Centru de comanda NATO in Romania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 15:10
7664 citiri
Centru de comanda NATO in Romania

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat, vineri, in cadrul summit-ului din Tara Galilor, ca alianta a decis implementarea unui plan de raspuns rapid pentru intarirea apararii colective a NATO.

In cadrul acestui plan, ar putea fi instalat un centru de comanda NATO si in Romania, a spus Rasmussen.

Seful NATO a aratat ca s-a decis crearea unei noi forte multinationale in cadrul "Readiness Action Plan". Statele baltice, Polonia si Romania au solicitat sa gazduiasca, pentru noua forta, comandamentele de comanda.

Asa-zisa forta "spearhead" va intari apararea colectiva a NATO pentru ca "mediul de securitate este mai imprevizibil ca oricand, Rusia ataca Ucraina, extremistii cresc in Orientul Mijlociu, instabilitatea creste in Africa de Nord".

NATO pregateste o forta de reactie rapida si cere mai multi bani

"NATO trebuie sa fie pregatita pentru o gama intreaga de amenintari" si va face "pasi imediati pentru a ne intari apararea": "vom mentine activitatea continua si prezenta in partea de est a aliantei in mod rotativ. Avem o forta de raspuns NATO, multinationala, care poate fi detasata oriunde in lume pentru apararea colectiva sau managementul crizelor. Azi am fost de acord sa cream o forta capabila sa fie detasata foarte rapid".

Rasmussen a explicat ca este vorba despre "cateva mii de trupe terestre capabile sa fie detasate in cateva zile. Pentru a facilita asta, vom stabili o prezenta de comanda si control in estul aliantei, ca sa putem face fata rapid si ferm oricarei amenintari".

Aceasta "prezenta de comanda si control" poate fi stabilita in tarile baltice, Polonia si Romania, intrucat aceste state si-au exprimat dorinta de a gazdui aceste instalatii NATO.

"Aceasta decizie e un mesaj clar: NATO isi apara toti aliatii tot timpul", a spus Rasmussen, care a adresat si un avertisment "oricarui agresor: daca va ganditi sa atacati un aliat, veti fi confruntat cu toata alianta".

"Ne vom asigura ca NATO ramane pregatit, robust si raspunde la amenintari", a intarit seful aliantei.

Acesta a mai anuntat ca, incepand de vineri, "apararea cibernetica este parte a apararii colective".

"Am convenit sa oferim parteneriate Georgiei, Moldovei, Iordaniei si reafirmam pregatirea de a oferi capacitati de securitate Libiei, cand permit circumstantele, si suntem gata sa asistam Irakul, daca va face o cerere in acest sens", a continuat Rasmussen, care a mai spus ca pana in 2015 alianta va decide daca invita Muntenegru sa adere.

Summit-ul NATO a avut loc la Newport, in Tara Galilor, intr-o perioada marcata de evolutii importante pentru securitatea globala: de la criza ruso-ucraineana la evolutiile din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Agresiunea Rusiei in Ucraina, denuntata in numeroase randuri de Rasmussen si alti lideri NATO, a reprezentat un subiect major de discutie.

Au fost prezenti sefi de stat si de guvern din 28 de tari membre ale NATO, precum si lideri din 33 de tari partenere ale Aliantei si din state care participa la misiunea din Afganistan (ISAF).

Evenimentul are o relevanta aparte pentru Romania, in contextul implinirii in 2014 a 10 ani de la aderarea tarii noastre la NATO. Tara noastra a fost reprezentata de presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rasmussen cmandament NATO Romania, #baza NATO Romania , #NATO