Asasinat in masa pus la cale de "prima doamna a crimei" din Mexic?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 15:52
6347 citiri
Asasinat in masa pus la cale de "prima doamna a crimei" din Mexic?

Un primar din Mexic si sotia sa sunt suspectati a fi in spatele disparitieei a 43 de studenti care amenintau sa le strice, prin proteste, un miting electoral.

Cand cei 43 de studenti au disparut din orasul Iguala, sotia primarului Jose Luis Abarca, Maria de los Angeles Pineda, aflata in plina campanie electorala pentru a-i succede sotului la conducerea orasului, a sosit la mitingul electoral imbracata in roz. In fata ei se aflau 3.000 de persoane aduse cu autobuzul in Plaza de las Tres Garantias, unde "Lady Iguala" le-a promis ca va organiza si un dans, scrie The Independent.

Aceasta a fost ultima ocazie cu care cuplul a mai fost vazut in oras. Saptamana aceasta, sotii au fost arestati sub suspiciunea ca au pus la cale rapirea celor 43 de studenti, complotand cu un cartel local. Cei doi se ascundeau intr-o casa abandonata la nord de Iguala.

Se crede ca doamna Pineda a jucat rolul central in disparitia studentilor. Ea a fost descrisa drept "Prima doamna a crimei" si "Regina din Iguala", pentru ca ar fi condus reteaua de crima organizata din Iguala.

Cautarea studentilor nu a dus deocamdata la gasirea acestora, insa au fost descoperite mai multe morminte comune, fara legatura cu disparitia. In acestea se afla trupurile unor persoane despre care nici macar nu se stia ca sunt disparute.

Revolte in Mexic dupa disparitia a 43 de studenti: A fost arestat liderul unui cartel

Cei doi soti, el - fiul unor vanzatori de palarii si ea - sora a doi lorzi ai crimei organizate - au avansat pe scara sociala mexicana mai intai prin vanzarea de aur. Au reusit sa intre in contact cu persoane influente politic si acestea l-au sprijiniit pe Abarca sa intre in cursa pentru primarie, pe care a si castigat-o. Sotia sa si-a anuntat intentia de a-i succede, insa la 26 octombrie campania sa risca sa fie deranjata de protestele a 43 de studenti.

"Dati-le o lectie", ar fi spus aceasta. Potrivit politiei mexicane, cartelul familiei sale a cooperat cu politia locala pentru a opri studentii. In altercatia violenta ce a urmat, 43 de tineri au disparut pur si simplu.

"E o confesiune globala. O radiografie colectiva, o revelatie lamuritoare a mecanismelor privind intelegerea dintre puterile economice, in aceasta asa-zisa crima organizata, si politicienii, care, in realitate, sunt unii si aceiasi", a rezumat situatia jurnalistul Julio Hernandez Lopez.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...