Cartelurile mexicane au fost antrenate in SUA (I)

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 15:37
3807 citiri
Cartelurile mexicane au fost antrenate in SUA (I)
Foto: Arhiva

Fondatorii organizatiei Zetas, care se ocupa cu traficul de droguri si carne vie, in Mexic, au fost antrenati de americanii la Fort Bragg, inainte sa inceapa campania sangeroasa.

72 de imigranti au fost executati in luna august, in unul din cele mai brutale masacre din Mexic, de catre Zetas, unul dintre cele mai violente carteluri, lasandu-i sa putrezeasca in gramezi langa o ferma din statul Tamaulipas, in apropiere de granita cu SUA, potrivit Al Jazeera.

Organizatia are o reputatie infricosatoare, dar surpriza nu se trage din nivelul de violenta al acesteia, ci de unde a invatat aceste tehnici.

Unii din membrii initiali al cartelului au facut parte din fortele de elita ale Mexicului, antrenati la inceputul anilor '90 de catre a saptea Grupa a Fortelor Speciale, numiti si "mancatorii de serpi", la Fort Bragg, Carolina de Nord, a spus un fost comandant pentru Al Jazeera.

"Au participat la cursuri pentru citirea hartilor, comunicatii, antrenament standard pentru manuirea armelor usoare si grele", a spus Craig Deare, fostul comandant al fortelor speciale, care acum este profesor la Universitatea Nationala pentru Aparare din SUA.

"Am putut sa vad ce se intampla, din cauza ca avea legatura cu ce faceam eu la Pentagon in anii '90", a completat Deare.

Personalul mexican, care a primit antrenament din partea SUA, si mai tarziu a format organizatia Zetas, a provenit de la Grupul Fortelor Speciale Aeriene (GAFE), care este considerata a fi o divizie de elita in armata mexicana.

Fortele militare din toata lumea se antreneaza la Fort Bragg, asa ca nu e nimic special in faptul ca mexicanii au invatat acolo tehnici contraterorism. Totusi, spun criticii, tehnicile specifice invatate de Zetas au fost folosite in cariera lor de asasini si traficanti de droguri.

"Zetas are cu siguranta reputatia de a fi cel mai periculos, cel mai crud, si cel mai renegat dintre carteluri", a spus Kristen Bricker, un cercetator asociat cu Congresul Nord-American pentru America Latina (NACLA).

Aproximativ 29.000 de persoane au murit de cand presedintele mexican, Felipe Calderon, a declarat razboi cartelurilor, in 2006.

Violenta extrema

Grupul a infipt capetele victimelor in tarusi pe care le-a montat in zonele urbane, a postat torturi si executii pe internet, a fortat imigrantii in prostitutie si a masacrat studenti in timpul petrecerilor.

"Alte carteluri i-au acuzat ca nu folosesc "codul de onoare" al traficantilor de droguri, cauzand astfel violenta excesiva", a spus Bricker pentru Al Jazeera.

"Intr-o vreme, era considerat a fi rau sa ucizi o femeie insarcinata, dar acum nu mai este asa", sustine Bricker.

Deare, estimeaza ca "probabil mai mult de 500" de membri GAFE au primit antrenament de specialitate. Nu este sigur cat a durat antrenamentul. Zetas a intrat in atentia procurorului general din Mexic in 1999.

Cei doi lideri ai Zetas, Heriberto Lazcano, cunoscut sub numele de Z-3, si Miguel Trevino, cunoscut sub numele Z-40, au fost recrutati de Osiel Cardenas, liderul condamnat la inchisoare al cartelului Gulf. Numele de Zetas provine de la codul radio "Z" folosit de comandantii militari din Mexico.

In partea a doua a acestui articol voi prezenta motivele si legaturile dintre cartel, autoritatile mexicane si intelegerea economica nord-americana, NAFTA.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#carteluri Mexic, #trafic droguri Mexic, #Zetas asasini platiti , #Mexic