Basescu: Toate tarile NATO trebuie sa aiba acelasi ton legat de Rusia (Video)

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 13:19
1843 citiri
Basescu: Toate tarile NATO trebuie sa aiba acelasi ton legat de Rusia (Video)
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a prezentat, vineri, principalele obiective urmarite de Romania la Summit-ul NATO de la Lisabona, printre acestea aflandu-se adoptarea noului concept strategic al Aliantei, stabilirea strategiei pentru Afganistan, dar si asumarea apararii antiracheta ca misiune NATO.

Intr-o scurta declaratie de presa tinuta de presedintele Basescu la plecare, pe Aeroportul Henri Coanda, acesta a precizat ca Romania va sustine mentinerea angajamentelor tuturor statelor fata de Afganistan, decizie asumata la Summit-ul de la Bucuresti, cand s-a stabilit si cresterea numarului de militari dizlocati in aceasta tara.

"Suntem in stadiul in care se prefigureaza strategia de consolidare a fortelor NATO in Afganistan si fixarea unui calendar pana la care fortele de securitate sa gestioneze intreg terioriul tarii(...) Estimarea e in 2014(...) Probabil ca se va pune accent pe nevoia detasarii suplimentare de instructori pentru fortele afgane", a declarat presedintele.

Un alt obiectiv urmarit de Romania va fi "continuarea politicii usilor deschise".

"Romania e extrem de interesata ca toate statele din Balcanii de Vest sa poata avea perspectiva integrarii in NATO", a mai subliniat Traian Basescu precizand ca se refera inclusiv la Georgia sau Ucraina, tari care si-au exprimat aceasta intentie la Summit-ul NATO de la Bucuresti si care vor trebui sa aiba in continuare "posibilitatea evolutiei in aceasta directie, daca asa vor decide".

Traian Basescu a mai spus ca in interventia sa la Lisabona va sustine necesitatea influentei crescute a NATO in estul Marii Negre, in contextul in care in aceasta zona este importanta prin transferul de terorism si de droguri dinspre Afganistan si Marea Caspica, dar si prin "existenta conflictelor inghetate".

Basescu la TVR - Despre NATO, Rusia, euro si relatiile clanurilor mafiote cu politia

In ceea ce priveste relatia cu Rusia, presedintele Traian Basescu a sustinut ca Romania este pentru "mentinerea unitatii si solidaritatii Aliantei in mesajele adresate Rusiei", apreciind ca esential "ca toate tarile sa vorbeasca pe acelasi ton si cu acelasi continut in perspectiva cooperarii cu Rusia".

"Romania e deschisa unei bune colaborari cu Federatia Rusa pe tot palierul de subiecte", a mai subliniat seful statului.

De asemenea, acesta a precizat ca tara noastra isi va exprima la Lisabona preocuparea cu privire la impasul in care se afla regimul controlului de armamente conventionale in Europa, precum si interesul privind continuarea procesului de reformare a NATO si implementarea noului concept strategic al Aliantei.

La final, Traian Basescu a anuntat ca va avea o serie de intalniri bilaterale cu omologii sai prezenti la summit, pe probleme de securitate, dar si pe teme care privesc relatiile directe.

La Summit-ul NATO care se desfasoara la Lisabona in perioada 19-20 noiembrie participa 39 de sefi de state si peste 5.000 de inalti oficiali.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Basescu Summit NATO, #summit NATO Lisabona, #Romania Summit NATO Rusia , #NATO