Romania ar putea participa militar in Mali

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 20:47
8862 citiri
Romania ar putea participa militar in Mali

Romania analizeaza posibilitatea unei contributii concrete la operatiunea UE in Mali, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Titus Corlatean, care sustine aceasta participare, ce ar putea viza personal de instruire a armatei, dar si echipament pentru antrenament.

Ministrul Titus Corlatean i-a informat pe omologii din UE care au participat la reuniunea privind situatia din Mali ca Romania se afla "intr-o faza destul de avansata de reflectie institutionala, de analiza, privind o contributie concreta la operatiunea UE in Mali".

Seful diplomatiei romane a adaugat ca, in eventualitatea unei decizii pozitive, Bucurestiul are in vedere participarea la operatiunea UE cu personal care sa vizeze operatiunile de pregatire, de instruire a armatei, poate elemente de Stat Major si echipament, logistica pentru antrenament.

"Discutiile si informatiile primite in cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian de externe, dar si din partea partenerilor europeni, mi-au consolidat pozitia privind necesitatea unei contributii a Romaniei in ceea ce inseamna un efort necesar de combatere a terorismului.

La intoarcerea acasa, voi sustine si voi recomanda celorlalte institutii direct competente in acest domeniu sa luam o decizie la nivelul statului privind o contributie din acest punct de vedere", a mentionat ministrul Titus Corlatean.

El a mai afirmat ca a exprimat in termeni foarte clari la reuniunea de la Bruxelles condamnarea actiunilor teroriste si, in egala masura, solidaritatea cu statul Mali si cu guvernul legitim din acest stat.

"In egala masura, am exprimat apreciere si solidaritate cu interventiile in primul rand provenind din partea Frantei pentru stabilizarea situatiei", a aratat Titus Corlatean, care a mentionat ca a avut o discutie directa cu ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Corlatean a participat joi la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfasurat la Bruxelles.

Reuniunea a fost convocata de urgenta de Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate a UE, Catherine Ashton, ca urmare a agravarii situatiei de securitate din Mali, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrii au abordat criza maliana, obiectivul fiind concentrarea dezbaterilor asupra unor aspecte punctuale privind actiunile viitoare ale UE, inclusiv identificarea modalitatilor de sprijinire a guvernului malian.

Totodata, ministrii au impartasit evaluarea Inaltului Reprezentant de consolidare a coordonarii Uniunii Europene cu partenerii africani, precum si cu ONU in vederea solutionarii rapide a acestei crize.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Romania implicare Mali, #Corlatean Romania Mali , #Mali