Centre de comanda NATO, activate in Romania si alte tari de langa Rusia

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 19:24
3240 citiri
Centre de comanda NATO, activate in Romania si alte tari de langa Rusia
Foto: Ziare.com

Sase centre de comandament NATO si-au inceput activitatea, marti, in sase state din Europa de Est - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Romania -, anunta Alianta Nord-Atlantica, intr-un efort de a raspunde unor ingrijorari fata de o amenintare din partea Rusiei.

Alianta Nord-Atlantica si-a consolidat rolul in Europa de Est, cu scopul de a descuraja potentiali agresori si pentru a le oferi asigurari aliatilor sai din regiune in contextul razboiului din estul Ucrainei, unde Moscova este acuzata ca-i sustine pe separatistii prorusi, dupa ce a anexat Crimeea. Rusia dezminte aceste acuzatii.

Cele sase centre NATO au misiunea sa asigure coordonarea si pregatirea echipelor speciale de interventie rapida ale Aliantei, sa coordoneze exercitiile si sa planifice activitatile militare ale blocului in regiune, relateaza RFE-RL online.

Primul comandament NATO din Romania, inaugurat la inceputul lui septembrie

Fiecare dintre ele urmeaza sa aiba aproximativ 40 de oameni pana la sfarsitul anului.

Centrele "si-au inceput activitatea, dar nu sunt inca operationale la capacitatea maxima", a declarat un purtator de cuvant al NATO.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, urmeaza sa participe joi la ceremonia de inaugurare a Centrului de Comanda si Control din Lituania.

Avertisment sumbru: NATO si Rusia se pregatesc activ pentru razboi

Decizia infiintarii acestor Unitati de Integrare a Fortelor NATO a fost luata la Summitul din Tara Galilor, in septembrie 2014.

Centrele urmeaza sa fie deplin operationale pana la viitorul summit al Aliantei Nord-Atlantice, prevazut in iulie 2016 la Varsovia, a precizat purtatorul de cuvant.

NATO efectueaza in prezent, in Europa, exercitii comune ale fortelor aeropurtate ale unor state membre. Este vorba despre cele mai importante exercitii ale blocului militar in Europa de la sfarsitul Razboiului rece si pana in prezent.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#centre NATO Romania, #centru NATO Romania , #NATO