„Liniile roșii ale UE“ în negocierile post Brexit cu Marea Britanie ANALIZĂ

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 21:30
17339 citiri
„Liniile roșii ale UE“ în negocierile post Brexit cu Marea Britanie ANALIZĂ

Comisia Europeană va oferi Marii Britanii o nouă concesie, un nou acord vizând Irlanda de Nord, dar e hotărâtă să respingă eliminarea rolului judecătorilor europeni în această provincie. Curtea Europeană de Justiție trebuie să rămână instanța care interpretează legislația europeană.

Temerile legate de eventuala ieșire din Uniune a Poloniei, după ce Curtea sa Constituțională a contestat prioritatea legislației europene, au complicat și ele problema. Orice concesie oferită Marii Britanii pe tema jurisdicției Curții Europene ar putea fi pretinsă ulterior și de Varșovia. Guvernul premierului Boris Johnson solicită UE să reducă verificările mărfurilor britanice exportate în Irlanda în schimbul accesului în timp real la baza de date a tranzacțiilor comerciale britanice, pentru a putea fi controlate produsele care intră în Republica Irlanda.

Măsura sa se referă la „o gamă largă” de bunuri originare din Marea Britanie și „consumate în Irlanda de Nord”. Aceasta ar reduce controalele cu aproximativ 80% și formalitățile vamale cu 50%, creând un fel de „culoar rapid” pentru aceste produse, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Propunerile „bifează toate problemele” ridicate în ultimele luni, fără a recrea o frontieră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membru al Uniunii Europene (UE), după cum a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič.

Nu va exista o renegociere a protocolului nord-irlandez, în schimb, pentru a proteja integritatea pieței interne europene și a se asigura că aceste produse nu intră în ea, Londra ar trebui să ofere garanții, cum ar fi o etichetă care să ateste că sunt destinate vânzării „numai” în Regatul Unit. Firmele nord-irlandeze salută propunerile, ba, mai mult, spun că CE a ascultat și a trecut „dincolo de așteptări”, sporind speranțele pentru o înțelegere.

Oamenii de afaceri spun că promisiunea de a elimina majoritatea controalelor pentru alimentele și mărfurile britanice care intră în Irlanda de Nord și documentele vamale ar putea constitui baza unui acord.

Liderii din industrie au recunoscut cererile privind „linia roșie” din partea Regatului Unit și a sindicaliștilor de a se renunța la rolul de arbitru al CEJ. Dar au spus că nu este o prioritate pentru întreprinderile locale.

Dar, cu cât se apropie mai mult alegerile prezidențiale din Franța, va fi tot mai greu să se poată oferi un asemenea compromis Londrei, din cauza poziției dure a lui Emmanuel Macron în privința Irlandei de Nord.

Citeste si:
Cîţu: "Eu sper să mai avem o discuţie cu USR, să vedem cum putem să refacem coaliţia"
Cîţu: "Eu sper să mai avem o discuţie cu USR, să vedem cum putem să refacem coaliţia"
Premierul interimar Florin Cîţu, preşedinte al PNL, a declarat că negocierile pentru susţinerea în Parlament a noului guvern se poartă în continuare, atât cu PSD cât şi cu USR,...
Rusia susține că negocierile cu Republica Moldova privind livrarea gazelor se fac doar pe principii comerciale. „Nu există aspecte politice”
Rusia susține că negocierile cu Republica Moldova privind livrarea gazelor se fac doar pe principii comerciale. „Nu există aspecte politice”
Furnizările de gaze naturale nu ar fi politizate de către Moscova, iar negocierile pe această temă sunt ghidate doar de interese financiare, a declarat secretarul de presă al președintelui...
Sursa: Ziare.com