Ziare.com

Ce este Adunarea Parlamentara a NATO si de ce e importanta

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 18:40

   

Ce este Adunarea Parlamentara a NATO si de ce e importanta
Adunarea Parlamentara a NATO, care a inceput vineri, 7 octombrie, la Bucuresti este, in ciuda faptului ca nu are putere de decizie, cel mai important for de dezbateri si proiectii pe teme de securitate pe care il are cea mai mare alianta politico-militara a lumii.

In primul rand, trebuie spus ca Adunarea Parlamentara a NATO nu este parte a structurilor NATO si, deci, nu are legatura directa cu Alianta Nord-Atlantica. Cel mai corect ar fi sa fie denumita "Adunarea Parlamentara a statelor din NATO". Si a aliatilor sai, avand in vedere ca participa si reprezentanti ai statelor care nu fac parte din organizatie, dar sunt direct interesate de legaturi cu aceasta.

Care e, in cazul asta, importanta sa?

1. E un forum de analiza urias

Adunarea Parlamentara a NATO asigura o voce pentru fiecare dintre cei aproximativ 300 de oameni care o alcatuiesc, din statele membre, partenerii regionali si institutii precum Parlamentul European.

Avantajul fata de structurile oficiale ale NATO e legat de faptul ca aici se poate discuta o gama mult mai larga de probleme, fara restrictii, si se pot face propuneri, evaluari si proiectii pe mai multe teme si din mai multe unghiuri.

2. Asigura legatura dintre NATO si parlamentele tarilor care o alcatuiesc

Cu alte cuvinte, ajuta la o mai mare implicare a cetatenilor, prin reprezentantii lor directi, parlamentarii, in treburile unei institutii in care deciziile se iau doar de catre reprezentantii Executivelor. Asta inseamna ca nu doar majoritatile care sustin Guvernele, ci o paleta mult mai larga de parlamentari este implicata in dezbaterea privind NATO. Cu alte cuvinte, e auzita nu doar vointa puterilor, ci si a viitoarelor puteri din tarile membre.

3. Integreaza parteneri si viitoare state membre in discutiile despre NATO

Adunarea Parlamentara a NATO contribuie consistent la extinderea influentei Aliantei Nord-Atlantice, datorita faptului ca include reprezentanti ai unor state care, in mod normal, sunt doar afectate de deciziile organizatiei. Cu alte cuvinte AP a NATO este o tribuna si pentru tarile din afara Aliantei. Sunt "bagate in seama" si ascultate. Ori, in politica externa a oricarui stat, asta conteaza enorm.

4. Contureaza viitorul NATO

Adunarea Parlamentara a NATO, desi nu e ea ca care ia deciziile privind viitorul Aliantei, contribuie foarte mult la asta, prin numarul de propuneri pe care le face si contururile pe care le deseneaza. Concluziile diverselor sale comitete, desi nu obliga pe nimeni din interiorul NATO, sunt aproape de fiecare data luate in seama de cei care detin puterea de decizie in NATO.

Ce se discuta la Bucuresti

Presedintele Adunarii Parlamentare a NATO, Karl Lamers, a vorbit, vineri, la deschiderea lucrarilor acestui for, desfasurate la Bucuresti, despre cele mai importante subiecte care vor fi abordate si despre importanta scutului antiracheta pentru Romania.

Lamers a spus ca se va pune accent pe misiunea NATO din Afganistan, cea mai importanta a aliantei, ca se va discuta, printre altele, despre misiunea din Libia si tranzitia spre democratie din nordul Africii, la care Romania poate aduce propriul sau exemplu, noul concept strategic al NATO, scutul antiracheta, Balcanii sau securitatea cibernetica.

Lucrarile Adunarii Parlamentare a NATO se desfasoara la Bucuresti, intre 7 si 10 octombrie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2418 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ha ha ha ! la cate "supe" de genul asta am asistat eu ?

asta sa i-o spune-ti lui Mutu !

 

DACA-L IRITA PUTINEL...

...pe putinika,si poti spune ca a fost un succes!
Si sa nu-mi spuneti voi,forumistilor,ca n-avem nevoie de succesuri...ha,ha,ha!

La AP NATO va participa si federatia rusa,iar principala tema de

discutie ar trebui sa fie insecuritatea creata voit de complicele la terorism international Basescu Traian prin declaratiile iresponsabile facute in ultimul an,dar si prin transfomarea unei tari membra NATO,intr-o tara cu insecuritatea absoluta publica si socio-economica componente principale ale luptei impotriva teporismului international.Toate acestea compromit lupta impotriva teorirsmului international si fac ca rolul principal al AP NATO,sensibilizarea parlamentarilor fată de problemele de apărare si securitate,sa fie diminuat.Basescu traian trebuie aspru penalizat si chiar inlaturat de la presedentia unei tari membre NATO pentru faptele lui de insecuritate est europeana.

 

WOW !

Ciumpalacii din NATO vor o Libie dupa copia Rominiei ! adica sa vinda petrolul si ce a mai ramas din industrie...celor din afara. Frumoasa perspectiva ii mai asteapta. Il vor regreta pe Gadafi asa cum unii il mai regreta pe Ceausescu !

 

NATO isi tine sesiunea parlamentara in tara unde presedinte e

un complice la terorism international,Basescu Traian?Ori CIA este incompetent,ori lupta impotriva terorismului este o mare minciuna.

Romania mai are Parlament?Nu i s-a substituit basescu -PDL cu vina

mafiot penala cu ale lor nonconstitutionale Ordonante de Urgente?de ce este in Romania AP n.a.t.o si pe cheltuiala cui?cu ce platesc romanii aceasta reuniune cu laptele bebelusilor sau cu medicamentele batranilor?

 

@bstefan & "Romania mai are Parlament?"

Ca il urati pe Basescu e de inteles si e dreptul dumneavoastra!
Ca sa postati afirmatii de genul "Ori CIA este incompetent,ori lupta impotriva terorismului este o mare minciuna." este necesra o mare lipsa de discernamant.
Democratia are marele avantaj de a permite tuturor dreptul la exprimare si ajuta astfel pe politicieni sa masoare nivelul de intelegere al electoratului tinta.
Probabil ca astfel se explica inabilitatile politice din luarile de pozitie ale domnului Ponta, domnia sa se adreseaza unui public cu grad mai redus de discernamant.

s-au intalnit sa discute

care e cea mai eficienta metoda de eradicare a umanitatii. Faptele lor vorbesc de la sine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor