Cea mai veche si mai mare structura maiasa, descoperita in Mexic

Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 22:10
6501 citiri
Cea mai veche si mai mare structura maiasa, descoperita in Mexic
Foto: Arhiva Pixabay

Arheologi si istorici au folosit o tehnologie moderna de detectare aeriana si au descoperit cea mai mare si cea mai veche structura construita de civilizatia Maya - o uriasa platforma elevata rectangulara, construita intre anii 1.000 si 800 i.Hr pe teritoriul actual al statului mexican Tabasco.

Structura, spre deosebire de celebrele piramide maya din orase precum Tikal din Guatemala sau Palenque din Mexic, ce au fost ridicate cu aproximativ 1.500 de ani mai tarziu, nu a fost construita din piatra ci din pamant si argila si a fost probabil folosita pentru ritualuri, conform cercetatorilor.

Localizata la Aguada Fenix, in apropiere de granita cu Guatemala, structura masoara aproape 400 de metri latime si 1.400 de metri lungime si avea inaltimea intre 10 si 15 metri. Ca volum total, depaseste Marea Piramida din Giza ce a fost construita cu 1.500 de ani mai devreme.

In sit nu s-au gasit urme de sculpturi care sa reprezinte conducatorii comunitatii, ceea ce sugereaza ca la inceputurile sale, cultura Maya era egalitara si abia ulterior au aparut inegalitatile sociale si ierarhia adusa de acestea, sustin cercetatorii.

"Pentru ca este o structura atat de mare, daca pasesti pe ea nici nu-ti dai seama ca te plimbi pe ceva artificial", a declarat arheologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, coordonatorul studiului publicat de Nature. "Dar contururile sale se vad cu usurinta pe instrumentele lidar", a adaugat el.

Lidar, acronimul de la "Light Detection and Ranging", este o tehnologie din familia radarului si sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locatii, generand informatii 3D cu privire la forma si trasaturile structurilor aflate la sol.

"Oamenii din regiunile din jur se adunau probabil aici pentru ocazii speciale, probabil legate de ciclurile calendaristice. Ritualurile probabil ca implicau procesiuni (...) Oamenii depuneau obiecte simbolice, cum ar fi topoare din jad, in centrul acestui platou", a mai explicat Inomata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#structura maiasa veche , #Mexic