Romanii au pareri impartite despre scutul de la Deveselu: Unii se simt protejati, altii o tinta a Rusiei

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 23:43
4302 citiri
Romanii au pareri impartite despre scutul de la Deveselu: Unii se simt protejati, altii o tinta a Rusiei
Foto: Ziare.com

Oficialii NATO si cei americani au transmis de mai multe ori in ultimele luni ca scutul antiracheta de la Deveselu nu este indreptat impotriva Rusiei. In randul romanilor de rand, insa, parerile sunt impartite: in timp ce unii se simt protejati, altii se simt tinte ale Rusiei, scriu jurnalistii straini.

La circa doua saptamani dupa ce scutul de la Deveselu a fost inaugurat, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca Romania se afla acum in raza de actiune a rachetelor ruse.

Marian Zulean, profesor de politici publice, politica de securitate nationala si sociologie militara al Universitatii Bucuresti si fost angajat al Ministerului Apararii, este de parere ca scutul nu sporeste riscurile pentru Romania: "Oricum suntem o tinta. Putin doar foloseste retorica, dar nu exista o sporire a amenintarii. Pericolul era acolo oricum", precizeaza Zulean, citat de Christian Science Monitor.

"Rusia are mostenirea de la Petru cel Mare, trebuie sa cucereasca toate teritoriile care ii usureaza accesul la mari", spune si pensionarul Victor Danciu, intr-un parc din Bucuresti.

Exista insa si romani care cred ca tara noastra este in siguranta si protejata datorita apartenentei la NATO si a acestui scut. Flavian Calafatis, tanar medic din Bucuresti, se simte protejat de actuala alianta militara.

"Oamenii nu sunt asa de speriati. In mod logic, Rusia nu ar ataca o tara NATO. Sa ne atace pe noi ar fi ca si cum ar ataca Statele Unite", a spus tanarul, vehement.

Oficialii americani si cei ai NATO au dezmintit categoric ca sistemul antiracheta ar fi directionat catre Rusia, explicand ca "geografia si fizica fac imposibil pentru sistemul NATO sa doboare rachetele balistice sofisticate de raza lunga" de la Deveselu sau din locul in care cel mai performant sistem antiracheta american din Europa va fi functional, in Polonia.

In plus, au subliniat ca scutul antiracheta este menit sa opreasca eventualele rachete nucleare trimise din Iran.

Insa unii sunt ingrijorati ca, prin intarirea flancului estic, alianta militara risca escaladarea tensiunilor cu Rusia, ceva ce trebuie discutat la summit-ul NATO de la Varsovia, din aceasta luna.

"Rusia si-a modernizat foarte mult armata in ultimul deceniu. Exista un dezechilibru militar major in acea parte de lume si un asemenea dezechilibru poate fi destabilizator. Asa incat, prin intarirea securitatii NATO, de fapt se creste stabilitatea", a precizat si Nicu Popescu, analist pe aceasta zona a Europei, de la Institutul pentru Studii de Securitate al UE, din Paris.

Acesta sustine ca, desi trebuie intarit flancul estic, in acelasi timp nu trebuie intrat intr-o cursa a inarmarii cu Rusia, ceea ce ar duce la un nou Razboi Rece.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#romani scut NATO Deveselu, #romani tinta Rusia Deveselu , #NATO