Ce este Adunarea Parlamentara a NATO si de ce e importanta

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 18:40
2602 citiri
Ce este Adunarea Parlamentara a NATO si de ce e importanta
Foto: rfi.ro

Adunarea Parlamentara a NATO, care a inceput vineri, 7 octombrie, la Bucuresti este, in ciuda faptului ca nu are putere de decizie, cel mai important for de dezbateri si proiectii pe teme de securitate pe care il are cea mai mare alianta politico-militara a lumii.

In primul rand, trebuie spus ca Adunarea Parlamentara a NATO nu este parte a structurilor NATO si, deci, nu are legatura directa cu Alianta Nord-Atlantica. Cel mai corect ar fi sa fie denumita "Adunarea Parlamentara a statelor din NATO". Si a aliatilor sai, avand in vedere ca participa si reprezentanti ai statelor care nu fac parte din organizatie, dar sunt direct interesate de legaturi cu aceasta.

Care e, in cazul asta, importanta sa?

1. E un forum de analiza urias

Adunarea Parlamentara a NATO asigura o voce pentru fiecare dintre cei aproximativ 300 de oameni care o alcatuiesc, din statele membre, partenerii regionali si institutii precum Parlamentul European.

Avantajul fata de structurile oficiale ale NATO e legat de faptul ca aici se poate discuta o gama mult mai larga de probleme, fara restrictii, si se pot face propuneri, evaluari si proiectii pe mai multe teme si din mai multe unghiuri.

2. Asigura legatura dintre NATO si parlamentele tarilor care o alcatuiesc

Cu alte cuvinte, ajuta la o mai mare implicare a cetatenilor, prin reprezentantii lor directi, parlamentarii, in treburile unei institutii in care deciziile se iau doar de catre reprezentantii Executivelor. Asta inseamna ca nu doar majoritatile care sustin Guvernele, ci o paleta mult mai larga de parlamentari este implicata in dezbaterea privind NATO. Cu alte cuvinte, e auzita nu doar vointa puterilor, ci si a viitoarelor puteri din tarile membre.

3. Integreaza parteneri si viitoare state membre in discutiile despre NATO

Adunarea Parlamentara a NATO contribuie consistent la extinderea influentei Aliantei Nord-Atlantice, datorita faptului ca include reprezentanti ai unor state care, in mod normal, sunt doar afectate de deciziile organizatiei. Cu alte cuvinte AP a NATO este o tribuna si pentru tarile din afara Aliantei. Sunt "bagate in seama" si ascultate. Ori, in politica externa a oricarui stat, asta conteaza enorm.

4. Contureaza viitorul NATO

Adunarea Parlamentara a NATO, desi nu e ea ca care ia deciziile privind viitorul Aliantei, contribuie foarte mult la asta, prin numarul de propuneri pe care le face si contururile pe care le deseneaza. Concluziile diverselor sale comitete, desi nu obliga pe nimeni din interiorul NATO, sunt aproape de fiecare data luate in seama de cei care detin puterea de decizie in NATO.

Ce se discuta la Bucuresti

Presedintele Adunarii Parlamentare a NATO, Karl Lamers, a vorbit, vineri, la deschiderea lucrarilor acestui for, desfasurate la Bucuresti, despre cele mai importante subiecte care vor fi abordate si despre importanta scutului antiracheta pentru Romania.

Lamers a spus ca se va pune accent pe misiunea NATO din Afganistan, cea mai importanta a aliantei, ca se va discuta, printre altele, despre misiunea din Libia si tranzitia spre democratie din nordul Africii, la care Romania poate aduce propriul sau exemplu, noul concept strategic al NATO, scutul antiracheta, Balcanii sau securitatea cibernetica.

Lucrarile Adunarii Parlamentare a NATO se desfasoara la Bucuresti, intre 7 si 10 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#adunare parlamentara NATO, #rol Adunare Parlamentara NATO , #NATO