ca intregul complex este sub controlul armatei.

16.30 - Algerienii ar fi eliberat patru ostatici straini in cursul operatiunii. Ar fi vorba despre doi britanici, un francez si un kenyan.

16.10 - Autoritatile algeriene confirma ca este in desfasurare o operatiune la complexul BP.

16.02 - Agentia de presa ANI din Mauritania, care pastreaza legatura cu rapitorii, spune ca doar sapte ostatici straini mai sunt in viata: trei belgieni, doi americani, un japonez si un britanic.

15.55 - Militantii ameninta ca vor ucide toti ostaticii daca armata se apropie.

15.47 - Agentia de presa ANI din Mauritania spune ca liderul rapitorilor, Abu al Baraa, a fost ucis in timpul atacului. Localnicii povestesc ca sunt multe cadavre la complexul BP.

15.39 - Reuters continua sa relateze ca atacul algerian asupra complexului unde sunt tinuti ostaticii s-a soldat cu multe victime. Multi dintre morti sunt ostatici. Vehiculele rapitorilor au fost complet distruse.

15.35 - "Pe baza analizei informatiilor pe care le avem in teren, se aplica proceduri riguroase pentru situatii de acest gen. Celula de criza analizeaza informatiile culese din teren si decide cele mai bune solutii. Nu va pot da prea multe detalii pentru ca este o operatiune in curs de desfasurare", a declarat, la Digi 24, purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.

15.34 - Ministerul britanic de Externe recunoaste ca o operatiune militara nespecificata este in desfasurare in Algeria, fara a da detalii.

15.26 - Corespondentul The Telegraph in Orientul Mijlociu scrie ca o sursa din securitatea algeriana neaga ca ar avea loc un atac. Nu se poate bombarda un astfel de complex fara a pune in pericol viata ostaticilor. Operatiunea ce se desfasoara in prezent ar fi a fortelor speciale, care au trimis pe teren trupe pentru a evalua cantitatea si tipul de arme pe care il poseda grupul de rapitori, cu scopul de a dezvolta ulterior un plan de atac.

15.20 - Militantii anunta ca avioanele armatei algeriene au deschis focul asupra complexului, ranind ostatici in acest proces.

15.12 - Informatiile privind atacul algerian impotriva complexului sunt contradictorii. Al Jazeera scrie ca 34 de ostatici si 15 rapitori au fost ucisi.

14.55 - O sursa din securitatea algeriana a anuntat Reuters ca 25 de ostatici straini, printre care si doi japonezi, au fost eliberati.

14.53 - Pretul petrolului a crescut cu 42 de centi, pana la 95 de dolari per baril, pe fondul crizei. Algeria este un important producator de gaze naturale, dar si petrol, exploatand 1,2 milioane de barili pe zi.

14.45 - Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a declarat ca ambasadorul algerian la Bucuresti a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru a discuta despre formele de cooperare "adecvate" in cazul cetatenilor straini luati ostatici in Algeria.

14.35 - Presedintele francez, Francois Hollande, a confirmat ca se afla cetateni francezi printre ostaticii din Algeria.

14.32 - Premierul britanic, David Cameron, a precizat ca a discutat cu omologii japonez si norvegian despre criza ostaticilor si au decis ca cea mai buna solutie este sa coopereze prin intermediul guvernului algerian.

14.30 - Doua elicoptere ale armatei algeriene au atacat complexul unde se afla ostaticii si rapitorii lor, relateaza agentia de presa ANI din Mauritania. O alta agentie relateaza ca mai multi rapitori si ostatici au fost ucisi si raniti in atac.

14.17 - Rapitorii anunta ca doi ostatici japonezi sunt raniti si fortele algeriene ataca complexul.

14.16 - Premierul scotian, Alex Salmond, a confirmat ca printre ostaticii din Algeria se afla si scotieni.

14.15 - Postul de televiziune B1 TV a relatat ca o femeie, care sustine ca este apropiata a romanului rapit, a primit un SMS de la acesta, miercuri seara, in care zicea ca instalatia a fost atacata de teroristi. Potrivit femeii, romanul rapit are 45 de ani si este din Ploiesti. La respectiva instalatie ar mai lucra un roman, din Constanta, dar nu se stie daca si acesta este rapit sau nu.

