Centre de comanda si control, infiintate de NATO in Romania (Video)

Joi, 05 Februarie 2015, ora 21:47

   

Centre de comanda si control, infiintate de NATO in Romania (Video)
Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, acestea urmand sa devina operationale in 2016, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, joi, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei.

La reuniunea ministrilor Apararii de la Bruxelles s-a decis constituirea imediata pe teritoriile aliatilor din est - Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - a unor Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care vor "asigura o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici".

NATO isi intareste pozitia in estul Europei: Care e riscul pentru Romania din partea Rusiei

Pe langa acest centru, Romania va gazdui un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO.

Dusa: Sunt masuri istorice"Dupa primirea in NATO din 2004, masurile care s-au aprobat astazi pentru Romania sunt foarte importante, putem sa le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO si UE. Aceste structuri multinationale NATO de comanda si control reprezinta materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezente vizibile si persistente a NATO pe teritoriul tarilor aliate.

Aceste unitati vor avea un rol cheie pentru legatura dintre fortele nationale si cele NATO, asigurand elementul de comanda si control in situatii in care noua forta de reactie a Aliantei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocata", a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

El a precizat ca in cadrul discutiilor ministeriale s-a stabilit si aplicarea masurilor necesare pentru operationalizarea Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat - "Varful de lance" - prezentata joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Aceasta va fi constituita dintr-o brigada de forte terestre, avand in compunere pana la cinci batalioane de manevra, cu o viteza de reactie de la doua la trei zile in cazul unui conflict.

Pentru anul 2015 se va testa o solutie interimara a programului, cu contributii din partea Germaniei, Olandei si Norvegiei.

Cele doua centre din Romania vor fi implementate pe parcursul anului 2015 si vor fi puse la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice incepand cu anul 2016. Aici vor lucra atat personal roman cat si militari din statele membre NATO.

Printre statele membre vehiculate ca vor trimite militari in Romania se numara Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.

Marea Britanie trimite 1.000 de militari in Romania si Polonia, ca sa descurajeze Rusia

Marea Britanie va juca un rol de conducere in Forta de reactie rapida a NATO din Europa Centrala si de Est, urmand sa trimita trupe in comandamentele regionale din Romania si Polonia, a anuntat ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon.

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari si patru avioane de vanatoare de tip Typhoon pentru noua Forta de reactie rapida, a precizat Fallon.

"Credibilitatea NATO in contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare tara. Cuvintele dure trebuie sustinute prin actiuni ferme", a subliniat Fallon.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 8956 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
simandrei
rank 1
asta e defapt...
motivul pentru care merg toti la tubulatura...
razvanus
rank 5
sa fim inarmati
ROMANIA si alte tari din Europa sa fie inarmate cu multe arme pentru ca la nevoie sa avem cu ce lupta in RAZBOI.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Noi de-abia din 2017 incepem.
Asa au hotarat Ponta si Dusa, la cererea unor tovarasi. Pana atunci ii asteptam pe ursi cu paine si sare :)
cititoru
rank 5
Vaicareala ca "devenim tinta"
Eu cred ca da, devenim tinta, dar razboi nu va fi, "tinta" nu va fi lovita. In plus, in avanpostul care devenim se va gasi de mancare ...
IL_VALACHO
rank 1
Este departe de a fi suficient!
Citeva avioane,citeva tancuri si 1000-2000 de oameni nu il pot opri pe putin,daca decide sa faca lucruri nebunesti.Ar trebui o forta de cite 20-30.000 de militari NATO in fiecare tara est europeana(polonia,tarile baltice,romania)cite 100 tancuri si 100 avioane nato si poate ca nici atunci nu ar fi sigur.Asta sa fie forta care,impreuna cu armatele tarilor respective sa ii poata intirzia pe rusi sa inainteze,in prima faza a unui conflict,pina cind intreaga forta NATO sa fie gata sa actioneze.Cu unul ca putin nimic nu este sigur!
cadu
rank 1
alti bani alta distractie ,pt somerii organ terroriste.....
sa mance si ei "ceva".....!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor