Presa din Mexic si cartelurile: Ce aveti cu noi? Lasati-ne in pace!

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 20:57
1910 citiri
Presa din Mexic si cartelurile: Ce aveti cu noi? Lasati-ne in pace!

In razboilul civil din Mexic ziaristi, fotoreporteri si multi comentatori din presa isi gasesc moartea din ce in ce mai des.

Anul acesta au fost asasinati 28 de membri ai presei, fapt, care, in sine, nu pare nimic deosebit in Mexic, dar face restul lumii sa priveasca meseria de ziarist ca fiind extrem de periculoasa.

Un anunt funebru din ziarul "El Diario" din Ciudad Juarez, in statul mexican Chihuahua, a atins un punct emotionant pentru mine, deoarece, cu ani in urma il cunoscusem pe Armando Rodriguez Carreon. Era mai tanar ca mine, cu vreo douazeci de ani si era extrem de erudit, avand cunostiinte din toate domeniile.

A fost secerat, recent, cu focuri de arme automate, de membrii unui cartel de traficanti de stupefiante, lasand un bilet langa cadavrul sau: "... por hacer demasiado muchas notas periodisticas en contra de nosotros" ("... pentru ca ai scris prea multe articole jurnalistice contra noastra").

Ziarul "El Diario" a publicat imediat, pe prima pagina, o scrisoare deschisa, adresata beligerantilor din acest conflict: "Ce aveti cu noi? Ce vreti de la noi? Lasati-ne in pace!"

Guvernul federal Mexican a emis de urgenta un comunicat prin care condamna atitudinea acestui ziar, ca si cum ar capitula in fata criminalilor. Mai mult, sugera, de asemenea ca acest ziar ar fi dispus sa "negocieze" cu cei care le omoara salariatii, punand o intrebare mai mult retorica: "Cine credeti voi ca e la putere? Noi, guvernul federal, sau criminalii?"

Adevarul e ca orasele din nord, in special Ciudad Juarez, sunt absolut la cheremul criminalilor. "Los federales" (Trupele federale) vin ziua si pleaca din oras pe la orele 20:00 dupa care banditii isi pot vedea de ale lor nestingheriti.

Comunitatea presei de pe continentele americane, de nord si de sud, se exprima clar, in condamnarea asasinarii presei libere, si se solidarizeaza cu familiile victimelor, cerand masuri urgente, din partea guvernului, pentru protectia presei.

Asa se face, ca astazi, presedintele tarii, Felipe Calderon, a semnat o lege prin care se acorda presei o protectie deplina din partea fortelor armate federale. Consensul insa, e ca daca acest guvern nu poate controla nici macar capitala tarii, nu va putea face nimic pentru ocrotirea presei libere.

In marile orase din Mexic acest val de crime contra presei ramane rampant:

- in Ciudad Juarez mor peste 133 de persoane pe luna, 3 dintre morti fiind jurnalisti;

- in Nuevo Laredo mor peste 95 de persoane pe luna, 2 dintre morti fiind jurnalisti;

- in Tijuana mor peste 39 de persoane pe luna, unul dintre ei fiind reporter;

- in Ciudad de Mexico, mor peste 20 de persoane pe luna, 3 dintre ei fiind jurnalisti;

- in Michoacan sunt asasinate peste 10 persoane pe luna, dintre care unul e jurnalist.

Faptul ca violenta nu cunoaste hotare e demonstrat de acest val de nelegiuiri, care trece din Mexic in SUA. Statele care au o granita comuna cu Mexicul, California, Arizona, New Mexico si Texasul cunosc o crestere vertiginoasa a crimelor violente, cum sunt asasinarile, luarile de ostateci pentru bani, spargeri de banci

si de locuinte, furturi de automobile si arme etc.

De aceea, guvernul SUA s-a decis sa mobilizeze unitati ale Garzii Nationale, cam vreo 1.800 de persoane, pentru a "intari" paza granitei contra acestui banditism originat in Mexic. Presa americana se intreaba: "Ce pot imbunatati acesti 1.800 de soldati, pe o frontera poroasa, care are o lungime de 3.169 km?"

Paza de frontiera are peste 28.000 de salariati. Daca vei adauga aceste 1.800 de persoane, lucrand in trei schimburi de cate 8 ore, si i-ai putea pune, pe toti, pe frontiera, vei avea cam 3 persoane pe km de hotar.

Daca insa interpolezi tot personalul ce trebuie sa lucreze in birouri, la punctele de trecere si la controlul vehiculelor, ajungi la o saturare efectiva a frontierei de mai putin de o persoana pe km de granita.

Elementele criminale conteaza pe acest fapt!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#carteluri droguri Mexic, #presa Mexic droguri , #Mexic