Cel mai mare summit din istoria NATO, un test pentru Obama

Vineri, 18 Mai 2012, ora 10:35

   

Cel mai mare summit din istoria NATO, un test pentru Obama
Cel mai mare summit din istoria NATO incepe duminica, la Chicago, acesta fiind precedat de reuniiunea G8, care are loc la Camp David.

Ambele reuniuni internationale sunt extrem de importate pentru Barack Obama, gazda lor, avand in vedere ca acesta este in plina campanie electorala pentru un nou mandat la Casa Alba.

Nu mai putin de 60 de state si organizatii participa la summit-ul NATO de la Chicago.

Discutiile summit-ului se vor axa pe trei mari teme: angajamentul Aliantei in Afganistan pe termen lung, dincolo de data retragerii trupelor, in 2014; necesitatea de a veghea ca Alianta sa dispuna de capacitati pentru protejarea populatiilor si teritoriilor tarilor membre si pentru a face fata sfidarilor secolului al XXI-lea si intarirea retelei de parteneriat detinuta de NATO in lume, scrie ABC News.

Afganistan, subiect important

La Chicago, Alianta va stabili angajamentul sau in Afganistan dupa ce misiunea fortelor ISAF se va fi terminat, in 2014, cand transferul securitatii catre fortele afgane s-a incheiat. Acest transfer a inceput in martie 2011 si in prezent 75% din populatia afgana se afla sub protectia fortelor nationale, instruite si organizate de catre fortele internationale.

Iar fortele afgane conduc peste 40% din operatiunile de pe teritoriul Afghanistanului, secondate, fireste, de trupele internationale, al caror rol s-a transformat treptat din cel combatant in cel de sustinere (support) si instruire (training).Acum cateva zile, presedintele Karzai a anuntat ca mai mult de 300.000 de soldati afgani au preluat controlul a alte 11 provincii, aducand, asa cum a mentionat, 75% din populatia afgana sub protectia acestora.

Summit-ul este consacrat esential Afganistanului, a precizat Rasmussen, subliniind ca acest lucru "va demonstra ca ansamblul comunitatii internationale isi asuma responsabilitatea situatiei din aceasta tara si din regiune". Pentru prima oara, summit-ul Aliantei, pe care SUA il gazduieste dupa 13 ani, se va tine intr-un oras american altul decat capitala Washington.

Tensiuni intre aliati

Summit-ul nu va fi lipsit de unele tensiuni. Pakistanul a acceptat in final sa participe, pe fondul tensiunilor instalate intre Islamabad si Washington.

Un flux continuu de informatii a facut cunoscute protectiile si complicitatile de care au beneficiat ani de zile Bin Laden si apropiatii sai din partea inaltilor responsabili pakistanezi chiar sub nasul americanilor. Dar iritarea presedintelui pakistanez a fost provocata mai ales de folosirea dronelor deasupra Pakistanului pentru campanii contra zonelor tribale.Dupa anuntul Moscovei ca presedintele Putin va fi absent de la reuniunea G8 de la Camp David, spiritele s-au incins si mai mult in urma unui raport facut public de Congres in care se exprima ingrijorarea legata de vanzarile de arme de catre Franta, Germania si Italia Rusiei, intr-un volum fara precedent, de mai multe miliarde dolari.

Raportul pune accentul pe contractul semnat intre Franta si Rusia in iunie 2010 si care suscita ingrijorari fata de posibilitatea pe care o ofera Moscovei de a desfasura submarine franceze de ultima generatie, Mistral, in zona cruciala a Marii Baltice, ceea ce mai multe state membre NATO considera o amenintare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de2952 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
nusual
rank 5
O adunare de oameni politici,care sa ia notite de la Obama
Ceva ca la sedintele de partid ale lui Ilici!Adica cine voteaza ?cine se abtine?-nimeni impotriva.URAAA!
starpitorul
rank 5
o'bamba... teroristu cu no'bell pt pace oferit de perciunatzi!
eu zic sa ii mai dea unu, repede pana nu incepe cu iranu...

"scaparea sincera" catre Medvedev in fata microfoanelor lumii a fost bine jucata...
poate se alege si cu un oscar... pt rolul principal in "ce am mai fraierit planeta cu "pacea"

sutele alea de organizatii... toti primesc discret check-ul!

ce ne-o mai lipsi utecel la intoarcere... sa racneasca odinul din ebraica in romana... "cat de mare nevoie avem de F18"... de tacuri... de armament in general!

si el, tocmai ne-a salvat prin semnarea unui nou contract de cateva miliarde!
ulivia
rank 1
NATOare in presedinte Romaniei un complice la terorism international
De aceea este extrem de important ca dupa 4 ani si dupa evenimente care au implicat direct romania in acte de terorism international ca Traian Basescu de ;la ora 16 ,poate ne spune de ce A REFUZAT, in anul 2008, sa semneze Codul de conduita al UE, implicit al EDA, in domeniul achizitiilor militare. Suntem singura tara a Uniunii care a refuzat acest lucru si, din aceasta cauza, in urma investigatiilor facute de EDA, Traian Basescu ESTE acuzat de faptul ca refuzul sau categoric, in ciuda normelor care trebuiesc respectate in Uniune de catre tarile membre, are la baza favorizarea si chiar complicitatea sa la contrabanda nationala si interstatala cu arme!".Fapt confirmat in 2011 ,cand o arma fabricata la Cugir a fost folisita de teroristul sud-american in atentatul asupra Casei Albe.Ne-am saturat sa-l vedem pe acest incriminal penal international, cum ne da lectii ,iar apoi atenteaza cu ura securista impotriva Romaniei. Pe strazile marilor capitale din America Latina legea o fac Kalasnikov-uri AK-47 importate din Romania.Nov.2011.Atentatul esuat de la Casa Alba: Arma folosita ar fi fost fabricata in Romania, la Cugir. Autorul atacului i-a spus unui prieten ca Obama este "Anticristul"

http://www.hotnews.ro/stiri-international-10726545-atentatul-esuat-asupra-lui-barack-obama-arma-folosita-fost-fabricata-romania-cugir.htm

http://stareanatiunii.com/trafic-de-armament-in-america-latina.html
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor