2.200 de militari vor participa la cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 11:32
5607 citiri
2.200 de militari vor participa la cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra
Foto: Arhiva MApN

Aproximativ 2.200 de militari din mai multe state vor participa, de la sfarsitul acestei saptamani, la cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra, "Sea Shield 19".

Fortele Navale Romane au transmis marti, printr-un comunicat, ca organizeaza, in perioada 5-13 aprilie, cel mai mare exercitiu multinational naval, in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre.

La exercitiul din acest an participa 14 nave militare romanesti si sase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda si Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri intrunite de lupta impotriva amenintarilor subacvatice, de suprafata si aeriene, adaptate la tipologia amenintarilor de securitate din regiunea Marii Negre.

"Scenariul exercitiului este fictiv si urmareste planificarea si executarea unei Operatii de Raspuns la Criza (CRO) sub mandatul unei Rezolutii a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (UNSC), in contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenintari simetrice si asimetrice", se arata in comunicat.

Fortele Navale Romane participa la acest exercitiu cu doua fregate, doua corvete, doua dragoare de mine, doua nave purtatoare de rachete, doua nave maritime pentru scafandri de lupta, trei remorchere maritime, un detasament de scafandri EOD (specializati in lupta impotriva amenintarilor subacvatice), doua detasamente mobile de lansare rachete si alte nave de sprijin, precum si structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronica si Observare, Directia Hidrografica Maritima, Centrul 110 Comunicatii si Informatica, Centrul pentru Tehnologia Informatiei si Aparare Cibernetica, care vor asigura suportul specific, de la tarm.

Fortele Aeriene Romane asigura secventele de lupta impotriva amenintarilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR si F-16, iar fortele navale ale Statelor Unite si ale Turciei vor actiona cu doua aeronave de patrulare maritima.

Fortele Terestre Romane participa la exercitiu cu un detasament din compunerea Brigazii 9 "Marasesti", pentru protectia cailor de comunicatii terestre si a portului Constanta.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat sa participe la Exercitiul "Sea Shield 19" Gruparea Navala Permanenta (SNMG-2), care opereaza in Marea Neagra, incepand din 28 martie 2019, avand in compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, Romania si Turcia.

In plus, Grecia si Bulgaria sunt reprezentate la exercitiu de cate o nava de lupta.

Navele militare straine urmeaza sa intre in portul Constanta sambata, cand este planificata deschiderea oficiala a Exercitiului "Sea Shield 19", la Terminalul de Pasageri, in prezenta sefului Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Alexandru Mirsu.

Pe timpul celor doua zile de escala in port, sunt programate vizite oficiale, dar si sedinte de discutare a detaliilor organizatorice pentru secventele planificate pe mare.

Toate navele participante vor iesi pe mare luni, 8 aprilie, pentru o saptamana in care isi vor sincroniza toate eforturile in vederea indeplinirii obiectivelor Exercitiului multinational "Sea Shield 19".

Fortele Navale precizeaza ca "Sea Shield 19" se suprapune peste doua aniversari importante ale comunitatii euro-atlantice din luna aprilie. Prima marcheaza 70 de ani de la infiintarea NATO, in aprilie 1949, cand 12 state din Europa Occidentala si America Nord infiintau alianta politico-militara prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord.

Al doilea moment aniversar este marcat de implinirea a 15 ani de cand Romania a devenit membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice.

15 ani de la aderarea Romaniei la NATO. Stoltenberg: Ne protejam si ne aparam reciproc de orice amenintare

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#exercitiu NATO Marea Neagra, #Sea Shield 19 NATO Marea Neagra , #NATO