„Liniile roșii ale UE“ în negocierile post Brexit cu Marea Britanie ANALIZĂ

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 21:30
20184 citiri
„Liniile roșii ale UE“ în negocierile post Brexit cu Marea Britanie ANALIZĂ
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic/ FOTO:ec.europa.eu

Comisia Europeană va oferi Marii Britanii o nouă concesie, un nou acord vizând Irlanda de Nord, dar e hotărâtă să respingă eliminarea rolului judecătorilor europeni în această provincie. Curtea Europeană de Justiție trebuie să rămână instanța care interpretează legislația europeană.

Temerile legate de eventuala ieșire din Uniune a Poloniei, după ce Curtea sa Constituțională a contestat prioritatea legislației europene, au complicat și ele problema. Orice concesie oferită Marii Britanii pe tema jurisdicției Curții Europene ar putea fi pretinsă ulterior și de Varșovia. Guvernul premierului Boris Johnson solicită UE să reducă verificările mărfurilor britanice exportate în Irlanda în schimbul accesului în timp real la baza de date a tranzacțiilor comerciale britanice, pentru a putea fi controlate produsele care intră în Republica Irlanda.

Măsura sa se referă la „o gamă largă” de bunuri originare din Marea Britanie și „consumate în Irlanda de Nord”. Aceasta ar reduce controalele cu aproximativ 80% și formalitățile vamale cu 50%, creând un fel de „culoar rapid” pentru aceste produse, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Propunerile „bifează toate problemele” ridicate în ultimele luni, fără a recrea o frontieră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membru al Uniunii Europene (UE), după cum a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič.

Nu va exista o renegociere a protocolului nord-irlandez, în schimb, pentru a proteja integritatea pieței interne europene și a se asigura că aceste produse nu intră în ea, Londra ar trebui să ofere garanții, cum ar fi o etichetă care să ateste că sunt destinate vânzării „numai” în Regatul Unit. Firmele nord-irlandeze salută propunerile, ba, mai mult, spun că CE a ascultat și a trecut „dincolo de așteptări”, sporind speranțele pentru o înțelegere.

Oamenii de afaceri spun că promisiunea de a elimina majoritatea controalelor pentru alimentele și mărfurile britanice care intră în Irlanda de Nord și documentele vamale ar putea constitui baza unui acord.

Liderii din industrie au recunoscut cererile privind „linia roșie” din partea Regatului Unit și a sindicaliștilor de a se renunța la rolul de arbitru al CEJ. Dar au spus că nu este o prioritate pentru întreprinderile locale.

Dar, cu cât se apropie mai mult alegerile prezidențiale din Franța, va fi tot mai greu să se poată oferi un asemenea compromis Londrei, din cauza poziției dure a lui Emmanuel Macron în privința Irlandei de Nord.

Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
#Marea Britanie, #Comisia Europeana, #negocieri, #brexit, #Irlanda de Nord , #Marea Britanie