Cheltuielile NATO cresc al saselea an consecutiv in 2020. O trerime din membri ating obiectivul alocarii a 2% din PIB

Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:58
2842 citiri
Cheltuielile NATO cresc al saselea an consecutiv in 2020. O trerime din membri ating obiectivul alocarii a 2% din PIB
F-35/NATO/Facebook

Cheltuielile statelor europene membre NATO si ale Canadei in domeniul Aprarii cresc al saselea an consecutiv in 2020 - iar o trime dintre statele membre ating obiectivul alocarii a 2% din PIB, inclusiv Romania (2,38% din PIB), a anuntat miercuri secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relateaza AFP.

"Anul acesta va fi al saselea an consecutiv de crestere a cheltuielilor militare ale aliatilor europeni si Canadei, o crestere reala de 4,3%. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue", a anuntat Stoltenberg intr-o conferinta de presa, cu o zi inaintea unei reuniuni prin videoconferinta a ministrilor Apararii din statele membre NATO.

Organizatia Tratatului Nord-Atlantic a publicat miercuri datele cheltuielilor in domeniul Apararii ale statelor membre NATO.

Potrivit acestor date, care sunt doar niste estimari cu privire la 2019 si 2020, Statele Unite este necesar sa faca un efort bugetar mare, prin cheltuieli care reprezinta 3,87% din PIB-ul american.

Statele membre NATO, cu Germania in frunte, fac obiectul unor presiuni din partea presedintelui american Donald Trump, care le reclama un efort mai mare in vederea atingerii unui obiectiv al cheltuielilor egale de 2% din PIB.

Dintre cele 30 de state membre, zece depasesc acest prag in 2020 - intre care Grecia (2,58%), Regatul Unit (2,43%), Romania (2,38%) Polonia (2,30%) si Franta (2,11%).

Anul trecut, doar trei state se aflau in aceasta situatie, si anume Statele Unite, Grecia si Regatul Unit.

Germania ramane in continuare sub acest prag - la 1,57% din PIB -, dar si Canada (1,45%).

Ministri Apararii statelor NATO se reunesc joi si vineri, prin videoconferinta.

Intre subiectele abordate se afla "dreapta repartizare a poverii" militare, a anuntat Stoltenberg.

Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
România-Rusia: Frica și Tezaurul
România-Rusia: Frica și Tezaurul
Niciun oficial român de rang înalt nu a contrazis-o pe purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova care a spus că datoriile României faţă de Rusia ar fi de 20-25 de ori valoarea...
#NATO, #stiri internationale, #cheltuieli, #inzestrare, #Securitate, #Rusia, #SUA , #NATO