
Un primar din Mexic si sotia sa sunt suspectati a fi in spatele disparitieei a 43 de studenti care amenintau sa le strice, prin proteste, un miting electoral.
Cand cei 43 de studenti au disparut din orasul Iguala, sotia primarului Jose Luis Abarca, Maria de los Angeles Pineda, aflata in plina campanie electorala pentru a-i succede sotului la conducerea orasului, a sosit la mitingul electoral imbracata in roz. In fata ei se aflau 3.000 de persoane aduse cu autobuzul in Plaza de las Tres Garantias, unde "Lady Iguala" le-a promis ca va organiza si un dans, scrie The Independent.
Aceasta a fost ultima ocazie cu care cuplul a mai fost vazut in oras. Saptamana aceasta, sotii au fost arestati sub suspiciunea ca au pus la cale rapirea celor 43 de studenti, complotand cu un cartel local. Cei doi se ascundeau intr-o casa abandonata la nord de Iguala.
Se crede ca doamna Pineda a jucat rolul central in disparitia studentilor. Ea a fost descrisa drept "Prima doamna a crimei" si "Regina din Iguala", pentru ca ar fi condus reteaua de crima organizata din Iguala.
Cautarea studentilor nu a dus deocamdata la gasirea acestora, insa au fost descoperite mai multe morminte comune, fara legatura cu disparitia. In acestea se afla trupurile unor persoane despre care nici macar nu se stia ca sunt disparute.
Revolte in Mexic dupa disparitia a 43 de studenti: A fost arestat liderul unui cartel
Cei doi soti, el - fiul unor vanzatori de palarii si ea - sora a doi lorzi ai crimei organizate - au avansat pe scara sociala mexicana mai intai prin vanzarea de aur. Au reusit sa intre in contact cu persoane influente politic si acestea l-au sprijiniit pe Abarca sa intre in cursa pentru primarie, pe care a si castigat-o. Sotia sa si-a anuntat intentia de a-i succede, insa la 26 octombrie campania sa risca sa fie deranjata de protestele a 43 de studenti.
"Dati-le o lectie", ar fi spus aceasta. Potrivit politiei mexicane, cartelul familiei sale a cooperat cu politia locala pentru a opri studentii. In altercatia violenta ce a urmat, 43 de tineri au disparut pur si simplu.
"E o confesiune globala. O radiografie colectiva, o revelatie lamuritoare a mecanismelor privind intelegerea dintre puterile economice, in aceasta asa-zisa crima organizata, si politicienii, care, in realitate, sunt unii si aceiasi", a rezumat situatia jurnalistul Julio Hernandez Lopez.
Am mai incercat un comentariu si am fost sabotat pe motiv de cod de... Vezi tot