Alerta NATO: Zeci de avioane ruse, inclusiv bombardiere nucleare, deasupra Europei

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 22:08
23719 citiri
Alerta NATO: Zeci de avioane ruse, inclusiv bombardiere nucleare, deasupra Europei

Zeci de avioane ruse, printre care si sase bombardiere nucleare, au efectuat "importante manevre militare" in spatiul aerian european, in ultimele 24 de ore, determinand o mobilizare a fortelor aeriene din opt tari, precum si a politiei aeriene NATO.

Este una dintre cele mai serioase amenintari ale Kremlinului impotriva Aliantei din ultimul an, daca nu din ultimul deceniu, spun oficialii NATO, citati de Financial Times.

"Aceste zboruri constituie un nivel neobisnuit de activitate in spatiul aerian european", se arata intr-un comunicat NATO.

Miercuri, opt avioane ruse, inclusiv patru bombardiere nucleare strategice TU-95 si patru avioane de realimentare, au fost detectate zburand dinspre Rusia deasupra Marii Norvegiei.

Sase dintre ele s-au intors, dar doua bombardiere si-au continua zborul spre sud, in apropierea coastei Norvegiei si au fost urmarite de catre Fortele Aeriene Regale Norvegiene.

Cand avioanele ruse s-au intors deasupra Marii Nordului, Taifunurile RAF le-au detectat prezenta in apropierea spatiului aerian britanic. Ulterior, luptatorii portughezi au fost mobilizati atunci cand aeronavele s-au indreptat in zona Peninsulei Iberice.

"Politia aeriana" NATO a interceptat 7 avioane ale Rusiei

In acelasi timp, avioane de la Politia Aeriana NATO, cu baza in Lituania, au fost mobilizate dupa ce au identificat sapte avioane de lupta ruse.

De asemenea, avioane turce au fost trimise pentru a monitoriza doua bombardiere strategice ruse escortate de doua avioane de lupta care se apropiau de Marea Neagra.

Marti, Germania, Danemarca, Finlanda si Suedia au trimis avioane pentru a se confrunta cu un alt incident din Marea Baltica, instigat de sapte avioane ruse, identice cu cele detectate miercuri. Desi aeronavele ruse au depus un plan de zbor, si au fost folosit dispozitive de receptie, nu au comunicat cu controlorii traficului aerian care au incercat sa le contacteze, potrivit NATO.

Numarul tot mai mare de incidente aeriene cu avioane din Rusia reprezinta o ingrijorare semnificativa pentru Alianta.

In ultimul an, NATO a marit numarul avioanelor stationate in zona statelor baltice, de la 4 la 16, si a cheltuit mai mult de de 150 de milioane de euro pentru modernizarea bazelor din regiunile respective.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...