Amnesty International solicita o ancheta referitor la manifestatiile din Mexic

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 17:18
1482 citiri
Amnesty International solicita o ancheta referitor la manifestatiile din Mexic

Amnesty International a solicitat marti o ancheta asupra utilizarii unei forte excesive de catre politie impotriva unor manifestanti si jurnalisti, sambata, in timpul unor proteste organizate cu ocazia investirii presedintelui mexican Enrique Pena Nieto.

Autoritatile au anuntat ca 69 de persoane risca sa fie inculpate in urma unor manifestatii organizate la 1 decembrie in centrul capitalei maxicane, in timp ce o serie de ONG-uri au oferit asigurari ca numerosi detinuti nu au participat la acte de violenta.

"Marturii si probe cu privire la o utilizare excesiva a fortei impotriva unor manifestanti, jurnalisti si simpli trecatori, in cursul unor incidente, este necesar sa faca obiectul unei anchete rapide, impartiale si exhaustive", apreciaza Amnesty International intr-un comunicat.

La randul sau, organizatia Reporters sans Frontiere (RSF) a anuntat ca "doi fotografi, Mircea Topoleanu, in varsta de 32 de ani, de nationalitate romana, si Brandon Daniel Bazan, un fotograf de asemenea independent si colaborator al revistei Cafe MX, figureaza printre detinuti".

"Detinem toate elementele (video si foto) pentru a afirma ca ne confruntam cu o reprimare de stat, o reprimare sistematica", a declarat pentru AFP Alfredo Lacona, un purtator de cuvant al Miscarii studentesti #YoSoy132 impotriva lui Pena Nieto, care a lansat un apel la organizarea de manifestatii la 1 decembrie.

Sambata, confruntari violente au avut loc intre manifestanti si membri ai fortelor de politie in jurul Camerei. Manifestantii au aruncat cu cocteiluri Molotov, iar fortele de ordine au raspuns cu gaze lacrimogene. De asemenea, potrivit unei surse paramedicale din cadrul Crucii Rosii, contactata de AFP, politia a tras cu gloante de cauciuc asupra manifestantilor.

In urma investirii lui Pena Nieto, manifestanti s-au indreptat catre Zocalo, o piata din centrul capitalei mexicane, in apropierea careia gruprui mici s-au livrat unor acte de vandalism, inclusiv asupra Hotelului Hilton.

Crucea Rosie a anuntat ca a acordat ingrijiri unui numar de 76 de raniti si a transportat alti 29 la spitale din Mexico.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Amnesty International ancheta Mexic, #Mircea Topoleanu retinut Mexic, #fotograf roman retinut Mexic , #Mexic