SUA insista ca tarile NATO sa contribuie cu 2% din PIB. Altfel, vom ramane in urma tehnologic, ceea ce ar fi catastrofal

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 15:50
4296 citiri
SUA insista ca tarile NATO sa contribuie cu 2% din PIB. Altfel, vom ramane in urma tehnologic, ceea ce ar fi catastrofal
Foto: NATO

Dezvoltarea tehnologica a NATO se erodeaza si trebuie facut ceva in aceasta privinta, a afirmat duminica raportorul general Thomas Marino (SUA) in cadrul lucrarilor Comisiei pentru stiinta si tehnologie la cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare (AP) a NATO, organizata la Bucuresti, subliniind insa ca prin asumarea impreuna de catre statele aliate a cheltuielilor NATO, alianta va ramane lider in tehnologie.

Raportorul general Thomas Marino (SUA) a prezentat duminica proiectul de rezolutie "Mentinerea avantajului tehnologic al NATO: Adaptarea strategica si cercetarea si dezvoltarea in domeniul apararii", rezolutie adoptata ulterior in Comisie in unanimitate.

"Dezvoltarea tehnologica a NATO se erodeaza si trebuie sa facem ceva in aceasta privinta. In acelasi timp, asistam la schimbari extraordinare in stiinta si tehnologie. (...) Inovatiile in multe sectoare sunt determinate de sectorul privat. De multe ori partea tehnologica tulbura intreprinderile mici si mijlocii si chiar si cele individuale. Fortele armate incearca sa tina pasul cu inovatiile sau chiar sa le aplice eficient si rapid.

Ca o consecinta a acestor schimbari, economiile noastre nu mai au monopol asupra tehnologiilor strategice in care ar trebui sa fim lideri internationali. Aceste dezvoltari creeaza provocari critice pentru comunitatea transatlantica (...) Bugetele nationale de aparare s-au redus, au stagnat pana recent. (...) Bugetul Rusiei pentru cercetare si dezvoltare in aparare s-a dublat din 2012 pana in 2015, iar unii experti sunt de parere ca bugetul Chinei pentru cercetare si dezvoltate il va depasi pe cel al SUA pana in 2022", a afirmat Thomas Marino.

In opinia sa, aliatii au inteles, insa, ca investitiile trebuie sa creasca si multe dintre aceste bugete "cresc din nou".

"Poate mai important este ca ne dam seama ca trebuie sa regandim modul in care abordam si organizam cercetarea si dezvoltarea in aparare. Trebuie sa ne adaptam la noul peisaj din stiinta si tehnologie (...) Cu totii dorim sa imbunatatim inovarea in aparare si cred ca avem multe de invatat unii de la ceilalti. (...) Coordonarea, imbunatatirea initiativelor de cercetare si dezvoltare dintre noi trebuie sa se intample de asemenea in ciuda provocarilor pe care le cunoastem. Inovarea in apararea individuala si aceste initiative (...) pot duce la redundante, ineficiente in inovare in directii diferite, cat si producerea unor goluri tehnologice in cadrul Aliantei.

In cele din urma, aliatii trebuie sa inoveze cu acelasi obiectiv in minte: Alianta trebuie sa fie mai puternica, NATO trebuie sa ramana forumul in care o astfel de coordonare si cunostinte se schimba si conecteaza oamenii de stiinta si inginerii din Alianta. Pentru ca NATO sa ramana lider in dezvoltarea tehnologica e nevoie de inovatie, adaptare si modernizare", a adaugat raportorul general.

Marino a amintit ca peste doua treimi din cheltuielile NATO sunt asigurate de SUA si a explicat ca prin "distribuirea echitabila a acestei poveri", NATO ramane lider in tehnologie.

"SUA duce o povara inacceptabila. Peste 2 treimi din cheltuielile totale ale apararii NATO sunt ale SUA. In 2014, liderii nostri si-au asumat in mod solemn sa distribuie aceasta povara in mod echitabil. Cel mai important este ca toti aliatii s-au angajat sa cheltuiasca anual 2% din PIB in aparare (...) SUA asteapta sa va respectati acest angajament si daca ne asumam impreuna aceasta povara nu ma indoiesc ca vom ramane lideri in tehnologie.

Totusi daca aliatii nu isi vor respecta acest angajament vom ramane in urma ceea ce ar putea fi catastrofal. De aceea, consider ca un fond comun in Uniunea Europeana pentru aparare poate ajuta enorm pentru capabilitatile de cercetare si dezvoltare si pentru refacerea bazei industriale de aparare din Europa (...) NATO ramane baza securitatii transatlantice. (...) Lumea este dezbinata de riscuri si amenintari. Alianta este pregatita sa le faca fata. Securitatea si apararea, dezvoltarea si cercetarea sunt vitale astazi pentru a pastra credibilitatea viitoare", a incheiat Marino.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adunare Parlamentara NATO inovare tehnologica, #buget inovare tehnologica NATO , #NATO