14.13 - "Domnul presedinte Traian Basescu a fost informat de ieri despre situatia rapirilor din Algeria. Administratia Prezidentiala tine legatura in permanenta cu celula de criza, constituita la nivelul MAE, iar domnul presedinte este informat in permanenta despre situatia rapitilor", a declarat pentru Adevarul Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Presedintiei.

14.10 - "In cursul diminetii de ieri (miercuri - n.red.), ambasada Romaniei de la Alger ne-a informat in legatura cu desfasurarea de evenimente de tip armat. Potrivit informatiilor difuzate de autoritatile algeriene, a rezultat ca un numar neprecizat de cetateni, din state intre care se numara si Romania, au fost luati ostatici.

MAE despre ostaticii din Algeria: Un numar neconfirmat de ostatici, din tari intre care si Romania

MAE din Alger a constituit un grup de criza, in cadrul caruia tine legatura si cu autoritatile romane. Avand in vedere specificul cazului, intotdeauna principala preocupare a MAE este siguranta romanilor, deci nu putem da detalii. Avem rugamintea la presa sa trateze cu intelegere acest subiect. Pentru a nu periclita formele de sprijin, solicitam ca informatiile difuzate sa provina numai din surse oficiale", a declarat secretarul general al MAE, Robert Marius Cazanciuc.

14.05 - In spatele amplului atac de miercuri se afla un veteran al acestui fel de operatiuni, un jihadist fara un ochi, cunoscut pentru cruzimea sa, pe numele sau Mokhtar Belmokhtar.

13:57 - La ora 14:00, secretarul MAE, Robert Cazanciuc, va sustine o conferinta de presa.

13:50 - Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat, la Digi24, ca a fost constituita o celula de criza formata din "reprezentanti ai tuturor structurilor statului cu abilitati in domeniul prevenirii si combaterii terorismului", respectiv MAE si SIE, care desfasoara in acest moment "proceduri specifice".

De asemenea, acesta a declarat ca sunt cunoscute informatii legate de cetateanul roman luat ostatic, dar ele "nu pot fi oferite acum opiniei publice".

Televiziunile de stiri relateaza ca presedintele Traian Basescu a fost informat inca de miercuri seara, iar ministrul de Externe, Titus Corlatean, a fost invitat la Palatul Cotroceni pentru discutii pe aceasta tema.

Conform presei franceze, dintre cei 41 de cetateni straini rapiti, 15 francezi ar fi reusit sa scape, printre ei aflandu-se si un cuplu. Si alte surse de presa straine dau informatii potrivit carora mai multi ostatici, de diferite nationalitati, ar fi reusit sa evadeze.

Conform mass-media internationala, ostaticii nu erau turisti, ci angajati ai unor companii multinationale.

Cei 41 de cetateni straini au fost luati ostatici de un comando islamist de rebeli care cere Frantei sa se retraga din Mali. Acestia au fost inchisi intr-un imobil intesat cu bombe. Tuturor ostaticilor li s-au montat centuri cu explozibil, ca sa nu poata fi eliberati de autoritati, informeaza presa straina.

Criza ostaticilor in Algeria: Romania, printre tarile de unde provin prizonierii, spun rapitorii

Potrivit Al Jazeera, extremistii islamisti au inconjurat complexul In Amenas din centru-estul Algeriei, in apropiere de frontiera libiana, la aproximativ 1.300 de kilometri de Alger, exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil si algerian Sonatrach.

Peste 100 de oameni au fost luati ostatici, dintre care in jur de 40 sunt straini. Primele informatii aratau ca printre straini s-ar afla americani, britanici, norvegieni.

Informatiile legate de revendicarile extremistilor sunt contradictorii. Abu al-Baraa a afirmat, pentru Al Jazeera, ca este vorba de retragerea tuturor trupelor militare franceze din Mali. Pe de alta parte, cotidianul algerian El Khabar, citat de RIA Novosti, arata ca rapitorii au cerut 20 de masini 4X4 si coridor de trecere spre Mali.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#roman rapit Mali, #roman rapit Algeria , #Mali