Marea conferință planetară destinată opririi încălzirii planetare a intrat în prelungiri. Activiștii climatici au înțepat roțile mașinilor din Glasgow

Vineri, 12 Noiembrie 2021, ora 23:46
1997 citiri
Marea conferință planetară destinată opririi încălzirii planetare a intrat în prelungiri. Activiștii climatici au înțepat roțile mașinilor din Glasgow
Activiștii de mediu au înțepat roțile mașinilor de lux din Glasgow/ FOTO Twitter

Cop26, marea conferință planetară de la Glasgow destinată opririi încălzirii planetare, trebuia să se încheie astăzi, dar a intrat în prelungiri și peste weekendul ce începe.

Un conflict de ultimul moment s-a strecurat astfel în redactarea textului final, în momentul în care trei țări importante economic, dar care depind de exploatarea cărbunelui și a resurselor de combustibili fosile, Rusia, India și Arabia Saudită, au cerut ștergerea unui rând din comunicatul final.

Preşedintele COP26, Alok Sharma, a avertizat că provocările care urmează sunt monumentale. Ministrul mediului din Palau, Steven Victor, a declarat că semnarea acordului este esenţială. „Pe baza informaţiilor noastre, mare parte din terenurile noastre de coastă urmează să dispară până la finalul secolului. Ceea ce înseamnă pierderea unei întregi culturi. Şi sper ca acest mesaj să rezoneze în inimile celor care încă dezbat asupra lucrului corect de făcut şi să decidă în această seară”, a afirmat ministrul. Foreign Policy scrie că angajamentele unora dintre cei mai mari poluatori la COP 26 precum China, Rusia, India, Arabia Saudită și Turcia fie lasă de dorit, fie nu sunt credibile. Marii poluatori refuză să pună capăt subvenționării hidrocarburilor.

Activiștii de mediu au dezumflat anvelopele mai multor mașini „de lux”

În ultimele două zile ale summitului climatic COP26 din Marea Britanie, activiști de mediu au declarat că au dezumflat anvelopele mai multor mașini „de lux” parcate în Glasgow, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la emisiile de dioxid carbon generate în atmosferă, scrie BBC News.

În geamurile mai multor SUV-uri din partea de vest a orașului au fost lăsate pliante cu un mesaj care îi informa pe șoferi că mașinile lor „încalcă standardele climatice și poluează”.

Poliția din Scoția a transmis că a fost informată de aceste incidente și a mărit patrulele în zonă. „Suntem conștienți de aceste incidente și anunțăm că vor exista patrule sporite în zonă pentru a asigura liniștirea rezidenților locali”, au declarat autoritățile.

Incidentele au fost făcute publice după ce farmacistul Jamie MacConnacher a descoperit că cele două anvelope din față ale Land Rover-ului său au fost dezumflate joi dimineață. Totodată, acesta a declarat jurnaliștilor de la BBC Radio Scotland că alte câteva mașini de pe strada sa și din cartier au fost vizate de incidente similare.

„Nu cred că producerea de pagube persoanelor care posedă aceste vehicule este modalitatea corectă de a stopa criza climatică. Cei care au făcut asta nu știu care este motivul pentru care cineva are o astfel de mașină”, a spus MacConnacher.

Acesta a mai spus că înțelege că este nevoie de o schimbare în privința protejării mediului, dar a precizat că are nevoie de o mașină care necesită transportarea de marfă, ori o mașină electrică nu i-ar ușura munca. În plus, acesta a povestit că infrastructura de încărcare nu este atât așa disponibilă în partea de oraș în care locuiește.

„Nu ai unde să încarci o mașină electrică în afara apartamentului tău, așa că pentru mine nu este fezabilă în prezent ideea de a-mi achiziționa o mașină electrică”, a mai precizat farmacistul.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Forţele aeriene regale britanice au paraşutat luni peste 10 tone de ajutoare - inclusiv apă, orez, ulei de gătit, făină, conserve şi lapte praf pentru copii - către palestinienii din Gaza,...
#Marea Britanie, #glasgow, #summit clima, #acord final, #activisti de mediu , #Marea Britanie