Anunt de ultima ora al NATO: Simuleaza un razboi in Europa

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 22:37
10949 citiri
Anunt de ultima ora al NATO: Simuleaza un razboi in Europa

NATO va organiza in aprilie si iunie exercitii pentru a-si testa noua forta de reactie foarte rapida in Europa, denumita "Varf de lance".

Noua strategie de reactie rapida a fost anuntata in septembrie, pentru a face fata altor amenintari ruse, a anuntat miercuri un responsabil al Aliantei atlantice, relateaza AFP.

Exercitiul de alerta Nobel Jump urmeaza sa aiba loc de la 7 la 10 aprilie in Olanda si Republica Ceha. "El se va concentra pe pregatirea si desfasurarea rapida a elementelor" acestei forte, care va trebui sa fie capabila sa ajunga la locul de criza sau agresiune externa in termen de 48 de ore pana la 7 zile, a indicat un responsabil militar al NATO jurnalistilor la baza din Mons (vestul Belgiei).

O grupare navala NATO va face o escala in Portul Constanta, la sfarsitul acestei saptamani

Un exercitiu mai spectaculos, Nobel Jump 2, va fi apoi organizat intre 9 si 19 iunie pentru "testarea capacitatii de a desfasura trupe aliate din Germania, Olanda, Norvegia si Republica Ceha", care "se vor duce in zona de antrenament Zagan din vestul Poloniei... pentru a raspunde la o criza ce ar avea loc", a adaugat acest responsabil.

"Aceasta va incepe cu lovituri aeriene, apoi desfasurare de trupe pe cale aeriana sau elicoptere si probabil forte speciale", potrivit ofiterului. "Apoi, va avea loc o jonctiune cu trupele avansate" ale fortei foarte rapide, care se va deplasa la bordul tancurilor si vehiculelor blindate.

Acest exercitiu va coincide cu altul din nordul Poloniei, unde va fi simulat un asalt amfibie.

Forta "Varf de lance" este caracterizata prin "capacitatea ei de a se desfasura imediat ce este semnalata o problema. Acest lucru ne va permite sa actionam ca un factor de descurajare impotriva oricarei escaladari", a reamintit ofiterul NATO.

Manevre NATO, inclusiv in Romania - Rusia e furioasa: "Vom lua contramasuri"

"Acest lucru schimba calculele adversarului", a asigurat el, in timp ce tarile din Europa de Est membre NATO, care au trait sub ocupatia sovietica, sunt foarte preocupate de invazia Rusiei in Crimeea si sprijinul Moscovei pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.

Un exercitiu de mare amploare, cu participarea a 25.000 de soldati, este de asemenea planificat in Spania, Portugalia si Italia in toamna.

Noua forta "Varf de lance" a NATO ar trebui sa fie operationala in 2016. "Acesta este un raspuns la actiunile agresive ale Rusiei, care a violat dreptul international si anexat Crimeea", a declarat in februarie secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Citeste si:
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...