10 ani de cand Romania e tara NATO - mesaje politice in contextul anexarii Crimeii

Sambata, 29 Martie 2014, ora 12:06
2230 citiri
10 ani de cand Romania e tara NATO - mesaje politice in contextul anexarii Crimeii
Foto: titulescu.eu

Romania aniverseaza, sambata, 10 ani de la intrarea oficiala in NATO, prilej cu care inalti demnitari ai statului au transmis mesaje de recunostinta fata de militarii romani si de prietenie fata de partenerii din alianta nord-atlantica.

Romania a intrat in NATO in 2004, alaturi de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia. Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmata de ceremonia arborarii drapelului Romaniei in fata Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizata la 2 aprilie 2004.

"Anul 2004 este unul dintre cei mai importanti ani ai politicii externe romanesti, incepand din 1989 si pana in prezent. (...) Faptul ca astazi Romania este un partener credibil in plan international se datoreaza in mare parte dumneavoastra, militarilor din cadrul MApN si jandarmilor din cadrul MAI, pentru rigurozitatea si responsabilitatea cu care v-ati asumat si v-ati respectat angajamentele, pentru maniera inteligenta in care ati participat activ la edificarea unui mediu international sigur", se arata intr-un comunicat remis de Gabriel Oprea, ministru de Interne si vicepremier pentru securitate nationala.

In comunicat se precizeaza ca, in calitatea sa de stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, Romania participa din anul 2004 la misiuni si operatiuni NATO, contribuind astfel la promovarea, consolidarea si mentinerea pacii si stabilitatii regionale si globale.

La randul sau, intr-o postare pe Facebook, Ministerul Apararii subliniaza ca "in cei 10 ani, peste 40.000 de militari romani au participat si au indeplinit cu succes misiunile primite in cadrul aliantei iar activitatea Armatei Romaniei a fost recunoscuta pe toate meridianele globului".

De asemenea, ministrul de Externe, Titus Corlatean, precizeaza intr-un comunicat de presa ca "Aderarea la NATO a reprezentat un moment istoric pentru Romania, atat prin prisma consacrarii apartenentei la sistemul de valori euro-atlantice, cat si prin asigurarea celor mai puternice garantii de securitate din istoria contemporana a Romaniei, spre beneficiul direct al cetatenilor romani si pentru dezvoltarea democratica, stabila si prospera a societatii romanesti".

Totodata, oficialul roman subliniaza ca Romania contribuie activ la misiunile si operatiunile Aliantei si participa la dezvoltarea capabilitatilor acesteia. "Dupa 10 ani in NATO, Romania este un stat democratic, ferm ancorat la valorile euro-atlantice, parte a celei mai puternice si de succes organizatii politico-militare din istoria contemporana", mai afirma ministrul roman de Externe.

NATO, agresivitatea Rusiei si parteneriatul cu Republica Moldova

La randul sau, premierul Victor Ponta reaminteste, intr-un comunicat remis presei, ca "aderarea la Alianta Nord-Atlantica a reprezentat in 2004 un proiect national, de conlucrare politica" si subliniaza faptul ca "gandurile noastre trebuie sa se indrepte mai ales spre eroii romani care au participat la misiunile desfasurate de NATO, garantand astfel securitatea noastra si a aliatilor nostri".

"Multumesc aliatilor internationali pentru sprijinul pe care ni l-au acordat de-a lungul celor 10 ani si, totodata, pentru deschiderea manifestata fata de parteneriatul cu Republica Moldova!", se mai arata in comunicatul remis presei de premier.

Ponta a gresit anul aderarii Romaniei la NATO intr-un editorial semnat in Wall Street Journal

De asemenea, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, subliniaza faptul ca "Romania a participat direct la actiunile si deciziile aliantei, aducand contributii pe care recent generalul Philip Breedlove, SACEUR, le-a calificat recent drept extraordinare".

"Evenimentele din ultimele saptamani, in care Federatia Rusa se manifesta cu atata agresivitate in raport cu statele suverane din vecinatatea ei apropiata, ne indeamna sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca Romania nu era un partener cu drepturi depline al acestor doua organizatii", mai afirma Tariceanu, exprimandu-si convingerea ca optiunea nord-atlantica este "esentiala pentru prezentul si viitorul societatii romanesti".

Cine este noul secretar general NATO: Un fost militant anti-NATO

Vineri, tarile membre NATO l-au ales pe fostul premier al Norvegiei, Jens Stoltenberg, in functia de secretar general. El va prelua mandatul in data de 1 octombrie 2014 de la Anders Fogh Rasmussen, care isi incheie mandatul in acest an.

C.B.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Romania NATO zece ani, #Romania aderare NATO , #NATO
Comentarii