Cine era Omar Mateen, atacatorul din club: Visa sa fie politist, dar isi batea prima sotie si isi agresa colegii

Luni, 13 Iunie 2016, ora 14:29
14386 citiri
Cine era Omar Mateen, atacatorul din club: Visa sa fie politist, dar isi batea prima sotie si isi agresa colegii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fosta sotie a autorului masacrului din clubul pentru gay din Orlando, Florida, a facut dezvaluiri infioratoare despre barbatul identificat de autoritati in persoana lui Omar Mateen, un cetatean american cu origini afgane, in varsta de 29 de ani, care ar fi avut inclinatii spre islamul radical.

Omar Mateen a intrat inarmat, in noaptea de sambata spre duminica, in clubul Pulse, si a impuscat zeci de oameni la intamplare. 50 de persoane au murit, iar 53 au fost ranite si au ajuns la spital, multe in stare critica. Ucigasul a luat mai multi ostatici in timpul atacului, insa, dupa cateva ore tensionate, a fost omorat de politisti.

Fosta sa sotie a dezvaluit, pentru The Independent, ca Mateen era violent si instabil mental si ca o batea repetat in timpul casniciei.

Sitora Yusufiy l-a cunoscut pe Mateen pe Internet, in urma cu opt ani, si a decis sa se mute in Florida si sa se casatoreasca cu el. La inceput, casatoria era normala, insa cu timpul a inceput sa devina agresiv.

"Nu era o persoana stabila. Ma batea. Pur si simplu venea acasa si incepea sa ma bata pentru ca nu terminasem de spalat rufele sau alte motive de genul asta", a declarat femeia.

Fosta sotie a spus ca familia lui era din Afganistan, insa el s-a nascut in New York, iar ulterior s-au mutat cu totii in Florida. Duminica au inceput sa apara pe Internet selfie-uri de pe MySpace cu ucigasul, in care acesta poza zambitor sau purtand uniforma NYPD (Politia din New York - n.red.). Din aceste fotografii l-a recunoscut Yusufiy.

"Parea o fiinta normala"

Cei doi s-au casatorit in 2009 si s-au mutat intr-un apartament cu doua camere, care apartinea familiei lui Mateen. "Parea o fiinta normala", a spus femeia, adaugand ca nu era foarte religiois si ca mergea des la sala.

Cand familia lui Yusufiy a aflat ca Mateen o agreseaza, a luat-o cu forta din casa, dupa doar cateva luni de casnicie, iar de atunci cei doi nu au mai vorbit, in ciuda incercarilor barbatului de a o contacta. Divortul s-a formalizat in anul 2011.

Mateen s-a recasatorit in 2013 cu Noor Zahi Salman si au avut impreuna un copil, care acum are trei ani. Mateen detinea legal un pistol si lucra ca paznic la un centru pentru delicventa juvenila.

Un coleg de munca, Daniel Gilroy, a declarat pentru Florida Today ca, uneori, Mateen ii trimitea chiar si cate 15 mesaje pe zi in care facea comentarii rasiste si homofobe, arata si Heavy.com.

Pentru ca se simtea hartuit, Gilroy si-a dat demisia. "Compania nu facea nimic in privinta asta. Tipul era dezechilibrat. Spunea ca ar ucide oameni", a aratat el.

Tatal lui Mateen a incercat in trecut sa candideze pentru Presedintia Afganistanului, fiind foarte implicat in politica, potrivit paginii sale de Facebook, unde se gasesc inclusiv fotografii din sediul Departamentului de Stat al SUA. Era impotriva Guvernului pakistanez si ii sustinea pe talibani.

A cumparat 2 arme inainte de atac

Omar Mateen a mai cumparat doua arme cu cateva zile inainte de atacul din club, un pistol Glock si o pusca AR-15, potrivit autoritatilor americane. Barbatul stia sa foloseasca armele, iar fosta sotia a spus ca acesta isi dorea sa fie politist si si-a depus dosarul la Academia de Politie, a relatat Reuters.

Surse citate de CNN au declarat ca FBI il avea in evidenta pe Omar Mateen, deoarece in trecut fusese investigat pentru posibile legaturi cu extremismul islamic.

Au existat doua dosare deschise pe numele lui Mateen, insa anchetatorii nu au avut suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare.

Insa tatal atacatorului a sugerat ca fiul sau i-ar fi putut tinti, de fapt, pe homosexuali si ca faptele sale nu au avut nimic de-a face cu religia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#atacator club SUA, #Omar Mateen club SUA, #ucigas club SUA , #masacru Orlando